Wednesday, July 16, 2014

Anda mengalami penyakit kayap?

Elvy Nellysha | 3:28:00 AM | 9Comments |
Entri terbaru ini adalah untuk update tentang penyakit yang dikenali sebagai penyakit kayap.


Apa itu kayap?


Kayap dikenali sebagai herpes zoster dalam istilah perubatan. Ia adalah sejenis penyakit kulit dan saraf yang disebabkan oleh jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV). Risiko-risiko utama penyakit ini adalah:
  1. Umur yang semakin meningkat (lebih daripada 50 tahun)
  2. Kelemahan sistem imun (pertahanan badan) pelbagai sebab seperti jangkitan kuman Human Immunodeficiency Virus (HIV) dan kesan ubat-ubatan (seperti ubat steroid).
Selain kayap ular, ada beberapa jenis kayap lagi seperti:

1) Kayap Api
2) Kayap Tompok
3) Kayap Seledar
4) Kayap Harimau
5) Kayap Bersambung- Boleh menyebabkan maut sekiranya tidak mendapat rawatan

Kredit kat: sini dan sini

Jadi, apa cara untuk ubatkannya?

Okay, bagi sesiapa yang mengalami penyakit kayap atau pun sedara mara korang yang mengalami penyakit kayap, sila hubungi nombor telefon di bawah untuk maklumat lanjut: 

0132275227 atau 0122328284

Rawatan adalah secara tradisional . In shaa Allah sembuh dengan rawatan yang tradisional!

Bertindaklah sebelum terlambat! Sekadar membantu.

=)






9 comments:

Hans said...

zaman student dulu pernah kena :)

Cik Itah@RRP said...

salam. so far belum pernah kena lagi..

NS said...

gerunnya penyakit nihh... smoga dijauhkan la..

ehh kita da lame follow.. kan kita blogger cik nadyya. igt x? errr

anamizu said...

sedih psl MH370 pon belom berakhir lg.
skrg 1 lagi kesedihan utk rakyat malaysia :'(

Linda Ishak said...

Al-Fatihah... done follow sini

Miss Curious said...

menarik post psl kayap ni.. baru tau apa tu kayap.. sebelum ni belajar dengan nama shingles.. tp ekceli kayap atau shingles ni adalah jangkitan campak untuk kali kedua.. maknanya dah pernah kena campak sekali masa kecik, bila besar kena campak sekali lagi akan dipanggil kayap.. penyakit ni sel-limiting maknanya akan baik sendiri.. dan cara untuk prevent adalah dgn ambil vaccine.. rasanye government bg kot vaccine ni kat sekolah kalau tak silap.. sekadar perkongsian.. ;) dan pernah kena kayap ni jugak 2 thn lepas.. =)

Normi Nieza said...

TAKZIAH..AL-FATIHAH..

white lily said...

classmate yang stay di asrama selalu lerr kena.. hihi

Bahrain said...

Mintak dijauhkan seperti ini. Susah nak hilang katanya kalau hilang meninggalkan kesan parut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...