Friday, December 28, 2012

Cerita masa kecikkk kenenott ~

Elvy Nellysha | 8:07:00 PM | 26Comments |

Kisah masa kecikkkk kenenott . Tak laaa kenenott sangat masa tu . Hahahaha . . 


KASUT

Tau tak , masa mengemas satu beg , tiba-tiba ada nampak 1 plastik besar penuh dengan kasut ! Kasut ! ! Kasut sapa ? Kasut nelly masa kecikk ! Kemain kembanggg ati ni . hahahaha . . so , dengan bangganya wa amek kamera dan susun kasut dari yang tecikk sampai besauu sikitt ! Haha . .

Mak Nelly kata kasut merah ni kasut pertama Nelly pakai . Kecikk cenenottt !













Dah macam bole jual kat pasar . Hahaha

Gambar masa pakai salah 1 kasut di atas . Hehehe


PERMAINAN MASA KECIK

Getah

"Nah , duit ni nanti buat belanja ."
Tapi , malang sungguh bila duit tu Nelly buat beli getah masa pergi sekolah agama . Haha . Maklumlaaa , getah 20sen da dapat banyak gila . Masa ustazah tak masuk , semua yang tukang-tukang nak main sama , tolong cantumkan getah-getah tu . Tu yang dapat JAID je masa exam ! Fikir nak main je ! >.<'

Longkang

Tak cukup tu , main kat longkang pulak . Banyak laa mamat dan minah longkang dok melompat-lompat lawan sapa paling terer ~ =p

Gasing

Saat main gasing laa , the best ! Setiap kali balik sekolah rendah , mesti singgah kedai beli gasing bawak pi sekolah agama . Rehat je , lawan gasing . Yang bagus sangat , main gasing dengan budak-budak lelaki . Sapa menang , amek gasing orang yang dilawan tu . Nasib baik laa dulu main kira not bad gak laaa . Tu yang excited habis . Yang perempuan baik-baik pula bersidai tepi pagar . Hahaha . .

Polis entry , one two jaga . Polis mati , pencuri jaga 

Main kejar-kejar memang best la kan . Siap cop tempat lagi . Sampai berpeluh-peluh ! Haha . . Dari hujung pagar ke hujung pagar main kejar-kejar , main sorok-sorok . Syokk giloo . Dan yang bagusnya , aktiviti tu cuma main masa sekolah agama je ! Hahaha .

Sekolah rendah ? Ala , memandangkan banyak tiang , mainlaa tiang kat tengah-tengah laluan orang ramai-ramai . Kekadang sampai lupa nak makan masa rehat . =p

Tangkap belalang



Tangkap belalang ? Selalu sangat sebab padang yang kecik terasa luas dengan kitorang yang kecik-kecik masa tu . Cuma masa sekolah rendah je . 

Siap cabut kepak dia . Masukkan dia dalam bekas pensel dan letak daun dan bekas kecik isi air . Tapi , esoknya dia mati . Rupanya sebab tak ada udara ! Tapi , stop benda tu bila cikgu  sekolah rendah kata nak ambik dan goreng bagi kitorang makan ~

Congkak dan Ting-ting

Congkak ni jarang main kat sekolah . Main kat rumah sebab masa tu duduk kat rumah kampung . Selalu korek tanah dengan Najwa ! Kononnya , jiwa meneroka la . Nak tengok tv tu , jarang sangat melainkan cerita Dragon Ball , Sailormoon dan Doraemon !

Ting-ting pula , cuma main kat rumah je . Kawan Nelly , sapa lagi kalau bukan Najwa jugak . Sampai boringgg je main dengan dia sebab dia nak menang je . Hahahaha

Layang-layang

Disebabkan pandai sangat masa tu , segala kertas A4 kat rumah mesti sepah sebab Nelly dengan Najwa buat roket dan terbangkan kat luar . Walaupun ada yang tak terbang , kitorang buat lagi yang baru dan tak kutip pun yang banyak-banyak terbang kat luar sampai laa kena marah suruh kutip . =p

Guli

Masa sekolah agama , guli ni dorang buat main kat longkang atau buat bulatan dan jentikk ! Hahaha . . Tapi , Nelly tak main sangat sebab suka kumpul guli yang comel-comel . Cam apa jekk !!

Batu Seremban dan Lawan Pemadam

Batu seremban dan lawan pemadam popular masa ustazah tak masuk . -.-'
Hampir semua orang dalam kelas main permainan ni . Lawan pemadam pulak sampai ramai sangat beli pemadam sebab sapa menang , dapat pemadam pihak lawan . 

Agaknya kan , mesti jutawan orang yang jual pemadam masa tu sebab yang main lawan pemadam ni beli banyak-banyak . . >.<

Banyak sangat laaa main masa kecikk . Sampai dah tak tersenarai da nak tulis lagi . Ingat sikit-sikit je . . 
=P

PS PAKAI KASET

Ingat lagi tak game ni ? Ah , ni pun dah kira popular masa tu . =p

Sumber : Google

Ha , yang pic kat atas ni . Nak dijadikan cerita , dulu ini laa mainan feverettt Nelly masa kecikk . Agaknya sebab pandai kan . . Hahaha . Poyo jek . So , setiap kali balik sekolah , beg dah tercampak entah mana-mana , otak dah semestinya kat game dan baju yang tak sempadd nak buka semata-mata kejar game ni jek .

Dan , game ini disorokkan mak Nelly atas sebab Nelly lupa huruf-huruf dalam Iqra' tu . Ceyt ! Senang punya pun tak lepas . Padan muka kan ~

Hahaha . Tapi , tak apa . Nelly pun main mainan lain sebab dulu mana ada dok ngadapp lappy dengan tenet kan . Tapi , Nelly jumpa balik game ni masa darjah 5 cam tu la dengan Najwa . Sabarrr je masa tu sebab mak Nelly sorokkan atas almari dalam plastik dan yang paling bagusnyaaa dah tak boleh pakai ! Haha

ALIF BA TA

Dulu , Nelly pergi mengaji rumah orang . Dengan bersungguh-sungguh , setiap kali balik sekolah agama , terus pergi rumah orang yang ajar mengaji . Amek Muqaddam , duduk sebelah dia dengan kawan-kawan lain dan baca . Tapi , orang yang ajar ngaji tu cuma tengok gitu-gitu je . 

Hari-hari mak Nelly tanya "Hari ni ngaji apa ?"
Nelly jawab "Alif Ba Ta ."

Bulan-bulan seterusnya , itu laa jugak yang Nelly jawab . Hahahaha ! Last-last mak Nelly berhentikan dan mengaji dengan mak Nelly sampai Qur'an . Senang cite , dari Iqra' sampai laa Qur'an last-lastnya dengan mak Nelly jugak leee . . . . .


Gambar Nelly masa kecikk :



Nelly masa kecikk . . .







Pic dengan Najwa ! =)

Mengupdate panjang lebarr sebab lama pulak rasa tak update ! Haha !

26 comments:

cik ika said...

auww.. comeynye nelly..

Nurfara Hani said...

comelnye kasut2 ni.. hehe:)

MiSz fiFiEyQa said...

amboi banyaknye kasut! Pic last tu nampak mcm gangster plak.haha
sy paling suka Sailormoon time kecik2 dulu!
Ting2 pun da jadi aktiviti harian lps balik skolah!

*t'igin nk kembali ke zaman budak2..sobs3

-meeSUPERGIRL- said...

amboi ade lagi kasut zaman jepun tuu ... hehehe

Cik Tia said...

wahhh .. saya dah tak ingat rasanya zaman kanak-kanak ribena saya :"(

~didiey~ said...

wah!!! simpan lagi???
comelnya nelly :)

Cik RoSs said...

Assalamualaikum...

Lama tak komen entri Nelly...

Waaahh,masih simpan dengan elok la kasut2 masa kecik dia...So cute!!!

Banyak juga kasut Nelly ye!

Umie Naziera said...

amboiii,kemain posing waktu tecikk eaa..haha,kasut tu smpan utk ank Nelly pulk nnty ea ;)

fiqkbe said...

byk giler kasut nelly masa kecik2. skrg dh bsr ada byk kasut jgk x? heee... cute jgk kn klu simpan kasut anak2 cmni. bila dh besar jmpa blk mesti touching abes :P

diana said...

boleh jual tu nelly...:)

Cik Pulau said...

Banyaknya kasutt...
wah.. bestnya ada gamba masa kecik.. mesti nak tergelak je stiap kali tgk. hahaha..

part yang permainan time kecik tu yg best.. sume yg nelly senaraikan tu kite main.. haha

sabella said...

wah kak nelly time kekecik dah pandai posing yek ! hehe ;D

aLieF si Muncung ManiS said...

wahhhh...nelly!!! lamanya x bw ni..harap nelly ingat saya lagi.best nya sbb ada lagi kasut2 yg dipakai time kecik2 smpai ke besar.. saya dh xtaw kat mana menghilang kasut tu..:(

kay_are said...

ade lagi kasut mase kecik? memang betul2 simpan ni.. paling suka main polis sentri tu r.. tambah2 bile jadi pencuri =P congkak ngan teng2 pun pernah gak.. senang cite sume r ^^ kenal sangat game tu.. memang epik r.. satu kaset 50 in 1 pun ade.. puas main.

Siti Nurhayati Dollah said...

Kasut yang 1st tu comel. Rasa nak gigit je. Eh tetiba. Bestkan bila ingat kenangan masa kechik, tgk gmbar masa kechik. Rasa bahagia sangat

NIA SI DRUMSTICK said...

wow..still simpan lg kasut kecik2 ni..ehehe

Syazana Zainn said...

comel nelly waktu kecik2 :)

cik nAdyYa ツ said...

Hehehehe jadi teringat masa kecik.. pemainan kite n karton kite semua kaitan lelaki.. congkak2 pon xreti maen -__-

ejulz said...

comelnye dia masa kecik.. hehe

Cik Yatt said...

comel..bnyknye kasut die..kcik2 da bnyk ksut yee

nini said...

suke tengok dragon ball....hehe

ARJUNA.Inc said...

hahaha..tu la psal...banyak giler..ni boleh buat kdai bundle nih...hehe..

~IraNur~ said...

banyaknya kasut ! boleh bagi anak2 nanti pakai ni.. jimat2 ! :p

Sya_Merpati Putih 88 said...

simpan lagi eh kasut2 mase kecik..?
akak punya dah mane entah...huhu...
dik, permainan yg awk suka sama dengan yang akak suka mase kecik2...:)

Yumida Huda said...

ala..comelnye nelly
kaset..aah..pemes masa kita kecik kan
pasti pita filem..punye la besar player movie time dulu2

.::: Princess MOMOY :::. said...

comelnyaaaa
haha...nostalgia betul kan

dear, suka pergi spa tak ?
ada lulur spa dan produk spa yg di supply ke spa-spa di sini

http://www.d-homespa.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...