Friday, November 29, 2013

Macam mana kalau kita dah jadi jenazah ??

Elvy Nellysha | 2:02:00 AM | 13Comments |
Opppss , sebelum tu nama Nelly The Strange telah ditukar ke nama :

Elvy Nellysha .

My real name ! =)

Url still sama ...



Pernah tak terfikir bila kita jadi jenazah satu hari nanti ?
Agak-agak macam mana la kan bila orang kapankan kita ?
Senang ke tak , susah ke tak ya ?

Huwaa , itu la yang Nelly selalu fikir tapi bila dah join pengurusan jenazah dekat UUM ni , sangat bermanfaat  untuk kita yang tak berapa nak ambil tau ni kan . Baru la tau bila kita meninggal , orang yang hidup la yang bertungkus lumus nak kebumikan kita . So , MAKE SURE tak ada istilah :

"Kubur kan lain-lain . Masing-masing punya pasal la !"
>.<






(AKTIVITI YANG KITORANG BUAT bersama MODEL JENAZAH...)

Masa jaga dekat booth untuk program ni , bila ajak orang join program ni , ada yang gelak bila diajak . Terasa pelik .

Apa yang pelik dengan program ni ? Tak nak pergi sudah , tapi tak perlu gelak rasanya .

1 day jadi jenazah juga . Cuma , tak tau bila , tempat dan cara nak mati tu . Banyak-banyak berdoa ya . =)

Program yang ini dikenali sebagai "Offline to Duniawi , Online to Akhirat"
Thank you pada mereka yang menjayakan program ni . Nelly cuma AJK je . Hehehehe . . .

Pagi sampai tengah hari , sibuk dengan program ni .
Malam pula , pergi ke ekspresi emosi , ada Sham Kamikaze dan Dyna Ahmad .

Memang best . Even banyak assignment lagi , join program macam ni mana yang sempat je . Banyak program dah join cuma baru lee nak update ! Hahahaha . .



*MUHASABAH DIRI*

Tuesday, November 12, 2013

Hek eleh , nama je pakai tudung labuh !

Elvy Nellysha | 3:50:00 AM | 16Comments |

Tudung labuh, berjubah dan berstokin itu tak bermakna seseorang itu perlu digelar ustazah. 

Hey, come on la . .

Semua orang kena pakai tudung yang labuh . Bukan la bermaksud labuh gila . Depends kat orang tu la nak labuh macam mana pun . Nak labuh sampai kaki ke , nak labuh sampai nampak macam pakai selimut ke , itu keselesaan dia . But ,labuh yang dimaksudkan ialah tudung yang melepasi dada . Itu dah cukup ikut syariat Islam .

Selalu orang yang mesej Nelly  , lebih kurang gini dialognya . .

“Assalamualaikum , ya ustazah “
“Salam ukhwah, orang alim .”

Erk ??

Cuma , kat sini , Nelly nak kata bahawasanya bertudung labuh dan berjubah tidak semestinya dikategorikan alim dan belum layak lagi nak jadi ustazah . Alim ke tak ke , Allah yang tau . Cuma , bila orang kata macam tu , Nelly amin kan je . >.<

Cuma , bila orang yang bertudung labuh dan berjubah buat kesilapan kecil , itu nampak besar di mata orang lain . Dan terdengar laa suara sumbang :

“He’eleh . Nama je pakai tudung labuh .”

Nobody perfect . Yes , nobody prfect . Kita tak layak nak menilai seseorang berdasarkan kesilapan yang dia buat . Tak salah nak tegur , cuma tak perlu la sampai nak menjatuhkan seseorang itu .
Semua makhluk Allah buat kesilapan , tapi hanya dia dan Allah yang tahu sejauh mana kesilapan yang dia buat .

Notakaki : Jangan memandang atau menilai perempuan yang teruk nak mampus itu tak boleh berubah. Siapa tau dia berubah nanti jauh lebih baik dari diri kita dan tak mustahil kan pengakhiran hidupnya mungkin lebih INDAH dan LEBIH BAIK dari kita .

Tak tahu laa kenapa nak buat entri ni . Sekadar peringatan untuk kita semua .
Sekian terima kasih .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...