Sunday, August 27, 2017

Pengalaman terakhir sebagai pelajar praktikal

Elvy Nellysha | 9:40:00 PM | 0Comments |
25 OGOS 2017: Tarikh keramat habis praktikal dengan jayanya di SMK RAJA MUDA MUSA


Pengalaman terakhir di SMK Raja Muda Musa sebagai pelajar praktikal. Kebetulan, sekolah ni tengah buat Sambutan Hari Kemerdekaan. So, kira kita merdeka sama pada hari yang sama. Masa ni la pergi berarak dengan cikgu-cikgu. Ofcourse la, kita carik mak kita nak ikut berarak sama sebab segan. Hahahaha! Poyo je la kan, sedangkan hati tu macam nak berarak sama tapi tu la, malu punya pasal. Dan, tak bawak kain batik. Maaf, dah spoilkan perarakan. Hahahaha!!



Btw, sambutan kat sekolah ni, sambut la apa pun, semuanya meriah. Dari awal tahun sampai akhir tahun, meriah jeee kalau sambut pape pun. Huhuhu..












Persembahan yang hebat dari pelajar SMK RAJA MUDA MUSA. Berbakat!!

Dalam pukul 10-10.30 macam tu, Nelly ke bilik yang ada orang buat makan-makan. So surprise sebab ada kek khas untuk kita. Touching pun ada. Sweet pun ada. Ada kek dari Unit ICT. Mak kita cakap ada kek dari pihak pentadbir tapi Nelly tak sempat nak tengok. Thanks! Kita terharu sangat. Dalam terharu, sedih juga. Sebab ni la sekolah kita dari Form1-Form6 sampai masuk UUM by STPM dan praktikal sekali kat sekolah. Kita bukan cikgu okayy, kita bahagian pengurusan sahaja. 

Kerja kita? Erm... Nelly buat blog surau, montaj, fail kat makmal. aset kat pejabat. Yang aset ni, satu sekolah kau tahu! Memang berjalan ke hulu hilir bawak kertas. Hukhuk~ Sangat bertabah siapkan benda ni. Hahaha~ Nak sangat kerja kan, sekali dapat kerja, dahsyat oo. hahaha

Cerita pasal montaj, pernah juga montaj tak jadi. Sedih masa tu, Sebab sound tak dengar kat dalam dewan. But, Kak Linda kata, Tak pe, Itu la pengalaman. Next kita buat lagi baik! Montaj next untuk sukan, untuk pengetua, rasa macam AWESOME! Ceh, terperasan sendiri tapi seronok bila tengok macam gempak pulak buat... Hahahaha!! Thanks Kak Linda!





With Cikgu Siti Khatijah Binti Sapan

Posing satu!

With cikgu yang ajar Bahasa Melayu masa Form 6 (Pn. Suhaida)

Cikgu yang ajar masa Form 3 (Pn. Norlela)

Ni la Kak Linda. Selalu jadi penasihat utama bab cinta, kerja yang selalu tak berapa nak jadi kita buat. Hahahahaha!!!


 Unit ICT (Pn. Siti Khatijah Sapan, Nelly, Pn, Nurhazlinda a.k.a Kak Linda, Pn. Suraini)

Adik-adik yang akan SPM tahun ni. GOODLUCK!

Khamis, 24 OGOS 2017:

Hadiah daripada Kak Lin

Staff di pejabat. Terima kasih semua


Sambutan hari Jumaat. So, hari Khamis ada majlis untuk Nelly juga dari pejabat. Dapat hadiah dari Kak Lin. So, sorang dapat 1 nasi ambeng. Memang banyak leee.. Kongsi dengan kak Linda sebab takut tak habis kalau makan sorang~~~ Nasi ambeng ni boleh makan 3-4 orang, bayangkan kitorang makan berdua. Tak tahu la makan ke melantak ni. =P

Hahahaha! Terima kasih ye! Terharu sangat kita. Kerja kita ni dah macam boleh jadi macam-macam. Kejap kat pejabat, kejap kat makmal. kejap jalan sana sini (Eh!) Huhuhu~



Nak tulis pun, rasa macam "Ni mesti banyakk ni nak tulis. Orang baca tak? Hehehe" Lantak lee... kalau baca balik, ni la memori kita sebagai budak praktikal. Kita syukur sangat sebab Allah letakkan kita kat tempat yang lebih baik dari tempat sebelumnya. Memang la sedih, tapi ada hikmah setiap yang berlaku. Tempat sebelum ni, stress, balik je sedih. Balik je rasa macam tak cukup masa. Tak happy la senang cerita, Hahaha. Tapi, bila slip disc dan dapat pindah ke sekolah, memori yang best j aku rasa dari tempat sebelumnya. Tak de la nak tertekan sangat. Ikut Kak Linda jeeee hari hari. Ada masa, sempat la siapkan laporan praktikal kita sikit-sikit.

Team Surau. Ada lagi dari team ICT. Tak sempat nak ambil gambar. 


Terima kasih kepada semua! 

Road to Konvo. In shaa Allah. Moga dipermudahkan. 

Sunday, June 4, 2017

Pemilihan tempat praktikal

Elvy Nellysha | 7:24:00 PM | 0Comments |
Assalamualaikum,

Macam yang kita tahu, tempat praktikal ni memang setiap student akan mencari tempat latihan industri atau tempat praktikal. Dari awal sebelum semester untuk praktikal lagi memang kita akan cari tempat praktikal. Tetapi, pernah tak korang emel company tersebut tapi satu pun tak ada yang balas? Hantar kemain beratus-ratus, satu pun tak ada yang balas. Yes, Nelly pernah. Hampeh sampai rasa stress nak cari tempat praktikal. So, bertabahla semua hantar email sampai ada yang balas. Rajin-rajin google tempat yang amik student untuk intern.

Nak dijadikan cerita, memang student akan cari yang ada elaun untuk support sepanjang praktikal nanti. Yelah, kena bayar rumah sewa, minyak kereta/public transport, duit makan, duit tol dan lain-lain duit la nak guna. So, Nelly dulu pun cari juga tempat yang ada elaun yang banyak. RM 500++.. Haaaa, Masa Siap tanya, "Ada faedah tak yang saya dapat? Contoh mcm elaun ke?" Nelly tak pandai nak buat kias-kias, aku tanya direct je la. hahaha...! Biasanya company yang okay, dia jawab laaa "Ada". Yang jenis tak nak jawab, kau redha je laa jawapan dia.

Nak cerita sikit pengalaman Nelly, Nelly pernah dapat tempat praktikal elaun RM 500. Mula-mula dapat di Shah Alam (Nama company rahsia) tapi atas sebab faktor kesihatan sebelum masuk sana, Nelly berpindah ke satu company ni (Rahsia juga). Sebulan je Nelly bertahan dekat situ. Sebab apa? Sebab Nelly rasa boleh mental juga kalau duduk lama lagi. Yela, Nelly praktikal 6 bulan. Then, lama-lama Nelly baru sedar. Carik la tempat praktikal yang korng boleh selesa. Kalau tak dapat elaun pun tak apa, as long as korang seronok untuk praktikal kat sana. Kita praktikal dalam masa nak belajar dalam masa yang sama kita nak rasa suasana kerja. Tapi, kalau kau asyik nak mental je, better kau angkat kaki je la. Nelly start rasa tak seronok, bila Nelly rasa asyik nak MC je, nak pergi kerja pun malas, masa rasa terlalu lama dan macam-macam la. Hari-hari dok doa, kalau la boleh keluar dari situ.

Maybe Allah dengar apa yang Nelly rasa, akhirnya Nelly dapat praktikal di sekolah. Seronok sebab kita boleh buat kerja kita. Tak ada orang nak kacau. Even tak dapat elaun pun it's okay. Yang penting, kita happy ke tak nak buat kerja? Seronok tak nak pergi kerja? Tepuk dada, tanya sendiri. Semua bergantung pada kita.

Nelly tak kata semua company tak okay, semua okay. Maybe nasib Nelly je yang tak baik cari tempat praktikal. Kalau boleh, cari la yang ada kena mengena dengan kos korang, sebab report nanti mesti nak yang berkaitan apa yang korang belajar. Macam mana korang nak aplikasi pengetahuan korang kat tempat korang praktikal.


Soal report praktikal pula, ambil la tahu tentang company tu, organisasi, visi, misi, SWOT, TOWS dan apa-apa yang berkaitan. Takkan masuk-masuk terus buat-buat blur je kan? Rajin-rajinkanlah diri untuk bertanya dengan supervisor IPTA/IPTS masing-masing tentang laporan korang tu. Takut lain supervisor korang nak, lain yang korang buat. Nak grad takk? Kalau nak, buat betul-betul.. Hahaha!

Sekarang Nelly masih sedang praktikal. Alhamdulillah, di tempat kedua ni, Nelly belajar banyak benda. Photoshop, computer parts, dan lain-lain la. Yang penting, rajin-rajin laaa godek-godek apa yang korang boleh masukkan dalam report korang.

Akhir kata, selamat berpraktikal semua! Semoga menjadi insan berjaya nanti! Jangan lupa doa banyak-banyak yang korang selesa kat tempat praktikal nanti. Love you!


Thursday, February 2, 2017

Macam mana student nak jana pendapatan?

Elvy Nellysha | 11:26:00 PM | 0Comments |
Assalamualaikum, entri Nelly kali ini lebih kepada nak bagi idea kepada student untuk jana pendapatan. Yes, Nelly juga student. Tahu kita memang takkan cukup duit. Lagi-lagi macam Nelly dapat PTPTN pun sikit. So, nak guna duit hari-hari beli makanan, sangat laa tak cukup. Belum kira nak kena bayar macam-macam. Kadang ada juga kawan-kawan yang ikat perut sebab nak berjimat.


So, Nelly nak bagi idea untuk mereka yang nak dapatkan duit sepanjang dalam universiti.

1) Part-time
Bila cakap tentang part-time, ada je kedai/restoran yang nakkan student untuk bekerja dengan mereka. Tapi, Nelly faham kadang masa student sangat padat. Lagi-lagi bila bab nanti ada kuiz, perjumpaan kumpulan, assignment yang takkan berhenti sampai final. Well, korang boleh je bekerja ikut masa korang. Tengok kelas korang habis pukul berapa. Set la masa sikit 2-3 jam untuk bekerja. Kadang ada kedai bagi sejam RM 5/ RM 3 bergantung pada kedai tersebut nak bayar berapa. Pandai-pandai discuss dengan bos korang awal-awal nak bekerja dulu.

2) Jual makanan-delivery
Benda ni Nelly perhati banyak student yang akan jual makanan. Tak dinafikan, untuk student pemalas macam aku ni, memang akan cari siapa yang boleh jual makanan + delivery terus ke tempat penginapan. Kadang ada student jual coklat, jual makanan berlauk, jual keropok, jual nasi lemak, aiskrim dari bilik ke bilik untuk student. Yes, untuk aku yang memang kategori bila malas nak keluar, memang aku akan beli apa saja student jual. Hahaha

3) Letak makanan di setiap blok penginapan
Biasa akan ada student yang letak makanan dalam satu bekas (cth: jajan, maggi, cocktail dan etc) yang berkaitan. So, student akan beli dan letak duit dalam bekas yang disediakan. Risikonya, bila dapat student yang tak bayar dan ambil je makanan kita sesuka hati. Rugi kat kita balik bila kena macam ni. Kadang lagi buruk, ada yang ambil je duit yang orang bayar. So, decide la macam mana. :)

4) Print
Yang ini pun popular juga dalam kalangan student. Kadang ada student yang tak ada printer, akan print di kedai. Tapi, disebabkan ada khidmat print dekat bilik student, so, dorang akan menggunakan kemudahan yang ada dengan pergi kat bilik student yang ada khidmat ni. Sekurang-kurangnya dapat juga duit sikit-sikit buat makan. Kadang Nelly yang ada printer pun, ada juga menggunakan khidmat student ni, sebab habis ink. Hahahaha!

5) Topup
Ini memang akan laku juga sebenarnya. Sebab ada je macam aku ni, bila line slow tak boleh buat bank in online, aku akan cari kawan yang jual topup. Ramai yang jual topup cuma aku tak pasti untung kira macam mana.

6) Dropship
Ini juga popular untuk student yang nak jual barang, tak nak keluarkan modal. Kita cuma promote barang yang dijual dan mark up harga RM 5-10 untuk satu barang. Barang biasanya akan dipos oleh oleh pihak yang jual barang tu. Kerja kita cuma promote harga dan markup harga barang kedai tu berdasarkan harga yang dia bagi. Ada yang jual barang kecantikan, kesihatan, handbag, kosmetik dan macam-macam lagi. Risiko, kalau dapat supplier yang menipu. Memang masak juga la.Try jual satu barang, dah okay baru jual 2-3 barang... Kalau dapat yang jujur, seronok la kita jana income lebih. Tak tahu macam mana nak dropship? Just contact me!

Ini hanya cadangan Nelly je berdasarkan pemerhatian duduk universiti dulu. Kalau ada yang lain untuk jana pendapatan, maybe tu dari cara lain student untuk jana pendapatan. Yes, memandangkan ekonomi pun tak berapa okay, cari la benda lain untuk jana pendapatan. Nak minta kat mak ayah selalu pun, segan jugak. Hahaha..

Okay, sekadar perkongsian idea. bye! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...