Saturday, December 31, 2011

Selamat Tinggal 2011 , Selamat Datang 2012 : Korang terbaik !

Elvy Nellysha | 4:53:00 AM | 27Comments |
Salam semua ! Happy New Year ! Esok dah nak masuk tahun baru . . Tahun 2012 !


Banyak sangat sangat sangat kenangan jadi blogger sepanjang 2011 . .
Korang nak tau apa dia ?

2011 , Nelly masuk Tingkatan 6 pada bulan 5 . . Masa tu Nelly memang suka jadi blogger tegar . Suka amat amat amat sangat ! Tapi , oleh kerana Nelly mula sibuk , Nelly update pada waktu yang terluang saja . .

Tapi , Nelly terharu gila ! Sebab , ada juga blogger-blogger lama dan baru yang tinggalkan komen , ada juga blogger-blogger lain yang Nelly kenal menerusi Facebook . . . Jadi blogger 2011 sangatlah banyak memori dan merapatkan hubungan antara blogger lain  . .

Nelly kenal dengan ramai blogger antaranya Mas Ahmad Safwan , Kim Heerul , Diana (senyum-senyum) , Eyda Dania , Liyana Hamid , Zaty , Honeybunny , Cik Ika , Dear Yayah , Chemay , Umie Naziera , Jebateja , Woofer Storm , Redvixen , Rina Avail , Noor Fatin , Keyri , CikWanieLovela , Saljou , Cekbolat-bolat , Linda Ariffin , Huwaina Zainal , Azza , Faqihah Husni , Ifi Fiqa Kit Kat , Nana Asyirah , Amar Zaim , Muinx ,  Phat Corner , Echa , Muna Rahimah , Farahim Neng , Shera Elyana , Ieda Cuma , Abang Farid Boboiboy , Nik Farina Aishah , Cik Ross , Suzu Cik Mie , Asmyda Idris , Misz Nadea , Pak Joe dan ramai lagi .
Kalau nak sebut , tak cukup space dah . . Pada mereka yang setia kunjung dan baca , terima kasih banyak-banyak !

Sebelum masuk tahun 2012 , Nelly nak minta maaf kalau ada yang terguris hati dengan penyampaian entri Nelly selama Nelly jadi blogger . . Kalau ada yang rasa tak puas hati , lebih baik bagitahu saja . Nelly bukan marah pun . . Nelly terima teguran semua . .

Nelly tetap Nelly yang sama . Yang pernah korang kenal dari mula sampai sekarang ! Tq because support me  and always support me ! Sayang korang semua !


Elvy Nellysha

Friday, December 30, 2011

Aku ada blog suka hati aku nak tulis apa !

Elvy Nellysha | 4:47:00 AM | 26Comments |
Salam . . . Hyep !!! ^__^

Kepada blogger , ambil perhatian ~


  • Bila saya sedih
  • , mesti saya nak cerita dekat blog . Saya sedih sangat bila kucing saya mati , ikan saya tak cukup air , burung saya bela tersepit kat sangkar . . Saya tak kisah orang tak baca . Blog ni dah macam diari . . Bila sedih , dia je cikgu kaunseling saya . .
  • Bila saya gembira
  • , saya curi rambutan dekat rumah jiran dekat sebelah kampung saya pun saya cerita . Saya mesti takkan lupa nak cerita bila lalat hinggap dekat rambutan saya dah kopek . Tambah terharu bila kawan yang tolong saya curi tu pula makan sama-sama dengan saya .
  •  Bila putus cinta
  • , itulah yang selalu saya cerita . . Saya geram bila pakwe/makwe saya marah saya sebab saya terlanggar kucing dia ! Melampau betul Kucing tu lagi penting dari saya . .
  • Bila saya kecewa sebab markah saya rendah
  • , saya mesti nak cerita dekat blog . . Siap dengan markah yang kategori FAIL lagi ! Kecewanya saya . . Rasa macam nak salahkan semua orang . .


Korang perasan tak , bila jadi blogger , mesti nak cerita macam-macam . Bagi yang suka letak gambar , mesti akan bawa kamera ke mana-mana saja .
Kadang-kadang ada saja entri yang tak masuk logik akal orang nak cerita secara umum pun , akan diceritakan di blog . . 

Tapi , korang tak boleh pegang prinsip : "Blog aku , Aku punya suka nak tulis apa !" 

Sebab ia akan dibaca oleh semua orang . Kalau orang rasa ada salah , dia mesti akan tegur apa yang silap . . So , jangan maki-maki sesuka hati korang ~

Kalau rasa hanya korang saja nak baca , better private je la kalau tak boleh terima teguran orang lain . . Sekian .

Wednesday, December 28, 2011

Bertudung labuh . . . Sangat cantik !

Elvy Nellysha | 4:56:00 AM | 49Comments |
Salam semua !

Sebelum tu Nelly nak printskrin pada mereka-mereka yang beri pendapat tentang pemakaian tudung yang labuh di Facebook . Terima kasih kepada mereka yang memberi pandangan mereka . .


Ok , bila sebut tentang tudung labuh , dalam kepala Nelly terbayang-bayang ustazah-ustazah yang memakai tudung labuh . . Biasanya , mereka yang memakai tudung labuh ini Nelly mesti rasa mereka alim , ilmu agama yang tinggi dan macam-macamlah dalam fikiran Nelly . .

Tapi , bila mereka buat silap sikit , orang akan kata "Bertudung labuh pun bukan baik mana pun . ."
Opss , tercalar sudah imej mereka yang bertudung labuh !


Andai ada yang mahu berhijrah dari tudung biasa kepada tudung labuh , Nelly sokong sangat-sangat !
Nelly suka tengok orang pakai tudung labuh + purdah ! Aiseh ! Tergoda I . . .



Antara artis perempuan yang Nelly suka !

Wardina Safiyyah

Diana Amir

Heliza Helmi


Irma Hasmie

Korang perasan tak , walaupun mereka ni bertudung labuh , tetap cantik ? Nampak gila ayu dia !


Pendapat dari 'someone' yang beri pendapat :


Setiap muslimah diwajibkan menutup aurat kerana ia merupakan amanah dari Allah . Kalau ikutkan , perempuan muslimah mesti menutup aurat dari hujung rambut ke hujung kaki . Pada zaman Nabi , perempuan menutup aurat dengan memakai pakaian yang panjang , tudung labuh untuk menutup dari pusat ke hujung kepala , kain bawah yang panjang sekurang-kurangnya 2 ela melebihi paras tapak kaki . Zaman sekarang dah tak ikut semua tu , sebabnya susah nak gerak dan lain-lain ~

Sekian , terima kasih ~

Hadiah menarik menanti korang : 

Contest baru kat sini !

Thursday, December 22, 2011

Inilah DIA yang Nelly cari selama ini ...

Elvy Nellysha | 4:20:00 AM | 75Comments |
Inilah dia !! Siapa ? Mana ? Rilex dulu . . . Nelly hanya nak semua ambil pengajaran sikit kalau perlu . .
Nelly tau Nelly jarang cerita agak peribadi kat blog , tapi inilah yang perlu Nelly kongsi sama-sama . .

Situasi 1 :
Someone : Nelly nak pergi mana ?
Nelly : Pergi karaoke dengan kawan-kawan . . . Nak ikut ?
Someone : Yang tempat gelap tu ?
Nelly : Takkan tempat karaoke terang kot . . .
Someone : Tak nak cakap apa-apa . Fikir sendirilah ya . Kang kalau cakap , kecik hati . .
Nelly : Yelah , tak pergi . . Nanti kita pergi masjid ya ?
Someone : Ha , yang tu ok . Free , duduk lama-lama pun tak apa . . .

Situasi 2 :
*Tersalah hantar mesej . .*Nelly hantar "Nanti kita jumpalah der . Wa tengah penat ni . Baru lepas edar kertas"*
Someone : Nak tegur boleh ?
Nelly : Boleh . Apa dia ?
Someone : Cuba 'bahasa' yang Nelly pakai tu ubah sikit . . Baru nampak sopan . .

Ya , Nelly ni banyak kena tegur dari tegur orang . . Dari cara itu , Nelly belajar . .
Bukan dia saja . Mak ayah Nelly , kawan-kawan . Dah rasa macam budak kecil . .
At least , Nelly rasa juga ada yang caring ~
Apa maksud tajuk Nelly ? Ha , yang tu fikir sendiri ! Hahahaha . . .

Tuesday, December 20, 2011

Balik dari Mini Ekspo : Kejadian tak diingini !

Elvy Nellysha | 4:35:00 AM | 45Comments |
Salam semua ! Nelly baru balik dari Mini Ekspo ! Ya , 4 hari Nelly kat sana !
Memang best jadi urusetia tapi , Nelly tak sangka pula ada kejadian tak diingini . . .
Macam-macam yang berlaku sepanjang Nelly dekat sana sampailah Nelly pula yang kena .
Lemah semangat kot . .

Dekat sana , ada Mini Soopa-Doopa . Jadi , Nelly main dengan kawan Nelly sebelum dikemaskan permainan tu untuk terakhir kali . .
Tapi , entah macam mana , Nelly terjatuh dari tempat yang orang selalu Rock Climbing tu . .
Memang kaki Nelly sakit gila . Untuk dalam 5-10 minit , Nelly baring dengan harapan sakit tu kurang . ,

Masa bangun , Nelly jatuh balik . Baru perasan , lutut yang sakit tu tulangnya dah lari . . Sakit gila oo !
So , mak ayah Nelly bawa Nelly pergi urut dulu . Orang yang urut kata tulangnya lari . .
Lepas tu , Nelly pergi xray ! Doktor tu tekan tempat sakit tu sampai bengkak kaki Nelly . .
Nasib baik doktor kata tak patah . .

Sampai kat rumah , Nelly kena pakai tongkat . Menurut apa yang orang kat hospital cakap dekat ayah Nelly , ambil masa yang lama untuk baik semula . . Alamatnya , pakai tongkat ke pergi sekolah ? Eish !!!!!

Nelly kena banyak jalan . . Rasa macam malas je nak jalan ~



Tak ada maskot , ini pun jadi lah ~


 Barisan urusetia !


Antara gambar-gambar yang ada . Hahaha . . . 

Thursday, December 15, 2011

Mini Ekspo Kg. Kuantan ! Jom ramai-ramai datang sini

Elvy Nellysha | 5:17:00 AM | 18Comments |
Salam semua ! Bagi yang berada di sekitar daerah Kuala Selangor , apa kata korang jom ramai-ramai ke MINI EKSPO di Kompleks Pelancongan Kelip-kelip Kg. Kuantan Kuala Selangor . . .


Pada : 9:00 pagi - 11:00 malam . .
Tarikh : 16-18 Disember 2011 

Aktiviti yang ada antaranya :


  • Demonstrasi menangkap haiwan liar (JPAM)
  • Demonstrasi melawan kebakaran serta pertolongan cemas (JPAM)
  • Produk-produk perbankan
  • Aktiviti menyusuri sungai
  • Rawatan terapi kesihata Al-Jabbar
  • Mini Soopa Doopa 
  • Produk makanan dan minuman
  • Produk barangan Upin dan Ipin
  • Pameran & pengambilan terbuka sukarelawan (Malaysia Civil Defend Department)
  • Aktiviti melihat kelip-kelip
  • Kraftangan tempatan & am (Local/General handicrafts)

So apa lagi ? Nelly berada di sana sepanjang ekspo ini sebab Nelly menjadi urusetia untuk ekspo ni ! 
Jom ke sana untuk memeriahkan suasana seterusnya merapatkan hubungan sesama blogger macam Nelly ! Yeah !!!

          

            


Video Nelly promosi ? Kat facebooklah der ! Hahaha ~

Tuesday, December 13, 2011

Kisah hati perempuan yang TERLUKA

Elvy Nellysha | 4:20:00 AM | 39Comments |
"Lupakan saya macam mana saya lupakan awak ! Setelah terjatuh , cuba belajar untuk bangun sendiri . ."


Lisa tergamam . . . Sampainya hati dia mengungkapkan kata-kata yang sangat mengguris hatinya . .
Perlukah dia memadamkan segala memori yang pernah tercipta bersama lelaki yang disayanginya ?
Perlukan dia membiarkan lelaki yang sememangnya hanya berpura-pura mahukan dirinya sejak awal perkenalan mereka ? Setelah di sayang , adakah ini balasan yang harus diterima ?

'Sia-sia !' Jerit hatinya . . Apa yang kurangnya dia di mata Roy . Apa yang salah dirinya pada Roy ?
Argh ! Apa mungkin itu mampu membuat Roy kembali ? Hatinya remuk ! Jiwanya bercelaru . .
Perlukah dia merayu ? Perlukah dia bunuh diri ? Lisa istighfar panjang . . Dia mengucap . Dia masih beragama Islam . Dia masih ada Allah yang menemani dia . Dia pasrah !

Di malam yang hening , Lisa berdoa . Dia tahu dia takkan mudah untuk jatuh hanya kerana seorang lelaki .
Lelaki yang memang tidak memberi sedikit ruang untuk Lisa .

"Ya Allah, andainya dia baik demi duniaku dan akhiratku, maka satukanlah
kami dalam istilah cinta yang akan berakhir dalam perkahwinan, andainya dia
tidak baik untuk aku demi duniaku dan akhiratku, maka pisahkanlah kami dalam istilah 
persahabatan dan persaudaraan dalam islam.... Amin yarabbal alamin"


Airmatanya mengalir deras . . . Apakah dia selemah ini ? Tidak !
Dia sedang berhubung dengan Pencipta-Nya . . Dia yakin , akan ada hikmah di sebalik yang berlaku . 
Lisa segera menyeka airmatanya . Tidak mahu dia menangis untuk seorang lelaki yang tidak pernah menghargainya . .





Tentang perempuan :


  • Setiap perkataan yang kita berikan pada seseorang , adakalanya ia mampu menjadi penawar atau bisa untuk seseorang yang bergelar perempuan . .
  • Hati perempuan lembut , mudah tersentuh dan mudah terguris . .
  • Andai ingin memahami tentang perempuan , jangan pernah bertanyakan tentang dirinya kepada perempuan itu . Kerana , ia tidak akan dapat dijawab melainkan ia dinilai sendiri oleh lelaki itu . .
  • Setelah putus cinta , perempuan hanya akan mengenang di mana silapnya , di mana kurangnya dia sebagai seorang perempuan . . Andai ia masih belum menemui jawapan , persoalan itu akan sentiasa menjadi tanda tanya pada dirinya . .
Nelly nak buat kelainan dengan entri ini supaya ramai yang lebih faham apa itu perasaan seorang makhluk Allah yang bergelar perempuan . . .
Setiap yang berlaku , ada hikmahnya . . Tiada siapa yang sempurna . 

Andai niat hanya untuk mempermainkan seseorang , jangan sesekali menyentuh hidup seseorang . . 




Sekian , terima kasih ~

Sunday, December 11, 2011

Nelly memang pemalas nak buat ACCOUNT BARU Fb !

Elvy Nellysha | 8:45:00 PM | 10Comments |
Salam semua !! Nelly nak update , update , update !!
Nelly nak korang yang blogger-blogger yang nak contact Nelly di Facebook , just like my Fan Page !

Sebab ? Nelly malas nak buat accout banyak-banyak !
Letih ! ! ! Ha , kalau buat sekali , sekali kat situ jugalah tak payah approve friend .. Kan ? Kan ? Haha .

Gila pemalas ko ni doe ! Eh , ni untuk memudahkan kerja korang yang Add Nelly dan kerja Nelly juga ! Haha

Ok , Sila Like ! Tq !

Destinasi cinta Nelly !

Elvy Nellysha | 4:39:00 AM | 21Comments |
Situasi kalau tak kapel :

Abang : Sayang , abang sayang kat sayang . . Sayang ni sayang abang tak ?
Sayang : Eh , mestilah abang . Takkan tak pula. . . (Sambil pegang tangan . . .)

CUT ! ! !

Maksiat weyh ! Maksiat ! ! ! Jangan pegang-pegang tangan kekasih korang yang telah di label dicintai ya ! ! !

Nelly segan pula tengok orang yang selamba badak berpelukan tak kisah orang nak pandang atau tidak . . Orang yang kahwin pun tak adalah tunjuk macam tu kan ? ?

Ya , mungkin ada yang pernah berpegangan tangan , berpelukan . .
Tapi , sekarang ni korang sedar tak ni ? Tolong sedar ! !

Kalau masa kapel :-Nak yang seksi/handsome . .-Kalau boleh lagi seksi , lagi syok ! ! (Seksa Nelly !)-Kalau boleh , yang tak ada tol . Maksudnya senang nak bawa ke hulu ke hilir . . .

Kalau masa nak kahwin :-Kalau boleh semuanya tertutup . Tak nak seksi langsung .-Kalau boleh yang mempunyai agama , rupa belakang kira . .

Wah , pandai pula nak yang baik-baik ! 

Allah dah janji 'perempuan yg baik utk lelaki yg baik,lelaki yang baik utk perempuan yg baik'



Tolong renung-renung sendiri . 
Duduk diam-diam dan fikir !

Destinasi cinta Nelly mana ?
Rilex dulu . . . Belum lagi ~

Saturday, December 10, 2011

Tolong jangan hina orang OKU !

Elvy Nellysha | 7:19:00 PM | 14Comments |
Salam semua ! Kita baca entri Nelly yang baru ya ~
Korang , pernah jumpa orang yang berlabelkan OKU ?
Dalam bahasa panjangnya , Orang Kurang Upaya . .


    


Sebenarnya , tak kisahlah kalau ada yang dilabelkan dalam kategori macam ini .
Sama ada korang ni cacat pendengaran . cacat penglihatan , lumpuh dan sebagainya . Atau mungkin sedara mara yang tergolong dalam kategori ini . .

Actually , tak lah hina mana pun OKU ni . Kalau korang pernah MENGHINA OKU ni , korang kena sedar dorang pun ada perasaan . Tak perlulah korang nak hina-hina bagai . Terguris hati doe !
Kalau korang buat macam ni , memang korang manusia yang tak berperikemanusiaan !

Dekat sekolah Nelly ada kelas OKU . . Setiap kali perhimpunan , dorang beratur sebelah barisan dengan Nelly . . Tak pernah terlintas dalam kepala dan hati nak ejek dorang . . Malah , Nelly menganggap mereka sangat sangat sangat sangat ISTIMEWA ! !

Jadi , kalau nampak orang OKU , tak perlulah nak ejek-ejek dia . Sekali golongan ISTIMEWA ni sumpah seranah korang sebab teraniaya , baru korang tau langit tinggi ke rendah . Doa orang teraniaya ni selalunya dimakbulkan .

Korang kena sedar , bila kita ejek OKU , kita tak tau masa depan kita apa yang akan jadi . .
Jadi , tak perlu yakin sangat yang kita akan SEMPURNA sampai mati ~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...