Wednesday, December 16, 2015

UNIUTAMA.FM

Elvy Nellysha | 8:51:00 AM | 0Comments |

Pengalaman di UUM adalah menjadi deejay di PBS. Tapi, dapatlah pengalaman di mana sini adalah platform untuk Nelly belajar menjadi deejay!

Kadang Nelly pergi tapi kadang kalau busy, penat sangat, Nelly tak pergi. Melampau kan? :(

Nak dijadikan cerita, pernah 1 sesi, Nelly cakap merapu-rapu. Cakap macam tak ada point. Sebab bayang tak ada orang nak dengar kita cakap pun!!!

Sekali, ditakdirkan photoshoot di pejabat. Ada juga dengar lagu kat pejabat tu. Nelly dah fikir, mana datang lagu-lagu ni?

Sekali, barulah Nelly tahu yang kalau kita cakap, orang kat pejabat mesti dengar kita kata apa!!!
Habis, Nelly merapu selama ni, orang pejabat dok hadap laaaa apa kita cakap. Dah la aku pernah pasang lagu sampai berkali-kali! Hahaha..


So, bila elektif bebas, Nelly kena pilih samada mahu ambil photography ataupun basic broadcasting. Bila fikir semula, basic broadcasting sudah ada asas. Mean, sudah belajar cara di konti. Cuma, mungkin tak mendalam sangat. Photography? Memang minat dari kecik. Selalu bayang boleh ambil wedding orang. Cuma, kamera ni kena mendalam sikit belajar.

So, keputusannya adalah photography. Alhamdulillah, Nelly dapat sijil penghargaan. Mana tahu dah tak ada kerja nanti, Nelly jadik deejay? Hahahaha

Siapa tahu kan masa depan kita? Hahahaha





Saturday, October 17, 2015

Menegur itu ada caranya!

Elvy Nellysha | 8:04:00 PM | 0Comments |
Salam semua.. Hari ini rasa jari jemari ringan nak taip entri. Lama rasa tinggal dunia blog ni. Rasa nak up balik. Hahaha

 Kita cerita soal tegur menegur.

Persoalan

 * Pernah tak tegur orang?
 * Cara macam mana?
* Tersinggung tak hati orang tu? Malu tak dia?
* Reaksi?

Tolong jawab dan fikir-fikirkan.
Nobody know about you. Nobody care about you.

Kita nak tegur orang, jangan la tegur dengan cara memalukan orang atau menjurus terus kepada gelaran yang tak elok kepada orang tersebut. Nabi Muhammad SAW ada cara yang betul nak tegur. Tunjuklah cara yang betul, berhikmah, tersirat dan mufah difahami. Dakwah itu tanggungjawab kita. Kalau hal kecik pun tak reti nak tegur, rasa-rasa Nelly la kan, mohon mereput dan berhuhuhu. Haha

Okay, I am serius. Nelly pernah kena tegur dengan orang secara DIMALUKAN atau PERSONAL. Dua2 dah rasa. Yang bagus tu, krik krik. Cakap kang, marah. Sejujurnya, Nelly suka orang yang tegur personal. Maksudnya, dia tak buka aib kita depan orang, dia tegur penuh hikmah, satun, ringkas dan padat.

 Zaman sekarang, siapa yang tak ada group whatsapp kan? Group telegram? Semua sembang nak kencang. Semua nak bagi nasihat, takzirah, tarbiah sentap. Bagus, sangat bagus. Ada group hafalan Quran lagi!

 Nelly ambil contoh diri Nelly, ada group menjual beli. Tipulah kalau tak ada kes yang rumit, contohnya agent buat hal, burukkan Nelly dengan orang lain. Siapa tak bengang. Tapi, tindakan Nelly adalah bukan mention nama orang, tapi sekadar bagi peringatan pada agent lain supaya tak buat macam tu. Nelly tak mahu malukan dalam group whatsapp tersebut.

Tahu kenapa? Maybe ada yang kenal dia, kenal family dia, kalau tegur umum, malu tak dia? Malu! So, Nelly tak cop la terus sebagai PENIPU, PENGKHIANAT atau sama waktu dengannya. Nelly suka personal. So, Nelly dapat tahu kenapa dia buat macam tu, apa salah kita sendiri.

Kita tak nampak salah kita. Tapi, jangan cari salah orang. Kadang kita ada ILMU, tapi kita TAK AMAL. Bila tegur, tak cukup lagi khatam kisah Nabi berdakwah, nak dakwah orang. Tak salah, cara tak kena.

Mohon yang nak tegur- tegur orang, tegurlah secara personal, semua orang ada aib yang perlu dijaga. Kadang salah cara menegur, orang boleh dendam sampai ke mati. KALAU TAK MAMPU, SILA DIAM DAN BERDOA MOGA ALLAH BUKA TUNJUK SALAH DIA. Thanks

Friday, March 27, 2015

Kehidupan di UUM

Elvy Nellysha | 8:55:00 AM | 3Comments |
UNIVERISTI UTARA MALAYSIA!!



Univeristi dalam rimba. Korang cakap je nak tengok apa. Kuda ada, rusa ada, monyet lagi la ada. Siap say hye lagi lalu depan bilik dengan geng dia. >.<

Bila orang tanya:
"Study mana sekarang?"

Nelly jawab:
"UUM, kedah."

Mesti akan ada respons:
"Yang dalam hutan tu kan? Jauh tu."

Ni nak cakap univerisiti dalam hutan ke, jauh ke atau kedua2nya? >.<

Hati. Dup dap. Dup dap. Hutan pun, hutan la. Aku redha je.

Sedar tak sedar, dah semester 4 sudah. Keluh kesah, homesick, assignment, study last minute, kuiz tak dapat jawab, haa kat sini lah...

Ada lagi 4 semester nak hadap. Alhamdulillah, I have friends that always the best for me. Thanks all. I am really appreciate u all.


Semester 4 paling sibuk.. Baru masuk, assignment gempakkk! Ada 7 assignment serentak + Bisnes tertunggak. Assignment sampai tak tahu nak buat mana satu. Huwaaaaa. Semester ini paling kelam kabut.

Dan, paling seronok sambut birtday kawan-kawan sepanjang semester lepas.




Antara makanan yang selalu dihidangkan semasa sambut birthday!!




Ini masa kami sambut birthday Noor azian mohamad, atau nama glamour Yan a.k.a Datin Blocking. Ini semester 4 punya. Latest!!!

Dari kiri belakang: Salfazira, Nurul adilah, Roziana nawi (zana), Teha
Dari tengah: Faezah, solehah, yan, kusna dan saya!! (nelly)
Depan: Noor ashikin (Ikin)

Lokasi: Di bilik Nelly.


Iklan:


Semester ini, dapat jadik deejay!!

Deejay nelly. Hahahaha. Apa yang aku merepek kat konti pun, aku tak tahu. :P

P/s: Esok-esok Nelly update lagi.. Nak sambung buat kerja mandarin ni haa...

Saturday, January 3, 2015

Lamanya tak mengUPDATE entri

Elvy Nellysha | 2:04:00 AM | 3Comments |
Lamanya, lamanya!!
Last update, bedak Chriszen.

Nelly dah lama tak update. Lupakan blog ke? Tak, tak, tak!

Tapi, busy dengan bisnes online sekarang. Alhamdulillah, semua berjalan dengan baik.

Cerita kat sini, final exam. Memandangkan berbisnes sakan, nak study kena tolak ketepi cikittt bisnes ni. CIKITTTT JEEE....

Semester ni, banyak habiskan masa dengan bisnes.. Banyak jugak habiskan masa dengan berehat. Ewah, ewah, subjek macam kacang goreng je kan? Padahal semester ni, subjek KILLER!!

Mengira. Secara semulajadinya, Nelly tak suka mengira. Tapi, apa nak buat, PASRAH HADAP KALKULATOR!

Tahu tak, bisnes online ni best sebab kita menjana pendapatan even RM 5 satu barang. Ouch! Lepas  okay duit makan kat sini. Hahahaha....Eh, terpromote pulak.. Mana yang nak join, boleh je contact Nelly.

Semester ni, ada join dinner.. Pengalaman,pengalaman...

Kadang-kadang bukan tak nak update,, tapi takut syok sendiri update. Orang tak singgah pun. T_T

Kecewa, kecewa. Hehehe..

Semester ini, diwajibkan ambil bahasa Mandarin. Okay, dah lepas dah exam final subjek ni even Nelly jawab pun entah hapeee...

Now, ada lagi 3 paper! 3 paper!! Banyak + Killer in my mind. T_T
Sedih lagi~~

Hope sangat lulus semua subjek semester ini. Doakan yang terbaik!


Nampak tak, nampak tak?

LATER! Hahaha. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...