Tuesday, May 1, 2012

Inikah cara menegur yang baik ?

Elvy Nellysha | 5:11:00 AM | 75Comments |

Situasi : Bila orang upload dorang punya COVER dekat Youtube :
  • Woi , suara tak sedap ! Macam Harem !
  • Dari kau sibuk-sibuk nak melalak , apa kata kau tolong mak kau kat dapur cuci pinggan ?
  • Eish , muka dahlah tak hensem , suara pulak tak sedap . Ada hati nak upload kat youtube ! Padamlah wey !
  • Alahai dik , asal suara macam katak panggil hujan ?
  • Eh , ni nyanyi ke berpidato ? Kelakarlah doe !
  • Wah , pakaian kemain seksi ! Fb ada ? Nom tepon ada ?
  • Dik , apa ni ? Muka dah lawa , suara mengalahkan bunyi kuda ..


Dan bla . . bla . . bla . . . Korang masa mengomen kat situ , tak ada rasa sakit hati ke ? Cuba korang pula yang upload dan kitorang semua cakap macam tu ? Mesti 360saat/km kau cari sapa yang tulis perkara buruk-buruk tu kan ? 

Situasi : Bila orang tak tutup aurat dan berpelukan upload kat Facebook dan Twitter :
  • Dik , comelnya . Rambut pun dah lawa dah tu . Geram tengok .
  • Alahai , sweetnya korang peluk-peluk !
  • Cantik badan . Nom telefon ada ?
  • La , kau peluk-peluk je ke ? Lagilah ! Baru best .
Dan bla . bla . bla . Korang tak rasa apa-apa ke ? Pada mereka yang ceramah bagai nak 'rak' tu , memang tak dinafikan itu satu perkara yang bagus tapi tak perlulah melampau-lampau sangat dengan ayat sindir-sindir bagai . Tapi , pada mereka yang bagi sokongan semua tu apa kes ? Menggalakkan ??


Situasi : Bila berita buang bayi :
  • Apa ni ? Mak bapak tak ajar agama ke apa ?
  • Huh ! Tak malu punya budak ! 
  • Tak ada perikemanusiaan betul ! Bodoh !
  • Ha , patut pun ! Perempuan pakai seksi nak mampus . Sampai seksa mata aku !
  • Pakai tudung pun belum tentu baik ! (Bab ni Nelly bengang betul ! Habis semua yang pakai tudung kena sekali ! Jangan nak samakan ya !)



   

Dan bla . bla . bla . Eceh , kalau bab mengomen yang pedas-pedas , korang memang nombor 1 !
Jom patah balik , siapa pula 'gelaran' yang mengomen menggalakkan semua tu ? Adakah korang ? Atau orang lain ? Nelly nak menaip entri lebih-lebih pun , takut nanti pandai cakap je ! Tapi 240darjah , Nelly ambil dari pelbagai sudut sama ada negatif atau positif dan apa yang Nelly tulis semua ni adalah apa yang Nelly pernah baca .

Untuk tulis entri macam ini , mesti ada yang nak hentam Nelly 180kali kan ? Dari asyik fikir sudut yang negatif memanjang , apa kata korang fikir yang positif untuk jangka masa panjang ? Sebelum memberi sebarang komen , TOLONGlah letak diri korang kat situasi tu . Rasa pula sakit tak hati korang kalau korang yang dapat ayat tu ?

(Fikir sebelum komen)

Ya , korang akan kata :

A: Kalau tak tegur macam tu , mana dia nak sedar beb ? 

B: Banyak caranya beb ! Tegur dengan baik . Mana tau satu hari nanti dia berubah . Kalau kasar-kasar , ada ke yang nak ikut ? Kau pun belum tentu nak buat kalau aku suruh kasar-kasar  + sinis + minisan + pedas 100x cili nak masak sambal ! Hehehe

Korang rasa nak BANGKANG , sila BANGKANG ! Kalau rasa nak SOKONG , sila SOKONG !




Sekian , tq ! Like if suka .. 

75 comments:

Munirah Shamsudin said...

satu, biasalah. most of them buat acc youtube sebab nak kutuk org je. kehkehkeh T_T

second, kalau saya pun. jgn harapkan nak berubah marah lagi adalah kan?

thanks for the advice kak Nelly :)

Nelly The Strange said...

kak cuma bagitau apa yang kak rasa je .. :)

cik nAdyYa ツ said...

pakai tudung belom tentu baekk ..
ishh.. saket atii sgt2 =.=

Nelly The Strange said...

me too !! geram jek !

Umie Naziera said...

even ustaz/ustazah yg ilmu tinggi pon xtegur org dgn cara kasar,kita yg nothing pulak lebih2.huh..mcm bagus sgt...

nk mncegah kmungkaran ada 3 cara kan;dgn tangan,mulut dan hati..buat la dgn berhemah :)

CikMai said...

Dakwah is not about telling "i'm better from you" or what so ever, dakwah is "let me show you the better way " .

Indahkan Islam . Tegur cara berhemah sebenarnya lebih terkesan di hati , kan dear kan :)

nGiau said...

kalau komen umpama Tuhan sudah pun susah jg kan nelly..macam diorang tu baik 360 darjah..just pray for them sj la..don't blame but help. betul kan?

Nelly The Strange said...

Umie : yup .. kadang2 kena fikir dulu .. :)

Nelly The Strange said...

imai : yup .. tu lah apa yang nelly nak sampaikan ..

Nelly The Strange said...

Ngia : yup . hope faham ..
:)

Muttallif said...

Terkadang ada yang melontarkan komen mengikut apa yang mereka suka. Tidak berhati-hati dalam mengatakan sesuatu.

Tapi itulah sikap manusia yang punya pelbagai warna. Harap kita semua dijauhi daripada yang buruk. Salam

ary_lee said...

satu penyebab kenapa jadi semua ni..
Sebabnya adalah.. Kurangnya rasa perikemanusiaan dan juga tiada rasa hormat-menghormati antara satu sama lain..

Sarah Mohd Saleh said...

blog dah lawee...manusiaaa time tuh skt ati time tuh nak ekspress sgala rase cacian n makian.biasa lahh tuh

MiSz fiFiEyQa said...

banyak cara lain yg lebih berhemah bile nak tegur orang kan...
toksah la nak dok mengutuk je...diri sendiri pon belum tentu baik sangat...entah2 kita pon lebih kurang sama je...
aishhh...

istighfar je la dalam hati dpd dok maki yg bukan2...kan..kan.. ^__^

Shafiq said...

Kadang-kadang tu, kita kena pikir dulu sebelum komen orang. :-)

Norlida Ramli said...

hehe..betul tu nelly =)
akak setuju la..
kalau mcm akak pun,cth akak ada wat slh biarla ada org tgur dgn baik,kalo mrh2 atau ayat pedas ni mmg ase lagi nk mrh ada la..huhu

fArAh kUchEnGg said...

yea ! mmg btol smue kt dlm entry nihh.. haha.. fara pon pnh trbace comment2 yg kt youtube. pergghh, mcm2 kan ? haha..

cik najihah said...

nk menegur bialah dengan lembut..bukan secara kasar

kay_are said...

manusia.. bese r tu.. sorang sokong.. sume join sokong.. sorong kutuk sume join kutuk.. nak wat cane lagi.. name pun follower.. =P

TINA ROSLI said...

Assalamualaikum


tu la namanya manusia. kadang-kadang tak sedap didengar tapi boleh menjadi pengubat kesedihan

NiaLidia. said...

setuju 200% dgn nelly. entahlah , kalau nak tegur pun ada caranya. diri sendiri pun belum tentu betul, nak tegur org dgn cara mcmtu. alahai,

cik ika said...

sokong2..tp kdg2 suke gk tgk dowg komen merepk2 ni..

Atiqah Wadiah said...

manusia..biasalah..suka sgt komen keburukan org lain..

RaraTan said...

biase sgtt tu Nelly. selagi makhluk kt bumi bername manusia, slgi tu lah dorg suke cari salah org. benda2 baguih bukan nak ikut, potpetpotpet ksi ceramah mcm bguih sgt. haha :p

putryteya said...

tegur la secara baik , kalau tak puas hati pon .setuju Nelly

Cik Yatt said...

cik yatt klu org tgur kslahan cara tak sopan..mmg takkn dngr..srius

fiQ'Ra said...

adik nelly, yup itu adalah benar.. manusia dik.. susahnya nk gambarkan dengan kata kata.. akak suka dengan entry ni ;)

hafiz hafizol said...

Hahaha... Nelly mesti pernah kena kan nie situasi tersebut... erk.. Hahahahaha

Arol Mubin said...

Menegur tue biarlah berhemah dan membina. Ini tidak, makin nak memburukkan keadaan ade lah. Itu semua biasalah. Better kita doakan orang yang melakukan kesilapan tue dapat memperbetulkan kesilapannya. :)

nik rosmawati said...

tak sokong entry ni.
tak suka org yg asyik salahkan org lain jea.pastu bila tegur dia lak yg sentap.
bila dia tegur org lain tak pe lak.hehe

miss Fyqa said...

byk cara lain nak tegur org kan? tol x nelly... tgk diri sendiri dulu sblm nak ckp org len bukan2.. manusia..macam tu la.. hmmmmm.... fyqa pun xtau la..npe ngan manusia zmn skg ni.. :(

kim heeruul said...

dorg yg dok kutuk2 nie blom rasa lg...
btw, ternampak dkat sidebar video lgu dari cite fav gua kuch kuch hota hai.. =D

Wanie Mj said...

bila kita mula membeza-bezakan level status diri, mula la wujud mensyurga dan menerakakan org lain. sdgkan tu semua kuasa tuhan.

tak pasal2 kita yg bertudung ni, ditarik sekali. :P

Cik Tyra Lee said...

lepas ni kena buat entry cara komen dgn betul.. hehehe

CiK FizA said...

tegurlah dgn cara yg baek. InsyaAllah, org yg kena tegur 2 akan dgr teguran kita. :)

Ikhlaskan ati ^^

O CIKTEDDY said...

sokong!

Asningtiyas Nasdja Putri said...

haha. betul2 ada sesetengah manusia mesti ada macam tu.. ^^

Aida Omar said...

api dilawan api memang tak kemana la.. huhu.. lebih bagus api dilawan dengan air yang tenang.. silap2 orang tu boleh sedar dari kesilapannya :)

kinara kinatara said...

kina singgah sini..dengan gulingan manje2..n follloe nelly..:)

Liyana Izzati said...

Hahaha. Masyarakat kita kena belajar bagi nasihat secara berhemah dan bertata tertib. Jangan nak suka suka hati jer hentam orang macam dia jer yang bagus. Kan?

Semua orang buat silap dan memang kita sesama memperingati. Tapi cara kita biarlah betul. kan?

ELFarahin said...

Actually, tegur terlalu kasar nie pun bukan baik sangat. Nak-2 lg remaja sama remaja. Kita-2 nie kan pandang dicabar and jiwa mudah memberontak. So, better berilah teguran yang baik dengan cara yang baik. Dalam Islam, sebelum jatuhkan hukum bunuh ke atas orang yang murtad pun diberi nasihat secara baik sebanyak empat kali. :)

Ally Idris said...

ustazah kami ada kata.. kalau tegur orang tu, biarlah baik2, suara lembut.. tapi kalau dah macam ni.. macam mana nak ikut? kan?

saya sokong sangat apa yang awak kata.. sokong sangat!

sis92 said...

sebelum berkata2 fikir dulu baik buruknya sbb itu sebenarnya melambangkan diri kita

amy syahiera said...

sebelum mengomen orang lain , tgk diri sendiri dulu . nice sharing sys :D

✿Lady Ainaa ✿ said...

kes kedua tu, hurmmmm tulah..skrg ni org dah tak dpt nk beza yg mana halal dan haram.... malah mnyokong perkara yg kureng enak dipndang..hurmmm...

Kes ketiga, sememangnya org yg pkai tudung ade yg tak baik..tapi yg pasti org yg tak pkai tudung akn msuk neraka.. sama macm org kafir, mereka pun ade yg baik tp akn mnjd ahli neraka.. MasyaAllah

Itulah, sebelum nk mengomen, buka mata dan pemikiran terlebih dahulu.. kalau tak setuju sekali pun, cube cakap dengan penuh berhemah... tak molek lah keluarkan kata2 kesat tu semua...

gdsbnga said...

ramai org yg melakukan " dakwah" secara makian dan penghinaan ke atas orang lain .

Cik Fie said...

Cik Fie Jemput Awak Untuk Join GA Baru Cik Fie . JOIN LA RAMAI2 YE !! :)
http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/05/random-giveaway-by-cik-fie_19.html

Ratu Lissa said...

hmm , tu lah . kalau nak komen kena lah fikir dulu . tapi kalau kena dekat batang hidung sendiri , tau pulak bising bising sakit hati sampai report polis .

POSH76 said...

betul2 kalau nak menegur pun biarla berhemah...menyakiti hati org pun dah berdosa

miss Fyqa said...

manusia.. mmg mcm2 la ragam dan perangai.. yg baik jd kan teladan..

nabByla said...

macam2 sangat dah terjadi skunk nie. hanya mampu jaga diri sendiri dan family jew. huhu..

eintan nurfuzie said...

mmm.tu la..smeua x kena..smua nk komen..cik en stuju pendapt tuh..
Pencarian cik en dan blog-bloglist geng cik en

Perlu ke kahwin?

Fiza Suhaimi said...

Ishh, geram betul laa kalau ada suara-suara sumbang macam tuu.. Asyik nampak kesalahan orang.. Yang bukan mahram, puji kemain.. Likers tuu siap beriban lagi.. Memang pelik sangat.. btw, Nice entry.. :)

LILY SORAYA said...

salam, hey nice entry, jom follow sini :) http://onetwothree-and4.blogspot.com/2012/05/1st-mini-giveaway-by-lieyna-rosli.html

Mieya Atiera said...

betul. Setuju sangat dengan post nie :)

Phat said...

mmg kat situ la org dok hentam org apa pun x bleh

Cik Fie said...

Jom Ramai2 Join Giveaway Baru Ni !! Terhad Untuk 200 Peserta Sahaja !! CEPAT !! :D
http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/05/peserta-random-giveaway-by-cik-fie_26.html

Ardini Izzati said...

Teruk kan kan. Haihh --"

Rulita.park said...

betul ini -.-' terkadang orang yang dah komentar kasar gak mau di komentarin balik.lagian belum tentu mereka mereka yang komentar seperti itu lebih baik dari pada yang mereka komentari -.- wkkwk aku izin follow blog kamu ya ^^

sis92 said...

serius yang komen2 macamtu sebenarnya perangai diorang lebih kurang sama je ..terang2 kita dh nampak mulut dia busuk kemain >.<

Eyesha Zaidin said...

salam...
sha dtg baca entry sini!..menarik lah! =)
jemput baca di blog sha..tinggalkan pendapat dan komen ya..^_^ TQ


http://lolipopcomel.blogspot.com/2012/05/kenapa-ramai-yang-ucapkan-rip.html

Akmal Khalidah said...

A'ah, sokong 100% Tegurlah cara baik2. ni main sindir sepedas cili api yang mak tanam belakang rumah. Sakit hati jugak baca komen macam tu. Cuba kalau orang yang mengomen berada di tempat orang yang dia komen. Mesti sakit hati kan? :)

Scha Lalala said...

THIS! ha like sangat2 entri ni. Apa yng nelly cakap tu sumenye betol :)

syakirah izwanie said...

Well, most of them yang memberi komen tak fikir panjang. Terlalu ikut hati. Hmm, susah jugak kalau asyik ikut hati kan. Takpe. Kita doakan yang terbaik buat semua :)

Az Meeda said...

sokong sangat

cik ika said...

ika suke bce komen kt youtube tu..hehehe

tirahzairi said...

ermmm....setiap org lain die punya pndgn kan...kdg2 msk akal...kdg2 x...hehehe....

Carl Lesmana said...

done bw here also done follow, follow me back http://sayaabel.blogspot.com/

Badrina Ibtisam said...

Betul2! Kalau nak tegur, tegurlh leklok kann

E.M.0.Y said...

betul tu Nelly. sy takut sgt tgk gamba bayi mati tu. b4 ni sy ade tlg roommate buat banner pasal pembuangan bayi. x sanggup nk ngadap gamba2 mayat bayi. ape pn, kne tegur dan beri kesedaran kepada semua pihak dgn cara yg berhemah. nice entry..

Mohammad Majduddin said...

Nelly, yang pasal gushcloud tu, 1st sekali kena Facebook. And lepas register, kena buat task or share link iklan. bila orang click, kita dpt bayaran. boleh refer kat entry ni. http://mohammadmajduddin.blogspot.com/2012/04/gushcloud.html

kalau tak paham, boleh mesej through fb. =)

eyka said...

sokong Nelly ... eyka ade acc youtube ,, tapi ,, tak ade pun nak kutuk2 suka suki je ... eyka just LIKE and SUBSCRIBE diaorang je .... bile tgok ada orang kutuk tu kan ,, rasa macam nak sound balik je .... hiihhiii ... :D

Lily said...

Setuju sgt. Tp malangnya ramai skrg suka komen sesuka hati tanpa menjaga hati orang -,-

nana kamarul said...

agreed with all these. Tolonglah, nak tegur tu tak salah tapi perlukan nak kena guna perkataan2 yang kasar, nak maki2 semua. Macam orang yang tak civilized je. Anyw, thumbs up!

FEDO said...

Fikir fikir. Renung renung.Hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...