Saturday, October 17, 2015

Menegur itu ada caranya!

Elvy Nellysha | 8:04:00 PM | 0Comments |
Salam semua.. Hari ini rasa jari jemari ringan nak taip entri. Lama rasa tinggal dunia blog ni. Rasa nak up balik. Hahaha

 Kita cerita soal tegur menegur.

Persoalan

 * Pernah tak tegur orang?
 * Cara macam mana?
* Tersinggung tak hati orang tu? Malu tak dia?
* Reaksi?

Tolong jawab dan fikir-fikirkan.
Nobody know about you. Nobody care about you.

Kita nak tegur orang, jangan la tegur dengan cara memalukan orang atau menjurus terus kepada gelaran yang tak elok kepada orang tersebut. Nabi Muhammad SAW ada cara yang betul nak tegur. Tunjuklah cara yang betul, berhikmah, tersirat dan mufah difahami. Dakwah itu tanggungjawab kita. Kalau hal kecik pun tak reti nak tegur, rasa-rasa Nelly la kan, mohon mereput dan berhuhuhu. Haha

Okay, I am serius. Nelly pernah kena tegur dengan orang secara DIMALUKAN atau PERSONAL. Dua2 dah rasa. Yang bagus tu, krik krik. Cakap kang, marah. Sejujurnya, Nelly suka orang yang tegur personal. Maksudnya, dia tak buka aib kita depan orang, dia tegur penuh hikmah, satun, ringkas dan padat.

 Zaman sekarang, siapa yang tak ada group whatsapp kan? Group telegram? Semua sembang nak kencang. Semua nak bagi nasihat, takzirah, tarbiah sentap. Bagus, sangat bagus. Ada group hafalan Quran lagi!

 Nelly ambil contoh diri Nelly, ada group menjual beli. Tipulah kalau tak ada kes yang rumit, contohnya agent buat hal, burukkan Nelly dengan orang lain. Siapa tak bengang. Tapi, tindakan Nelly adalah bukan mention nama orang, tapi sekadar bagi peringatan pada agent lain supaya tak buat macam tu. Nelly tak mahu malukan dalam group whatsapp tersebut.

Tahu kenapa? Maybe ada yang kenal dia, kenal family dia, kalau tegur umum, malu tak dia? Malu! So, Nelly tak cop la terus sebagai PENIPU, PENGKHIANAT atau sama waktu dengannya. Nelly suka personal. So, Nelly dapat tahu kenapa dia buat macam tu, apa salah kita sendiri.

Kita tak nampak salah kita. Tapi, jangan cari salah orang. Kadang kita ada ILMU, tapi kita TAK AMAL. Bila tegur, tak cukup lagi khatam kisah Nabi berdakwah, nak dakwah orang. Tak salah, cara tak kena.

Mohon yang nak tegur- tegur orang, tegurlah secara personal, semua orang ada aib yang perlu dijaga. Kadang salah cara menegur, orang boleh dendam sampai ke mati. KALAU TAK MAMPU, SILA DIAM DAN BERDOA MOGA ALLAH BUKA TUNJUK SALAH DIA. Thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...