Tuesday, March 29, 2016

Cyberbullying

Elvy Nellysha | 1:09:00 PM | 0Comments |
Cyberbullying is bullying that takes place using electronic technology. Electronic technology includes devices and equipment such as cell phones, computers, and tablets as well as communication tools including social media sites, text messages, chat, and websites.

Credit : Cyberbullying

Tak faham? Meh sini nak translate.

Pembulian siber buli yang berlaku menggunakan teknologi elektronik. teknologi elektronik termasuk peranti dan peralatan seperti telefon bimbit, komputer dan tablet serta alat komunikasi termasuk laman media sosial, mesej teks, berbual, dan laman web.

Zaman sekarang zaman teknologi. Jadi, banyak sangat orang suka tulis bukan-bukan dengan niat nak malukan, niat nak ugut. Biasanya lebih kepada peribadi seseorang tu.

Sumber: Google image

Zaman sekarang. kalau tak suka, kau nak umpat orang, nobody care! Actually, jadi lebih HOT bila kau asyik nak buka aib orang dengan TWEET, FACEBOOK, WECHAT 24 jam. Memang tak ada kerja ke sampai hidup orang nak ambil tahu semuanya? Jika banyak masa, berzikirlah, Mana tahu pahala tambah juga. :)

Nak mengumpat, mengumpat je la. Habis situ je. Tak payah canang-canang aib orang sampai terbukak aib sendiri. Aib sendiri tak nampak, aib sendiri sampai tercicir-cicir.


Benda ni memang kau akan kata "Ala, bukan dia tau kita mention dekat siapa"
Yes, tapi sebenarnya, orang yang kau kata tu bukan BODOH sangat sampai tak faham kau cakap pasal siapa.

Nelly memang tak suka orang yang sibuk update aib orang, update buruk orang sampai rasa diri sendiri mulia. Sampai rasa diri sendiri macam PERFECT sangat. Memang marah sangat benda ni.

Sebab ayat-ayat yang diupdate tu, boleh menyebabkan pergaduhan yang teruk, perbalahan antara satu sama lain. Dan, lagi teruk kalau dah update, padam. Sebab apa? Saja nak bagi orang tu baca, bagi sakit hati, dan kemudian padam. 
Pelik, pelik~

Bila rasa diri tak cukup knowledge, tolong berfikir sebelum POST STATUS, UPDATE, TWEET. Biasanya orang yang buli siber ni perlukan perhatian atau dalam maksud lainnya, KURANG KASIH SAYANG. :)

Jadi, untuk beri hati lebih puas, lebih rasa diberi perhatian, maka dengan menyebabkan orang lain sakit hati, terluka, disisihkan adalah benda yang dirasakan sangat puas hati supaya terasa kasih sayang orang lain. But. its okay, orang macam ni tolong solat banyak-banyak supaya hati tenang dan tak selalu panas hati dengan orang lain. Takut setan banyak. Kihkih...




Sekian semua, selamat membaca! :)




Saturday, March 19, 2016

Pengalaman nak dapat lesen

Elvy Nellysha | 9:06:00 AM | 0Comments |
Assalamualaikum. hari ni terlebih rajin nak up entri.




Pengalaman nak dapat lesen? Haaa, tak payah cerita la. Lagi-lagi sambil belajar. Bajet-bajet cukup masa nak dapat lesen. 

Asal cuti midsem, niat hati "Nak ambil lesen." Last-last ke sudah laa tak pergi. Sampai la satu saat, rasa yang diri ni terpaksa ada lesen.

Bila lesen L dah dapat, nak ambil lesen P liatnya diri ni~~ Hukhukhuk~~

Yang pertama, sebab tengok orang bawak kereta. Yang ni memang tak bole la rasa. Hahaha! Sebabnya, bibit-bibit CEMBURU timbul bila kawan-kawan kat UUM ni ada lesen dan cakap:

"TADI AKU DRIVE SENDIRI WEY!"

Kau tahu apa aku rasa? Annoyying sebab aku tak ada lesen lagi! Haha. Bukan tak nak ambil dekat UUM ni, tapi kerana waktu cuti adalah waktu yang aku tak nak kena ganggu. Kah kah kah!

So, dengan semangat gigih yang terpaksa Nelly cipta, Nelly ambil juga la lesen. Memandangkan Nelly tak pernah bawak kereta sepanjang tak ada lesen, tak pernah try-try bawa, maka masa kali pertama belajar bawak kereta dan kereta bergerak, Nelly macam teruja kau tau! Senyum tak payah cakap. Tak percaya pun ada. Ceh!

Cikgu yang ajar cuma cakap "Kenapa u senyum? U tak pernah bawak kereta ke?"
Nelly cuma cakap "Sukanya!" Hahahaha. Bila Nelly ingat balik moment tu, kenapa la aku jadi macam tu~

So, bermula la permulaan bawak ke bukit, parking. 3 penjuru, jalan S dan Z. Rasa macam "YA ALLAH, LAMANYA NAK HABIS.!!!"

Mana tak nya, pagi-pagi kena bangun pergi berlatih bawak kereta. Bila naik tengah hari, mula la Nelly bebel dalam kereta sorang-sorang "Hitam la muka aku. Adoi, tak ada aircond ke. Aish, kenapa kereta depan ni lembab sangat ni? Cepat la woi" Okay, fine. Bila bawak manual ni, kesabaran sangat tipis~ hahahaahha

Hari nak test dengan JPJ, jangan cerita la, berdegup kencang jantung ni. Dan, kebetulan waktu Nelly test adalah waktu petang. Jantung ni tak payah nak cakap la sebab tengok orang mengundur, parking tak masuk kotak. Tangan pun dah beku-beku sebab rasa berdebar sangat-sangat~

So, bila waktu petang, kereta dah susun berderet untuk test bukit. Nelly test clutch dia sebab kereta tak sama macam Nelly selalu bawak. Haaa, clutch jangan cerita. Kalau salah lepas clutch atau kereta tiba-tiba mati, confirm-confrm aku akan turun bukit dengan jayanya!!!

So, adalah lebih kurang 6 atau 7 kereta depan Nelly. Yang buat Nelly menggigil, bila kereta-kereta depan semua mengundur. Dah dengar dah orang membebel "Baru petang, banyak dah fail" Gulp~

So, turn Nelly, terus la ku tekan minyak macam cikgu sekolah memandu ajar dan berhenti hampir tak kena garisan kuning. Free gear, tarik handbrake. Intai kat luar, ceh, tayar sipi-sipi je lagi nak fail tak masuk garisan kuning. Bila JPJ suruh jalan, kau tahu apa aku rasa? Rasa macam nak turun dari kereta dan cakap tak jadi nak teruskan. hahahaha.

Tapi, fikir balik penat dah aku membebel selama ni, ni je la caranya supaya aku lulus dengan jayanya dan tak fikir lagi pasal lesen..

So, slow-slow Nelly masuk gear 1, tekan minyak dan clutch macam cikgu ajar. Bila turun handbrake, lepas clutch terus tekan minyak. Masa tu dah bunyik transformers ada, bunyi kereta nak meletup pun aku rasa ada sebab tak lepas-lepas takut berundur dengan jaya~






Yes!!!!! Lulus bukit!! Then, ke parking, alhamdulillah hampir-hampir tak masuk kotak bila JPJ kat luar tegur "Hei, tak masuk kotak tu!" Dengan sepantas buat semula dan lulus.. Termasuk la jalan S dan Z serta jalan raya lulus dengan jayanya. 2 minggu macam tu, dapat la lesen yang kad tu.

Lepas tu, jangan ingat boleh terus ambil kereta mak ayah terus bole bawak. Test mak ayah pulak. No no no, jangan harap selagi mak ayah pulak tak tengok Nelly bawak.

Memandangkan Nelly tak pernah bawak kereta, Nelly ada masalah sebab tak tahu samada kereta masuk garisan putih ke tak atau dah keluar garis putih kat jalan raya. So, mak Nelly yang ajar termasuk parking. Sebab parking tempat latihan dengan real bila bawak sorang-sorang tu lain. Hampir semua keluarga Nelly tak percaya Nelly bawak. Hahahahahahahaahahaha! I dont care la janji dahada lesen~ Yabedabeduuuu~~~

Tapi, bila kita bawak kat UUM, hmmm.. Tak payah cerita. Punya panik bila sampai bukit. Sebab cikgu kita ajar tarik handbrake dulu. Rupanya boleh je seimbangkan minyak dan clutch (Selepas kawan ajar). Kalau tak. selama ni kawan sebelah la kena tolong jaga handrake. Actually, tak panik cuma akan panik bila ada bukit then ada kereta kat belakang. Rasa time tu tak jadi nak bawak kereta. Huhu~




Alhamdulillah, sekarang dah ada lesen dan Nelly boleh bawa la sikit-sikit. Nak sewa kereta auto kat UUM ni, susah nak dapat. Banyak manual. So, hentam la. Sekarang dah pandai sikit je la. Hahaha

Korang yang tak ada lesen, pergi ambil. Jangan guna LESEN AGUNG. HAHAHAHAHA!




Baru muka ada happy maaa~~

Tuesday, March 8, 2016

Throwback cinta

Elvy Nellysha | 7:32:00 PM | 0Comments |
Salam, saat korang baca entri ni, Nelly tak boleh tidur jam 3:58 AM! Haha. So, ilham datang tiba-tiba.




Throwback cinta? 

Korang pernah cinta monyet? Ala, siapa tak pernah kan? Kalau boleh nak bercinta senyap-senyap. Kalau boleh tak nak family tahu siapa. Haha. Yela, cinta monyet. Nelly pun tak faham why kata CINTA MONYET. Berhuhuhuhu..

Actually, sekarang umur sudah 23 tahun. Yes, 23 tahun. Cinta monyet dah banyak. Cinta ala-ala cerita korea, ala-ala hindustan pun pernah, ala-ala sawit la kan? Haha.

Tapi, bila makin besar ni, I mean besar ye, bukan makin gemuk. Huhu. Makin meningkat umur ni, makin serius nak fikir. Tak ada masa nak fikir tentang nak cinta monyet ke, cinta keladi ke, apa ke. 

Bila dah besar ni, banyak aspek nak fikir. Bukan setakat nak orang tahan dengan perangai kita, kita juga kena banyak sabar. Even Nelly tahu, tahap kesabaran Nelly kurang sikit. Bak kata orang, ada je tak kena pada mata.

It's not about "KAU MEMILIH" tapi kau kena fikir THE BEST FOR THE REST OF YOUR LIFE. Cewah.. 


Abaikan kegemukan yang melanda

Bercinta lama-lama kalau tak boleh saling percaya pun payah juga. Boleh bawa ke perang besar. Boleh bawa kepada STRESS!! (Marah ni, marah!)

Mak Nelly selalu kata "Belum kahwin, fikir betul-betul. Nanti bila dah kahwin, tak boleh nak patah balik." 


Ini gambar kawan Nelly masa nikah. Yes, sehari sebelum nikah Nelly tanya:
"Macam mana kau yakin dia jodoh kau?"

Kawan Nelly just gelak. Heyy sabar je aku~

Yelah, selalu Nelly fikir. Now, aku tengah belajar. nanti aku dah kerja, belum jumpa orang lain. Belum lagi kalau mengembara entah mana-mana. Belum jumpa orang lain. Persoalan, macam mana boleh yakin dia jodoh kita? 


But, now Nelly fokus pada bisnes untuk timba pengalaman, untuk fikir masa depan. I want to have my own asset, my money, car, house and everything. Secara sendiri. Berdikari. Kalau ada rezeki, mana tahu ada bisnes sendiri. Aamiin~

The best quotes Nelly nak tulis sebab selalu jumpa:

"Yang TERBAIK selalu datang LAMBAT. Yang CEPAT, bukan TAK BAIK, mungkin hanya untuk menjadi cerita SEBAHAGIAN hidup kita"


Gambar masa melawat adik-adik kat tahfiz. Tiada kena mengena dengan entri!

Bye! In shaa Allah, next entri akan menyusul~





Sunday, March 6, 2016

Tadom hill Banting

Elvy Nellysha | 12:48:00 AM | 0Comments |
Assalamualaikum semua, hari ni Nelly nak cerita tempat kat TADOM HILL!



Yeah, entri lama masa cuti-cuti sejenak bersama midsem! Hahaha...

Actually, Nelly plan dengan kawan Nelly nak pergi sana. Ada la kawan Nelly ni excited sangat-sangat. Kami bangun awal. Goreng nugget, kentang, hotdog. Lepas siap semuanya, kami gerak awal la sebab pernah baca review blog orang lain kena beratur. So, dalam pukul 7 lebih kami sampai kat Tadom Hill!!!

Tapi, spoil mood Nelly sebab kawan Nelly tup-tup kata "Masuk pukul 10 weh!"

Pergh! Terkejut gila la kan? Cool beb, haha! So, menunggu masa kol 10 tu lama lagi kan? Apa kami buat? Sambung tidur semula. Rupanya ramai je yang menunggu macam kami ni. Bila masuk sana, ada bagi suruh lekat kat tangan kita sebab kita kena bayar RM 20 untuk masuk. 

So, yang lain tu, nak sewa khemah, lokar, tikar tu dah harga lain. Kami hanya mandi-manda je kat sana. Tempat memang cantik. Sebelum mandi kena pakai LIFE JACKET dan serius, Nelly ni jenis tak pandai berenang, Bila dalam air, OMG!! Dalamnya air. hahahaha. So, semua yang datang nak mandi mesti pakai life jacket even tahu berenang untuk keselamatan masing-masing ya.

Bawah ni Nelly update gambar yang Nelly amik masa kat sana! In shaa Allah, ada rezeki, Nelly jalan dan update lagi. Hahahaha!



Makanan bawak la sendiri. Senang bawak makanan sendiri melayan angin sepoi-sepoi bahasa,Opps..










Tadom hill di Banting. Boleh datang sana bawak family. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...