Tuesday, November 6, 2012

Study last minute : Berkesan ke ?

Elvy Nellysha | 4:15:00 AM | 17Comments |

Setuju sebab selalu tau nak handle kecemasan ! Hahahaha !

"Oppsss , tak lama lagi nak exam ! Kalau result teruk , habis laaa aku . . Alamak , dah laa banyak subjek lagi tak faham . ."

Erk ? Ini memang dialog Nelly setiap kali exam besar-besar tiba . Mula laaa sampai kesedaran diri sikit . Haha . . Actually , mesti ada yang tertanya , "Berkesan ke study last minute ?"


Hey , jangan nak dok pandang rendah orang yang study last minit . Hang yang dok pulun study , belum tentu lagi tau . Cewah , bajet selalu lulus je Nelly ni . Hahahaha . .


Actually , mak Nelly pernah pesan bahawasanya selagi belum masuk dewan , selagi tu laa masih ada masa lagi . Kalau dah duduk kat dalam dewan tu , dah tak boleh buat apa laaa . . .

Ha ? Korang fikir korang dah terlambat sangat ke nak study ? Belum ok ! Sempat lagi buat ulangkaji walaupun nota . . Nelly ni memang study last minute . Hafal bila nak exam . Lepas habis exam , memang tak ingat lagi da . So , bila exam besar-besar sampai , mulaaa laaa buka balik . Ada laa juga ingat sikit-sikit yang pernah baca dulu . 

Tapi , nasib baik laa even study last minit pun masih ada buku rujukan sendiri . Ada laa juga buku yang comot gila dengan nota Nelly yang entah pape tu . Bangga jap sebab ia menunjukkan yang Nelly baca juga buku . Hahaha . . Tapi , ok la dari orang lain yang masih bersih .


Kenapa study last minit ?


  • Hobi ? Erk , bukan , bukan . Sebab rasa masa lama lagi . Takut lupa pulak apa yang dibaca .
Ini memang Nelly punya sikap laaa . Study last minit ! 

Persoalan :

Berkesan ke ?

Sebenarnya ikut kepala otak juga . Kalau study pastu pandang kanan , pandang kiri . Pandang sana , pandang sini lebih banyak dari pandang buku , adalah lebih baik tak payah baca langsung ya ! Sebab takkan masuk apa punya !

Orang yang biasa study last minit akan terus study last minit sampai ada kesedaran ! Hahaha

Tu kepala Nelly laaa . STPM ni tak pasti sebab agak sakit kepala ni . Untuk STPM , adalah tidak digalakkan study last minit dan jangan buat ! Untuk PMR dan SPM , boleh ya ! Hahahaha .

 (Pengaruh jahat betul ~)

17 comments:

HAJAR said...

erk..terasa lak..
memang selalu baca last minit pun..hehe..

♥Miss Lyana♥ said...

boleh. saya pun study last minute. kena kuatkan fizikal n mental. kalau tak tahan, and jenis lambat mengingat tak boleh amalkan study last minute. hehehe :D

MiSz fiFiEyQa said...

it depends jugak la...sy memang suka study last minute nih..kadang2 effective jugak sebab bila ade pressure la kita tergerak nak study betul2..
tapi bile pressure tu dah overload sgt, takut makin serabut pulak...better utk exam besar2 ni jgn le praktikkan..

at least, kalau nak pun, make sure kita da buat mindmap or simplified notes siap2 b4 exam tu..biar sng sikit nak m'hafal..hehe

eceh..pandai je bagi nasihat..padahal diri sendiri pun macam hampeh je.. =,="

chemay said...

chemay memang jenis study last minit.
heeee

Aishah Jahirah said...

untuk sesetengah org mmg berkesan study last minit ni.hahaa akak pun suka study last minit gak.tp ikut keadaan la..:)

~didiey~ said...

samalh kte...study last minute,pas xam...lupa sume...hikhik

Tihara said...

as salam

bese kalau study last minute ni tak berapa bagus...tp kalau study awal sgt pun tak masyuk..kena pandai2 la arrange kot..good luck ey :)

Mysara Ab Rahman said...

mai pn slalu stdy laz mnit...hee

Chik Att said...

Janji study kan kan ....

Umie Naziera said...

jgn la study last minute...akk skarang tgh struggle study smpai xckup tido,smbil duduk pon boleh trtido,haiyaaaa

✿Lady Ainaa✿ said...

dlu mase kat sekolah boleh kot.. bila masuk degree ni, perghhh tak istilah last minute, seminggu sebelum exam tu dah dikara last minute tau.. otak meletop kot baca last minute, otak gifted je boleh dapat last minute ni.. =(

sukakartun said...

akak pon style study last minit..penah skli kat u try study awal2. ces result jatuh merudum!!!sem2 berikutnya kembali study last minit..dean list!!!..hehe

UniMeOw said...

zaman sekolah dulu uni msih blom faham erti study last minute...

tp sejak masok kolej,masok u...study last minute 2 dah macam bezfren dah..hahahaha

Liyaa Mf said...

Err rasanya utk exam yg besar2 jgn nak study last minute sgt. Sbb byk kut benda nak kena cover. Err ini nasehat utk org laen la. Utk diri sendiri sbnanye study last minute gak :P

Mmg jarang2 prepare awal, especially kalu subjek membaca. Alasan sama Nelly, takut lupa. Sebenanye if kita salu wat revision, lekat kut kat kepala. Heh! Alasan je :D

kay_are said...

study last minit ni dah macam trend je.. mase tu r pun nak uji betapa hebatnye student dapat revised subjek blaja bulan2 dalam 1 ari.. so tepuk tangan kat diri sendiri =P

Cik Yatt said...

yatt jnis last minit

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE jugak antara orang yang suka study last minit... tapi ok... hehe...
tapi kalau study awal, mesti rasa asyik bosan je... hehe... ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...