Sunday, July 17, 2011

Dalam hidup perlu timbulkan persoalan ~

Elvy Nellysha | 5:23:00 AM | 35Comments |
السلام عليكم

Hidup ? Siapa yang faham mengenai kehidupan ?
Kalau ditanya dekat 10 orang , belum tentu jawapannya sama . . .

~ Maksud kehidupan bukanlah untuk menang. Maksud kehidupan adalah bertumbuh dan berbagi.
Ketika Anda mengingat-ingat apa yang telah anda perbuat dalam kehidupan ini, Anda akan lebih puas dari kesenangan yang Anda bawakan bagi orang lain daripada dari saat-saat anda mengungguli mereka.
- Rabi Harold Kushner.

Kredit dekat :  sini

  • Pernah tak korang terfikir kenapa dalam hidup jadi macam ini ?
  • Kenapa dalam hidup jadi macam itu ? 
  • Kenapa tak jadi hari ini ? 
  • Kenapa mesti ini ?
  • Kenapa mesti itu ?
Berbagai-bagai persoalan sampai ada ketikanya korang sendiri tak dapat jawapannya !
Pernah rasa macam itu ? 

Kita semua manusia . . Mesti akan ada persoalan macam itu .
Tapi , mana jawapannya ? ? Mana nak dapat jawapan semua persoalan ?

Ada ketikanya , dalam hidup bila timbul persoalan , otak kita ligat berputar cari jawapan .
Ada kalanya kita jumpa kerana kita melalui kematangan .
Ada kalanya kita jumpa kerana kita melalui pengalaman hidup yang membawa kita ke arah untuk mendapat jawapannya . .

Ada kalanya kita tak dapat jawapan dan kita biarkan segala persoalan TERBIAR !
jadi , dalam hidup perlu ada persoalan dan yang paling penting jangan pernah biarkan ia TERBIAR + USANG dalam setiap persoalan ~

35 comments:

Cik Chokie said...

yeahh !! betul2.. sering bermain pelbagai persoalan di dalam fikiran nih.. apakah sebenarnya kehidupan itu. bile dah matang baru jumpe sedikit demi sedikit jwapannya :)

awanis said...

kita pikir semua persoalan tu, tapi jangan sampai terputus fius pulak..
nanti lain pulak yang jadi nya ~

ct N honey said...

setiap persoalan ada jawapannya,cuma kita perlu rajin mencari

mykhalis said...

perlu fikir lebih mendalam nie

Mira R. said...

kehkekeh. pernah juga jadi macam tu.

kenapa kenapa kenapa~

puteri ain said...

kdg2 ada persoalan yg better kita xperlu tau jwpn dia . atau its might hurt :)

[sutera kasih] said...

kadangkala seseorang tak sedar sbnrnya jawapan sebenar persoalannya sudah pun terjawab dlm hidupnya..

hyemynameisrasyid said...

em.,yep.,
jawapan tu semua akan kita rungkai kalau kita rujuk balik ajaran dari islam.,^^

-Alahai~ jemput la ye^^

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

selalu laaa nelly tu time tahap bosan kronik time tu laaa persolan cam tu timbul...huhuhuh

Far8 budak baik said...

nell update bolehhh??
hahahaha =p

deeya said...

kehidupan sbagai manusia bnyak tanggungjawab yg perlu dipikul .. semoga kite sentiasa tabah mengharungi dugaan hidup =)

zariffzarifah said...

sometime tibe2 bnyk plak persoalan dlm pale nie yg menuntut jawapan... tp bila kite berlapang dada dan gitau diri ape yg terjadi ketentuan Yg Maha Esa... maka otomatik jawapan tersebut terjawap... hehe betol tak?

teyn teyn said...

kdg2 ade persoalan tiada jawapan :)

Nour Akmal said...

tp klu terlebih persoalan pening gak kan..huhuhu

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

Bagi saya

Kehidupan ialah proses bagaimana kita cuba kekal menjadi sederhana dan tidak mengejar kesempurnaan



Menjadi sederhana ialah serahkan diri pada Allah, tanpa soal apa apa



Orang yg mengejar kesempurnaan ialah orang yang pasti akan mempersoalkan hukum Allah



Kesempurnaan ialah part of Pride, sebab tu org jenis ni suka kata org len bodoh atau ignorant,



Sebab tu kita hidup, Allah na kita rasa kenapa kita perlu hidup sembah Allah, dan kekal sederhana,



atau kita boleh terus mengikut jejak setan yang berlagak, mengejar kesempurnaan, sedangkan kesempurnaan hanya milik Allah

cottonlady said...

ble ade persoalan bru ler kotak otak kiter nih trgedik-gedik gerak untuk brfikir,bg exercise cket,hehehehe~

cikcleopatra said...

kdg2 kalau pk sgt boleh jadi gile kan.hehe.

amna said...

sebagai manusia kita tidak bpleh mengeluh dengan setiap perkara atau hal yang berlaku.. justeru, redhakan hati kita menhadapinya dan sentiasa tanamkan dalam hati bahawa setiap ujian yang berlaku pastinya akan dibalas dengan kebaikan selepasnya. insyaAllah....
*ingatan buat cik amna juga :)

A i n n u r A f i f f a h said...

u r right dear :)

zaty luvlianncezzz said...

byk sgt soalan..tapi jawapan.hurmmmmmmm.kadang x pasti *___*

Terbang Bersamaku said...

dalam hidup perlu sentiasa tabah dan sabar....:)

Misszz Gollyna said...

yeahhhh btl.. mmbuat kite tpikir ssuatu yg kdg3 kite tlepas pndang wlupun bnda tu sbnrnya ssuatu yg pnting

nelly said...

chokie : pndai !!

nelly said...

awanis : betul2 !

nelly said...

ct : =)

nelly said...

khalis : yup2 !

nelly said...

mira : cari jawapnnya ..
:p

nelly said...

p.ain : betul2 !

nelly said...

sutera : hehehe ~

nelly said...

hye : yup 2~

nelly said...

mya : haha .eh ..kntoi lakk ~
:p

nelly said...

far8 : alamakk !

nelly said...

deeya : =)

nelly said...

zariff : betul2 ...
komen bernas !

nelly said...

teyn2 : :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...