Wednesday, February 29, 2012

Wordless Wednesday : Meh kita baca sama-sama

Elvy Nellysha | 3:52:00 AM | 13Comments |
Salam semua ! Nelly tak pernah buat wordless ni ! Hahaha . 
Tapi , Nelly nak buat hari ini . 4 tahun akan datang nak buat lagi . 
(Mentang-mentang hari ini 29 Februari . ) Eceh , tipu je . Hahaha !


Amin Ya Rabbal Alamin ~

Tukang doa : Muhammad Haziq Bin Bahaman ~

Monday, February 27, 2012

Nelly dapat cuti SEMINGGU ! Kenapa ?

Elvy Nellysha | 5:31:00 AM | 25Comments |
Salam semua ! Nelly nak update selepas mereview blog ! 
Nak cerita ni . Nelly dapat cuti seminggu ! Sebab ?

Tempurung lutut Nelly lari . So , tempurung lutut Nelly lari ! Then , tak boleh nak kejarlah kan ? Haha . .
Salah Nelly juga sebab Nelly dengan penuh yakin dah sembuh naik tangga sampai tingkat 4 selepas 2 bulan berada di kelas bawah sebab kelas Nelly dekat tingkat 4 sebenarnya .

Malangnya , tulang lututnya lari lagi dan cedera lagi sekali selepas beberapa minggu naik !
Maybe , tak sempat nak sembuh lagi Nelly dah naik tingkat 4 ! So , doktor yang x-ray Nelly bagi cuti seminggu + pengetua bagi arahan turun kelas semula !

Nelly nampak hasilnya , tempurung lutut Nelly dah ke tepi . Patutlah sakit semacam !
Tapi , diingatkan bila ada sesiapa yang pernah terjatuh dan tulangnya lari , adalah lebih baik jaga betul-betul .
Sebab bila lututnya berbunyi semula , serta-merta rasa 'kehilangan tenaga' .
Nasib baik Nelly tak pengsan . Sempat juga tahan . 

Mengikut apa yang Nelly baca di blog , bila lututnya retak , akan ditahan di wad untuk pemeriksaan lanjut !
Nasib baik lutut Nelly cuma tergerak sikit + ligament cedera .
Doktor suruh rehat dan jangan banyak bergerak . . Wa pakai tongkat lu tau tak ! Hehe ~

Seminggu tu , seminggu juga ! Kerja sekolah kena buat , kena study sebab STPM tahun ni !!


Doakan Nelly cepat sembuh ya !

Sunday, February 26, 2012

Review 2012 Kategori 3 !

Elvy Nellysha | 4:30:00 AM | 5Comments |
  • Nelly sangat suka header dia . Simple !
  • Blog yang ringan . Sidebar kemas .
  • Sila pakai shoutbox ! . =)
  • Blogger yang peramah !
  • Entri sangat best ! Singgah !
// I AM WHO I AM

  • Pink ! Nelly suka warna pink (Tapi , tak fanatik)
  • Blognya sangat kemas .
  • Sangat ringan !
  • Sangat comel segala yang ada dalam blog ! Hehehe !
saya nur anis
  • Blogger comel !
  • Letak shoutbox ya . .
  • Blog kemas sangat ! 
  • Ringan gilaaa ! Teruskan , teruskan ! 
Love.Life.Live.Life
  • Seriously , header sangat menarik !
  • Nelly tak tau nak komen apa , sebab blognya sangat kemas ! Professional er ? Hehe

  • Blog warna pink ! Suka !
  • Rajin update entri . Nelly tau tu ! hehehe
  • Blog kemas + ringan + cantik ! ^_^
  • Blog sangat menarik ! Ungu gitu ~
  • Tak payah risau , blog dah lawa + kemas !! .. ^_^
Umie Naziera
  • Umie pengomen tegar blog Nelly !
  • Peramah sangat !!!
  • Nelly suka entri dia . Banyak yang menarik ~
  • Blog sangat comel ! Hehehe
Budak Bermata Sepet
  • Nelly panggil dia Kim . Hehe .
  • Dah berpunya okay ? So , sila gigit jari . Hahaha !
  • Sangatlah baik + rajin mengomen entri .
  • Blog Kim dah okay . Ringan + Kemas ! Nelly like !
YOUsoF | Masih Ada Plan B
  • Header nya ! Nelly suka sangat !
  • Blog ni sangat simple tapi menarik dari sudut entri nya .
  • Bagi Nelly , sangat kemas + ringan !
"phat corner"

  • Blog Phat sangat best pada entrinya !
  • Phat sangat peramah !
  • Blognya mesra pengguna .
  • Ringan + kemas . . 
  • All the best ! ^_^
Setel semua ! Selamat menerjah ! Nelly akan balas setiap komen korang ! . :)

Saturday, February 25, 2012

Review 2012 Kategori 2 !

Elvy Nellysha | 5:22:00 AM | 6Comments |
Now , kategori 2 untuk review 2012 yang seterusnya ! ^_^


Mr. E'raz Fadli

  • Blogger dia hensem maaa ! (Bukan nak mengurat okay ! hahaha)
  • Better pakai shoutbox tersembunyi .
  • Susunan widget perlu lebih kemas .
  • Blog ringan sangat !
  • Nak mengurat , sila tanya tuan badan ya . Nelly tak masuk campur . Haha 


  • Nelly suka header dia ! Lagu best !
  • Cuma , perlu letak shoutbox .
  • Blog dah ringan dah . ^___^
  • Cuba sentuh header dia ., Gerak-gerak ! Suka-suka !!!!
  • Nelly suka blog dia . Comel !
  • Susunan widget sangat kemas !
  • Blogger comel . Hehehehe
9W2GDB
  • Blognya banyak tentang perubatan atau lebih senang pada pertolongan kecemasan .
  • Perlu susun widget supaya lebih kemas .
  • Susunan bloglist , pakai scrollbar supaya jimat ruang .
nanakimie
  • Pandang blog ni , terasa sangat sweet ! Comel !
  • Susun widget supaya lebih kemas .
  • Blog sangat ringan ! 
  • Blog serba pink .
  • Nelly suka headernya !
  • Letak shoutbox di bahagian atas sedikit .
  • Blognya sangat ceria + kemas + ringan !
  • Comel sangat blognya !!!
..^^MeeCaSa**LoVeNDeRoSe^^..
  • Blogger yang sangat peramah !
  • Balas komen selalu dengan Nelly .
  • Buang yang bentuk lagu-lagu kat siderbar tu . Blog boleh jadi berat .
  • Bloglist pula , sila letak scroll supaya lebih kemas .
  • Perlukan susunan widget yang lebih kemas di sidebar .
...Biarkan Jejari Yang Menari...
  • Blogger ini sangat peramah + mesra alam yang amat ! hahaha
  • Perlukan lebih banyak susunan widget supaya lebih kemas .
  • Blog ringan !

  • Lagu best ! Haha . .
  • Entri best ! 
  • Gunakan playlist yang lebih kecil .
  • Susunan widget perlu disusun supaya nampak lebih kemas .
~My SweEt StOrY~
  • Eyda ! Kotak komen pakai pop window ok ?
  • Blog ni dah lawa .
  • Susunan widget dah comel .
  • Lagu emo ! Layan pula lagu kat blog eyda ! haha !
  • Entri best !
  • Blogger yang peramah + comel !
Hope enjoy dan terjah sama-sama !

Monday, February 20, 2012

Review Blog 2012 Kategori 1 !

Elvy Nellysha | 5:15:00 AM | 17Comments |
Salam ! Nelly dah siap review semua permintaan ! Tapi , Nelly bagi 10 blog dulu . Yang lain akan menyusul pada enri akan datang . Kalau rasa tersinggung , maaf banyak-banyak . .


  • Seriously , blog dia sangat ringan !
  • Letak kotak komen ya . (Tak taulah kalau Nelly yang tak jumpa)
  • Tulisan perlu dibesarkan sikit .
  • Tak ada shoutbox ya ? Pakai FIBOX ok ?
  • Singgah je la . 
  • Nelly tak tau nak komen apa , blog dia dah lawa dan sangat kemas ++++ ringan !
  • Entri dia sangat best . Selalu gak Nelly singgah ~
  • Yang ini , memang pengomen setia . Korang komen , dia balas .
  • Update yang best ! Nelly memang jejak dia juga ! 
  • Letak shoutbox ok ? Tak nampak kat mana . Hehehehe
  • Blogger dia peramah . Tak tau dah berpunya ke belum . Sila tanya sendiri . Hahaha

  • Serba putih . Sangat simple !
  • Sangat ringan + kemas .
  • Tahniah !
  • Better shoutbox letak kat atas sedikit atau guna shoutboc tersembunyi .
  • Blogger yang kecik molek + cute + peramah !
  • Sudah berpunya ! (Macam nak komen/promote orang je . hahaha)
  • Blog ika sangat ringan + entri best !
  • Better pakai 1 shoutbox saja .
  • Yang lain , dah kemas !
  • Blog berat .
  • Guna shoutbox tersembunyi untuk jimatkan ruang .
  • Bila buat entri yang panjang , gunakan perenggan bagi setiap point untuk lebih kemas .
  • Tentang diri Nana , buat saja di tab menu . Yang di sidebar , cuma tulis sedikit sahaja info diri .
  • Bagi Nelly , dah kemas .
  • Blog ringan sangat !
  • Susunan widget sangat kemas + sesuai di tempatnya .
  • All the best !
  • Nelly suka gambar kat title sidebar . Hehe
  • Blog baru + blogger yang comel !
  • Semua blog serba ungu . Cantik !
  • Blog sangat kemas + ringan ! 
  • Banner boleh letak di bahagian atas sedikit bagi nampak lebih menarik !
  • Suka bahagian tab menu . Comel !
  • Blog yang ringan !
  • Lawa sangat !
  • Seorang pelajar sekolah ^_^ (sama ! hahaha)

  • Header lambat loading (Tertanya-tanya header nya ! hehehe)
  • Ayat di header sangat simple TAPI maknanya mendalam .
  • Tab menu comellah ! (Cikgu Nobita !)
  • Sidebar pula , susunan widget kemas !
  • Nelly suka background title sidebar ! Comel amat ! hehe
  • Soutbox dia !! Comel !!!!!!!!!!!
Siap ! Nantikan yang lain . 

TERJAH !

Sunday, February 19, 2012

Nelly The Strange nak review 2012 !

Elvy Nellysha | 4:41:00 AM | 36Comments |
Salam semua ! Nelly nak review blog untuk 2012 !
Chayok-II !

Senang je . . . Sila :
  • Letak url blog di kotak komen . .
  • Bagi sebab kenapa nak di riview di kotak komen . Panjang pun tak apa . .
  • Tak perlu buat entri ~

Nelly akan pilih blog yang bagi sebab yang sangat-sangat RELEVAN !


Jangan guna ayat bodek-bodek ya ! ^_^




TAMAT SUDA !

Friday, February 17, 2012

Beza BLOGGER sekarang dan BLOGGER dulu ! Aku ambil serius tentang ini !

Elvy Nellysha | 3:56:00 AM | 63Comments |
Salam semua blogger ! Confirm tak baca ayat pertama kan ?

Blogger dulu
  • Mudah mesra . Kalau korang tak percaya , ada banyak blogger yang Nelly terjumpa bila nak mengomen entri kebanyakannya BLOGGER LAMA !
  • Tidak mengejar followers . Bukanlah bermakna tidak follow orang . Tapi , dalam mem-FOLLOW orang itu , masih mengekalkan hubungan kawan sesama blogger . Ini membawa maksud ramai kawan , banyak komen entri !
  • PERSAHABATAN
  • itu PENTING ! Blogger yang masih skema dulu sangat-sangat-sangat-sangat menjaga persahabatan . Nelly masih ada kawan-kawan yang masih bersama Nelly dari awal berblog sampai sekarang . Dari awal layout skema-skema sampailah layout tak nampak skema !
  • Bila tak tau , bertanya ! Bukan MENGHENTAM ! Ya , bila cakap soal hentam-menghentam , tipulah dulu tak ada . Nelly jumpa melambak-lambak juga . At least , masih ramai yang menekankan isu : ETIKA MENJADI SEORANG BLOGGER !
  • "I dah follow U , U follow I balik ok ?"
  • Ayat ini paling TIDAK DISUKAI ! Korang tau kenapa ? Sebab ia hanya FOLLOW dan bukan MEMBINA RELATION yang baik sesama blogger . Ayat ni dulu ramai blogger jadikan ia 1 isu tetapi , ia menjadi TREND balik pada masa kini oleh blogger baru .
  • Berblog yang sangat meriah sebab semuanya sporting sangat !
Blogger sekarang
  • Tak kenal pun blogger lama yang asyik ping entri kat facebook . Yang dia tau . FOLLOW !
  • Cuma kenal blogger FAMOUS je !
  • Membina persahabatan ? Mungkin ada , tapi tidak semeriah dulu !
  • Tak mahu bertanya , tetapi bila salah nak marah-marah kat blog . Siapakah itu ? Tanya diri sendiri .
  • Banyak mengejar followers . Buktinya ? Hanya mem-FOLLOW blog , tapi tidak follow entri blogger !
  • Banyak yang tak pakai layout skema . Setuju tak ? =)
Korang nak jadi blogger lama atau blogger baru ? Nilai sendiri ..

Tak semua macam itu . Ini hanyalah daripada PEMERHATIAN Nelly !
Banyak lagi sebenarnya , tapi kang jadi isu blogger hentam blogger .. Dah biasa dah tu !!!!


Wednesday, February 15, 2012

Jika ku hadir untuk disakiti ..

Elvy Nellysha | 4:27:00 AM | 33Comments |
Tajuk ada nampak sedih sangat ke ? Rilex okay ?

 

Kadang-kadang , bila orang putus cinta , dia akan kata :
  • "Kenapa mesti aku ?"
  • "Bodohnya sebab bercinta dengan dia ."
  • "Dialah perempuan/lelaki paling TAK GUNA dalam hidup pernah aku jumpa .
  • "Apa kurangnya aku ?"
  • Saya tak boleh hidup tanpa dia ."
Fine ! Berbalik pada REALITI ! Kita tak perlu persoalkan kenapa , mengapa , siapa !
Kita kena persoalkan BAGAIMANA untuk kembali pada REALITI
Realiri di mana kita kena tau BAGAIMANA nak teruskan hidup macam biasa , bukan LUAR BIASA !

Luar biasa yang membawa maksud : Merayu-rayu pada dia , bunuh diri dan semua perkara yang tak masuk akal .

Fakta : Kembali pada seseorang yang tak mahukan diri kamu satu PENYEKSAAN !
Fakta : Apa pun sebab kita DITINGGALKAN , bukan itu yang dipersoalkan . Tapi , persoalkanlah apa KELEBIHAN kita yang orang lain tak ada .

Kenapa kena persoalkan itu ? Sebab , tak semua orang ada sifat ISTIMEWA macam kita ^__^

*Fakta itu Nelly reka sendiri . *
*So , balik pada REALITI !*

Tuesday, February 14, 2012

Contest Reka Dialog by Ross dan Nelly The Strange !

Elvy Nellysha | 4:18:00 AM | 55Comments |
Salam ! Nelly buka contest hasil gabungan Nelly The Strange dan Ross !

Syarat-syaratnya :

  • Copy header kami dan tampal di entri korang semua ..
  • Buat tajuk entri :
Contest Reka Dialog By Ross dan Nelly The Strange !
  • Buat satu dialog berdasarkan 3 gambar yang diberi mengikut tema tetapi cuma pilih 1 tema sahaja !
  • Buat dialog ikut kreativiti masing-masing . 
  • Follow blog kami berdua dan like sponsor-sponsor hadiah kami .
  • Tag kepada 3 orang 
  • Tarikh tutup : Diumumkan pada entri akan datang !

Tema : Couple 




Tema : Sahabat


Tema : Unsur Islamik


Hadiah ? Ini senarai hadiah !



    Menarik kan hadiahnya ?

    Pemenang dinilai dari sudut betapa kreatifnya dia mereka dialog berdasarkan gambar dan akan dinobatkan JUARA REKA DIALOG PALING KREATIF !

    Lelaki pun boleh join . Hadiah bagi kat awek ke , mak ke , akak ke ! Hehe . .
    So ? Tunggu apa lagi ? Join jom !

    Friday, February 10, 2012

    Tarikh tutup bloglist !

    Elvy Nellysha | 5:08:00 AM | 4Comments |
    Salam ! Nelly nak umumkan tarikh tutup bloglist ! Tq pada mereka yang join ! ^_^
    Sudah letak korang semua di bloglist Nelly . . Ada yang belum approve lagi . Btw , tq !



    12 FEBRUARY 2012

    Yang belum join , boleh join sementara sempat !

    Monday, February 6, 2012

    Budak 5 tahun baca alif ba ta ~

    Elvy Nellysha | 7:08:00 PM | 12Comments |
    Salam semua ! Nelly nak upload adik Nelly baca alif ba ta . Geram pula tengok dia baca . Hahaha
    Umur baru 5 tahun . Pra-sekolahlah katakan ~
    Batak ? Ha , memang batak ! hahahahaha


    Gambar adik Nelly :


    Ha , jawab-jawab !!


    Ada muka Nelly tak ? Haha


    Bila tengok adik baca alif ba ta ni , teringin nak tanya :


    Persoalan : Korang mula mengaji bila ?

    Sunday, February 5, 2012

    Contest Aku dan Quote : Sahabat Vs Cinta

    Elvy Nellysha | 9:51:00 PM | 23Comments |
    Salam semua ! Nelly telah di invite oleh Tuan punya contest ini . Jarang Nelly nak masuk contest kan ?
    Pertama dalam tahun 2012 !

    Nelly dah tak aktif ! Memandangkan contest ini boleh pilih Sahabat atau Cinta . Jadi , Nelly pilih SAHABAT sebab mereka orang yang terpenting pada Nelly . ^__^
    Terlalu ramai nak masukkan sebagai sahabat Nely , tapi Nelly ambil mana yang rapat dengan Nelly . . 
    Yang lain ? Still my friends !

    Tekan banner 

    1. Cari satu gambar yg bersesuaian menggambarkan quote yg anda buat.

    Sahabat itu umpama bintang . Kita takkan nampak mana sinarnya , tapi kita tahu mereka bersama kita .
    Siapa pun mereka , mereka akan sentiasa bersinar dan sentiasa bermakna dalam hidup seseorang .


    2. Kenapa anda pilih Quote tu ?


    Nelly reka ayat ni sebab bagi Nelly semua orang adalah bintang baru yang ada sinar atau kelebihan tersendiri . Ayatnya mungkin simple . Tapi , maknanya sangat banyak . 'Bintang' yang Nelly maksudkan adalah kawan baik Nelly . 'Bintang' ni juga mungkin takkan bermakna dalam hidup sesiapa , tapi bermakna dalam hidup Nelly . 

    3. Utk siapa Quote tu ditujukan?

    Semestinya untuk mereka yang bergelar sahabat Nelly . Untuk pengetahuan tuan punya contest , ada yang kami tak pernah jumpa . Nelly baru jumpa sorang . Mereka adalah kawan dari alam maya . Kami semua adalah blogger . Tapi , tak mustahil kan boleh menjadi kawan baik ? Di sini , dah terbukti , kalau dah namanya kawan , jauh mana pun tetap kawan !

    Mereka yang selalu menemani Nelly . Mereka yang selalu mendengar kisah hidup Nelly sama ada pahit dan manis . Mereka pendengar setia Nelly . Mereka kawan gelak , kawan sedih , kawan nangis , kawan sama-sama memberi semangat . Nelly sayang dorang !

    4. Apa pandangan anda tentang Cinta Sejati atau Sahabat Sejati (ikut tema yg anda pilih.)

    Nelly tak pandai nak berbicara mengenai sahabat . Tapi , apa yang Nelly tau sahabat sejati itu adalah mereka yang menghargai sahabat mereka . Jarak yang jauh bukan pemisah pada kami ~


    Sahabat juga sentiasa ingat tentang diri kita di saat tak ada siapa yang mengingati diri kita ~
    Di saat kita sedih , mereka tak akan bertanya kenapa kita sedih , tetapi akan cuba buat kita tersenyum . .

    Nelly janji , apa pun berlaku , apabila mereka memerlukan seseorang , Nelly sentiasa berada bersama mereka sama macam Nelly perlukan mereka sewaktu memerlukan seseorang . . 


    Siap ! Nelly pula yang rasa nak nangis buat entri ni !
    Menang atau kalah , mereka tetap berada di entri ini dan seterusnya ^_^



    Saturday, February 4, 2012

    Blogger tidak akan berjaya jadi penulis sekiranya tidak menjadi pembaca terlebih dahulu !

    Elvy Nellysha | 4:20:00 AM | 62Comments |
    Assalamualaikum semua ! Nelly nak update ni ! Boleh kan ? kan ? kan ? hehe

    Tajuk Nelly : Blogger tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya tidak menjadi pembaca terlebih dahulu . .
    Ia diadaptasi oleh Nelly pada kata-kata hikmah yang Nelly terjumpa :

    "Anda tidak akan berjaya jadi penulis sekiranya tidak menjadi pembaca terlebih dahulu ."

    Kenapa Nelly menukarkan perkataan "ANDA" itu kepada "BLOGGER"?
    Sebab blogger banyak memainkan peranan sebagai penulis blog . Blogger juga mampu menjadi penulis terkenal melalui penulisan blog . .

    Sebagai blogger juga , tak semua yang kita tulis akan diterima oleh orang lain yang menjadi pembaca blog kita . Ada masa mereka membantah , ada masa mereka menerima . Begitu juga dengan penulis buku , cerpen dan novel .

    Tapi , sebagai blogger yang ingin memberi ilmu pengetahuan secara tak langsung , melalui pembacaan itu sangat PENTING ! Nelly ulang lagi sekali "PENTING !"



    Kenapa penting ?
    Semua yang kita nak buat memerlukan ilmu pengetahuan . Andai kata pembaca bertanyakan soalan yang agak sukar dijawab oleh orang lain , semestinya blogger yang menulis entri itu perlu MENJAWAB persoalan yang ditimbulkan oleh pembaca .

    Orang yang membaca itu BUKAN kategori NERD !
    Orang akan kata orang yang membaca buku itu kategori Nerd atau secara ringkasnya SKEMA !
    Dorang bukan nerd macam korang fikir . 

    Apa itu SKEMA ?

    Skema itu bukan orang macam BETTY yang pakai cermin mata besar ,dan pendakap gigi , pakaian yang agak kemas sangat-sangat , gelabah apabila bercakap dan memegang buku sepanjang hari !


    Kalau korang rasa mereka yang membaca itu  Nerd , korang SILAP !
    So blogger , tak payah nak malu sangatlah bila baca buku tu ~

    P/s : Nelly pun pernah dikategorikan SKEMA ! Chill beb !
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...