Tuesday, October 11, 2016

Hadiah Allah untuk aku

Elvy Nellysha | 6:05:00 PM | 0Comments |



Masa awal September, aku balik ke UUM, aku rasa sakit-sakit badan. Paling sakit dekat bahagian tulang belakang dan urat saraf. Bila suruh orang urut, mesti sakit sangat-sangat. Bukan makin elok, makin sakit. Elok sikit, besok pagi sakit sangat. Yeah, Nelly mula-mula rasa sakit biasa-biasa je.

Then, kebetulan tak balik rumah masa Raya Haji dekat Kedah, dok kalut cari orang yang pandai mengurut, Memang sedap dia urut, Malam tu tidur selena-lenanya. Esok pagi, Nelly bangun, then tiba-tiba tak boleh bangun, So, Nelly kena support nak bangun dekat tepi-tepi katil. Masa tu still rasa apa laaa, aku pergi mengurut sama lagi, bukan makin baik, makin sakit, Aku membebel juga la sorang-sorang.

But, Nelly dapat rasa makin lama, makin teruk. Bila nak duduk, tak boleh duduk lama, nak berdiri tak boleh berdiri lama. Baring nak mengiring sana sini, tak boleh juga. Duduk kat kelas trauma sikit nak duduk lama-lama. Okay, fine! Pergi hospital Aku cakap la kan, aku sakit belakang dan doktor pun maybe malas nak layan aku, dia bagi ubat tahan sakit dan cakap sebab otot je. Aku punya darah tinggi masa tu cecah 150 dan 157 sebab nurse cakap mesin rosak. Huhu.

Makan ubat tahan sakit. Boleh tahan 1 jam je. Contohnya, sebelum kelas makan ubat tahan sakit, seronok la dapat gerak macam biasa. Habis kelas, nak bangun, dia punya sakit tak payah cakap. Terpaksa duduk dan set dalam mind yang aku nak bangun. Tapi, takkan nak amik lagi ubat tahan sakit kan? So, aku tahan je sebab takut la overdose.

Lepas tu, aku selamba lagi pergi satu kelas, ke satu kelas, pergi makan sampai satu tahap nak jalan pun tak boleh langkah laju-laju, aku kena jalan slow-slow, penuh sopan dan terpaksa pegang pinggang dan belakang aku dengan harapan reda sikit. Sampai satu tahap, aku pegang kawan aku nak jalan satu kelas ke satu kelas, Tapi, masih rasa biasa lagi.

Nak dijadikan cerita, aku kebas-kebas tangan dan kaki. Kadang pegang barang boleh jatuh. Mula la aku takut nak pegang benda berat-berat, contohnya dukung anak orang ke, huhu... Sampai la aku rasa makin teruk bila nak bangun, tak boleh berdiri, dah berdiri tak boleh duduk. Bila aku pergi Hospital Alor Setar, aku kena tahan wad dekat 5 hari. So, bermula la kehidupan aku masa dalam wad yang tak pernah aku duduk dalam wad.


Bila doktor MRI, cek aku pagi-pagi, hari ke 5 baru tahu aku kena slipped disc. Yes, slipped disc sebab aku pernah jatuh terduduk dan kira pernah trauma la. Aku bukan pandai sangat. Sakit dia tak payah cakap la. Tapi, aku fikir balik, "Takkan nak extend? Dah nak habis semester dah ni" So, until now, 12/10 aku masih teruskan pergi kelas. Harini aku MC time aku update entri ni sebab baru keluar wad 10/10/2016. So, aku update la dulu entri masa kawan-kawan pergi kelas. Hahaha

Sebelum aku keluar, doktor kata, kalau kaki dah tak berapa nak rasa, kencing tak boleh nak kawal, baru datang semula hospital. Aku ni bukan kisah sangat nak datang hospital, cuma aku tak nak kena tahan wad. Nak keluar, seksa oi. Asyik kena cucuk ubat tahan sakit sampai aku rasa tak ada rasa kesan ubat. hihihi...

Btw, masa aku sakit, kawan-kawan datang melawat sebab mak ayah aku jauh. Kawan-kawan aku juga bawakkan baju, bawakkan Chipsmore feveret aku, layan bosan aku masa waktu melawat. Kurang la sikit tapi bila tahap sakit tu datang, memang aku tak boleh nak gambarkan.

Nak jalan, lambat, nak tidur susah, nak duduk, bila lama-lama mula laaa aku macam cacing kepanasan. Rasa macam nak tercabut pinggang gak masa tu.

Btw, aku masih pergi berubat dekat Jalan Langgar, nama orang tu Haji Hashim. Maybe rezeki aku la lepas keluar wad 10/10, jadi tarikh 11/10 aku pergi tempat orang tu kat area Alor Setar. Masa tu tak ramai orang, Haji Hashim ni macam betul-betulkan sikit belakang aku, memang sakit sikit la. Then, ada ajar buat senaman untuk belakang kita. Memang kurang sikit. Boleh bongkok sikit macam biasa kira improvement la pada aku. Untuk permulaan, aku tak boleh angkat benda berat-berat. 5kg pun dah kira berat tu, Huhuhu..

In shaa Allah, aku boleh tahan lagi ni, Sikit je lagi nak last semester, Hahaha,. Nanti aku baca balik entri ni, mesti tergelak juga bila fikir masa nangis-nangis tahan sakit. Kih kih...

Lebih kurang gini doktor tunjuk dekat aku. Tapi, aku sampai punggung dia tunjuk. Huhu. Maksudnya, memang sampai bawah la jadi gitu~
Sumber: Google image






Sekarang busy untuk fisioterapi dan aku tak drive kereta., Takut kebas kaki tiba-tiba. So, kawan aku yang bawakkan kereta untuk aku ke kelas. Thanks! 


Aku still bsyukur ada family n saudara mara, pakcik makcik yang sentiasa support aku, kawan-kawan yang ada saat susah n senang, yang dah tahu perangai aku, 
Nikmat Allah bagi sakit, tapi Allah hantar orang untuk bahagiakan kita.. :)Thanks all.. 

Semoga sihat macam biasa!! Chayok2!!!

APAKAH SIMPTOM SLIP DISC?

Sakit yang teramat sangat dan tiba-tiba biasanya berlaku. Biasanya di bahagian bawah belakang tapi boleh juga terjadi di bahagian tengkuk atau bahu.

Kalau di bahagian bawah belakang, ia boleh sakit sampai ke kaki dan tapak kaki, terasa seperti menyucuk-nyucuk dan terbakar.

Sumber: Sini

Simptom Slip Disc

1. Kebas pada anggota tangan atau kaki berlaku. (Macam aku cerita kat atas la)
2. Cetusan rasa seperti renjatan elektrik dirasai daripada pinggang dan merebak ke betis. (Ada masa la aku rasa, That why aku takut nak drive kereta)
3. Lebih teruk, cakera ini boleh terus menghimpit saraf tunjang dan menyebabkan komplikasi kekal seperti lumpuh, tidak berjaya mengawal pundi kencing, gagal mengawal saluran dubur serta boleh menyebabkan mati pucuk bagi lelaki. (Ini yang doktor tu terangkan kat aku)


Sumber: Sini



Sumber: Sini



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...