Tuesday, June 5, 2012

Cara orang lain belajar macam-macam gelagat !

Elvy Nellysha | 6:23:00 AM | 52Comments |
Pernah tak korang rasa koranglah manusia paling susah sekali nak study ?
Pernah tak korang rasa koranglah manusia yang paling susah sekali nak masuk fakta atau info dalam kepala ?

Ya , Nelly pun macam tu . .

Meh tengok situasi korang belajar :

Situasi 1 :
A : Awak , macam mana awak belajar ?
B : Saya tampal-tampal nota dalam bilik sampai penuh .
A : Er , tak semak ke ? (Dalam hati)
Situasi 2 :
A : Awak , macam mana awak belajar ?
B : Ala , kacang je . Saya scan je buku tu ! Terus masuk semua . Hebat kan ?
A : Huh ? Scan je ? -.-'
Situasi 3 :
A : Awak , macam mana awak belajar ?
B : Pakai peta minda . Banyak kaler oo ! Kau ada ?
A : Er , tak ada . (Tak suka warna-warni)
Situasi 4 :
A : Awak , macam mana awak belajar ?
B : Last minute !
A : Err , !
Situasi 5 :
A : Awak , macam mana awak belajar ?
B : Aku akan tergolek-golek dulu atas katil untuk menenangkan fikiran . Then , aku menangis . Pastu , aku makan puas-puas . Pastu aku akan tidur membayangkan helikopter dan bla .. bla .. bla ... Then , pastu esok aku jawab exam dan hasilnya GAGAL !
A : (Menyesal tanya !)


Mana 1 situasi korang atau korang ada situasi lain untuk belajar ? Hahahaha . .
Kalau Nelly , situasi 4 ! Why ? Sebab kadang-kadang rasa masa lambat lagi . Tup , tup ! Exam bhai !!!
Menggelabahlah kan ? So , jangan jadi macam saya !!!!!!

52 comments:

luqman zakaria said...

macam same jer..saya pon selalu study last minute~~ errr~

Anith Hanisah said...

Kalau saya Situasi 6 -> belajar bila ada mood.Hasilnya lulus jugak.Ngee :3

Nelly The Strange said...

haha . sama ! ^_^

Nelly The Strange said...

er , pandainya ! ^_^

CikMai said...

cara akak study , last minute pastu scan je page tu,hafal setiap ceruk muka surat , esok nak jwb exam , pejam mata bayangkan mukasurat tu.

Nelly The Strange said...

cikmai : huh ? hafal muka surat ? aiseyman !! nelly la manusia tak suka nombor... :p

nabByla said...

akak slalu guna cara no 3 tue. sbb suka tgk warna warni. lau blh higlight slagi ada point. tapi guna lain2 warna la..

safiah sokher said...

Samalah Nelly.Note2 yg last minit tu lebih melekat kat kepala dan part paling best after exam hilang sume

Eyda Dania said...

klu eyda study...suke wt peta minda..sng nk ingt..pastu..gune pen warne2..hehe..

Mysara Ab Rahman said...

mai pn jns xleh stdy awal sgt...nnti cepat lupa..hee..so laz minute tu mmg ssuai

kay_are said...

subjek2 yang memang suka memang studi awal2.. belum cikgu ajar.. dah blaja dulu.. yang tak suka bese nye bawak ke hujung.. =P

Shafiq said...

hehehe..saya pun stadi last minute..

Cik Tyra Lee said...

hoho... kalau CT,
study last minit gak . pernah baca 1 article pasal study last minit sbnrnya, 4x lagi effective dari study biase . dgn syarat focus betul2 time last minit tu..

try la.. :)

aswadz said...

aku yg no.2. jgn x caye lak. aku simpan mesin scanner dlm kepala otak aku. mesin fotostat pun ada. hehehe...

Umie Naziera said...

yessza,study last minute ohsem tersangatttttt..thats me

cik chenta said...

like :)

cik chenta said...

like ^_*

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku rase situasi 3 & 4 tu standard la kn.. ramai student yg wat cm ni :)

fiQRa said...

1 lagi tambahan if zaman universiti, "jom kita minum air note. bancuh dulu note yg ada sampai sebati" hihi klakar bila ingat balik.

ingat bila minum air note yg bertimbun tu, boleh la jawab paper dengan cool.. adeiii :D

mdmZ said...

saya belajar kene dengar muzik...hihihi

Amalina Ulya said...

ulya pesyen study bila nak periksa . erkkkk :p
pastu tensyen la bila tak habis study , pastu buat lagi ! HahAhA

Ezany ♥ said...

hehe. blajar last minit memang haru >.< yang terbaik memang lepas habis kelas, balik rumah tros scan balik. Insyaalah ingat (:

Ezany ♥ said...

hehe. blajar last minit memang haru >.< yang terbaik memang lepas habis kelas, balik rumah tros scan balik. Insyaalah ingat (:

azie namico said...

kita pilih situasi 3 dan 4..hahaha

balqisfz said...

hehehheh. bese la. macam2 org, mcam peelnye. aqis ske amik ketas a4 tu, then koyak2 kasi 8 pcs, ha. tertulislah nota2 tu ha kak. pastu suke kaler2 bio cantik. sng hapalnye. hehehh. (bazir xbazir ketas, tp stydy style punye pasal kan) hohoho

missamy said...

sama sama. study last minute. hehe :)

..cik gugu.. said...

gugu pon stdy last mnit .. hehehe

Cik Yatt said...

hbat sape yg last mnit n bole hfal smue

Azhafizah[フィザ] said...

Yang penting study smart.^__^

Arol Mubin said...

Arol study ikut situasi 4. Sebab bila baca saat-saat akhir, kita boleh hafal. Tak lupa! Habis baca, terus jawab exam. Hehe! :D

Cik Penguin_Solehah said...

belajar last minute tu biasa mcm budak cam saya yang tahap rajin nya melebih-lebih,haha.. Tp solehah ada 1 tips yg solehah buat iaitu baca buku sebelum tidur,insyallah akan masuk terutamanya sej ^_^

Nelly The Strange said...

nabbyla : warna kuning orang kata tak elok ... mudah lupa nanti ~

Nelly The Strange said...

sofiah : sama ..

-.-'

Nelly The Strange said...

eyda : nelly suka peta minda!

Nelly The Strange said...

mysara : betul2 .. nelly pun !

Nelly The Strange said...

kay_are : yang tak suka tu yang malas nak baca !! ! haha

Nelly The Strange said...

shafiq : last minit ! best kan ? haha

Nelly The Strange said...

cik tyra : betul2 ... berkesan !

Nelly The Strange said...

aswadz : wah , hebat !

Nelly The Strange said...

umie : baru terbaikkk !

Nelly The Strange said...

taufiq : termasuk nelly . haha

Nelly The Strange said...

fiqra : dulu masa kecik2 nelly percaya . :p

Nelly The Strange said...

mdmz : lain orang , lain cara + gayanya . :)

Nelly The Strange said...

amalina : sama dengan nelly . senang nak masuk asa nya . :D

Nelly The Strange said...

ezany : nice tips !

Nelly The Strange said...

balqisz : sama dengan kawan nely . tapi , dia ingatlah pulak ! haha

Nelly The Strange said...

missamy n cik gugu : last minit ni mudah kan ? :D

Nelly The Strange said...

cik yatt :tengok otak gak . hahaha

Nelly The Strange said...

azhafizah : setuju !

Nelly The Strange said...

arol : yup , memang terbaik !

Nelly The Strange said...

cik penguin : tq ! selalu bila sejarah tu yang mata sedap nak tidur . :P

kim heeruul said...

kalau gua , gua bnyk bertanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...