Saturday, January 14, 2012

Ada lagi ke lelaki seperti ini ?

Elvy Nellysha | 5:00:00 AM | 83Comments |
Bf : Selamat hari jadi awak ! (Sambil menghulurkan sebungkus hadiah yang berbalut warna keemasan)
Gf : Terima kasih  . Wah ! Besarnya hadiah ni . Aada apa dalam ni ? Siap berbalut dengan warna emas lagi .
Bf : Bukalah . Harap awak suka . . .

Gf pun membuka balutan hadiah dengan kemas . Di dalam fikirannya , berbagai-bagai rupa bentuk hadiah di sebalik bungkusan itu . . Bf menunggu dengan tenang ~

Alangkah terkejutnya gf itu kerana ia bukan hadiah yang MAHAL , hanya al-Qur'an yang berada di sebalik balutan itu dan telekung yang bersulam bunga berwarna merah . Dia merasa sangat kecewa . .

Gf : Kenapa awak bagi saya al-Qur'an ni . Kat rumah saya pun ada banyak dekat dalam rak bilik saya . . Telekung ni pula ? Kenapa awak bagi saya ? Saya tak sukalah . Bagilah saya cincin ke , teddy bear ke macam orang lain bagi kat gf dorang . .

Bf hanya tersenyum memandang gf yang sedang merungut . . Dia tau gf nya itu takkan merasa senang dengan hadiah seperti itu . Lalu , dia menjawab .

Bf : Saya tau dekat rumah awak ada banyak . Tapi , ada awak baca ?

Gf hanya diam . Lalu , bf menyambung . .

Bf : Telekung tu . . Ada awak sembahyang ?

Gf menggeleng . Dia tertunduk .

Bf : Bukan saya tak mampu nak bagi awak hadiah yang mahal . Saya mampu . Lebih dari teddy bear , bunga , buku . . Tapi , semua tu ada makna ke ? Saya nak hadiahkan sesuatu yang awak baca , awak dapat kebaikan dengan melakukannya . . Kalau awak sembahyang , mesti awak tutup aurat awak kan ? Walaupun saya bf awak , saya bukan suami awak . Awak kena faham istilah 'SUAMI' dan istilah 'ISTERI' . Sejahat-jahat lelaki , yang baik juga dipandangnya . . Yang baik tu juga yang nak dijadikan isteri . . Bukan hanya setakat gf semata-mata tanpa sebarang ikatan yang sah . . Tutuplah rambut awak tu . Sembahyang jangan tinggal . Segan saya nak bawa jumpa mak saya . .

Bf berlalu meninggalkan gf nya yang terpinga-pinga . .Gf memandang bf nya . Dia tersentak . Malu . . Terasa dirinya itu seperti diperlekehkan oleh orang yang sangat disayangi . .

'Tak guna !' , bisik hatinya gf . .

Beberapa tahun kemudian . . . .

Gf  : Assalamualaikum . .

Bf : Waalaikummussalam .

Bf tersenyum . Perempuan yang berada di depannya bukan lagi yang dikenali dulu . Baju kurung dan tudung yang dikenakan sangat cantik di matanya . . Tanpa secalit mekap pun , masih tetap cantik . Ada 'Nur' di wajahnya .

Bf : Apa yang awak berubah ?

Gf : Saya minta maaf . Sepatutnya , saya hargai pemberian awak . . Maafkan saya . Bila awak pergi , saya hanya mampu memandang awak . Mulanya , saya marah . Saya terasa saya diperlekehkan . Tapi , setelah saya pandang pemberian awak , baru saya tau awak nak saya jadi yang terbaik untuk jadi teman hidup awak . . Saya nak ucapkan terima kasih kerana mengubah saya dengan kata-kata awak tu . . Selama ni , saya tak sedar . .

Bf : Jangan berterima kasih dekat saya . Saya hanya hamba Allah yang dihantar oleh Allah S.W.T untuk membantu awak . . Alhamdulillah , awak dah berubah . . Saya juga tumpang gembira . Jadi , sudikah awak berkahwin dengan saya ?

Gf hanya tersenyum . .

*Rekaan sendiri ok .*
*Ada pengajaran yang korang dapat ? Kongi bersama Nelly !*


83 comments:

miss Fyqa said...

Nice!.

Susah nak jumpa laki mcm tu zaman skg. Mudah-mudahan masih ada :). Insyaallah.

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

i love this entry!!!!

umie naziera said...

subhanallah..kalu dapat laki mcm nie..hampir lengkap kehidupan.

umie naziera said...

subhanallah..kalu dapat laki mcm nie..hampir lengkap kehidupan.

..ika itu aku.. said...

sweet sgt Nelly..
untugnye klu dpt lelaki cm tu..huhu

mohdhazlan Dreadlock said...

Al quran adalah sebaik baik panduan ..:)

nasha sanza said...

sangat bemakna..suka entry nie!

Mohamad Hanafi said...

Wahh.. Ni lah hadiah yang paling bernilai... Walaupun hanya sehelai kain telekung dan sebuah Al-quran.. ttp makna di sebalik pemberian tu dapat ubah personaliti seseorang..

Syafiqah Alkaf said...

untungnya kalau dapat bf macam tu:)

Puan Besar Shag Yahaya said...

Entah ada ke tak lagi lelaki macam tu. Haih~

cik nAdyYa ツ said...

betuahnye saye kalo dpt bf cmnie ^^,

nGiau said...

for me, that man is just perfect! :D

Shifa Jue said...

terharu sy.. ^^

sea_lavender said...

sgt mengajar.. hehe =D
erm menarik2x..jgn menilai pemberian sesuatu tnpa memikirkan kbaikannya..
apa2 pn pemberian belajar utk m'hargainya.. sye ske sgt2 kalau dpt hadiah2 spt itu =)

kim heeruul said...

susah nak dpt lelaki mcm nie..

msredcheesecake said...

Ada ke laki cam tu lagi... Kalau ada pasti mahal harganya....

Lady Emilya said...

huu bestnya kalau ada lelaki mcm ni lagii hmmm :(

adan said...

terbaik.. aku rasa ada lg lelaki spt itu..

Woofer Storm said...

kalau sy ppuan,sy pinang lelaki tu..hehee

#cool je rasa entry ni^^

Miss Nadya said...

nice entry..ingat tukar skrip je..rupanya awk wat sendiri...bestnyer kn..act last year nad ad bf cm tu..stay dengan nad semata2 utk menasihati diri ini..:(

p/s :: nad mn ada hot lah..:)

baby boo said...

tacinkk....huhu

akuamir said...

bagusnye lelaki tuh.. nak gune teknik ni lah,, hadiahkan telekung or tudung kat GF suatu mase nnti,,hshs

AsH ShiKaNo said...

what a nice story nelly.. byk pgjaran...sob4

ciK LyndaWawa said...

sweetnye bagi telekung..saye tak penah lagi dapat telukung...tunggu hantaran jela..hehe

Teenager Housemaid said...

nice story nelly!
moga masih wujud lelaki seperti itu...:)

nabByla said...

mcm jarang jew ada laki mcm tue... hmmm... tapi dalam ramai msti da jugak yang ada cam tue.

Papa Mifz said...

bagus BF dio tuh...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kalau lelaki yg baik dan betul-betul sayangkan gf mesti dia akan buat mcm yg nelly cerita nih..tp yg salu terjadi lelaki x nk perempuan yg konon pd matanya x baik tanpa ada sebrg usaha nk betulkan perempuan tu..kebnykan lelaki nk keje mudah..cari pompuan yg dah baik x yah susah nk didik..tp tula..sbg perempuan jd jelah perempuan yg baik agar dpt lelaki yg baik juga senang cito..

say to easy=) said...

entry menyayat hati..good entry nelly :)

♥e'in♥ said...

erm.......

cik wanie Lovela (CWL) said...

:)

Asrul "iLham" Sany said...

niat tu lebih penting dari isi kandungan hadiah ;-)p

MiSz fiFiEyQa said...

lelaki yg baik akan menegur kita sekiranya kita melakukan kesalahan walaupun dia tahu mungkin tegurannya itu akan membuatkan kita berkecil hati...dia tak nak kita terus bergelumang dgn dosa...moga2 bertemu dgn lelaki spt ini...amin..

shahrazali said...

lelaki cmni jarang jumpa.....huhu...
menarik cerita awk ni...

zureen said...

:)

Cik tikah said...

ingatkan cerita org lain tadi. hehe... kita mampu berubah selagi kita ada niat baik untuk berubah :)

Nur Atikah said...

tersentuh bila baca :') nice.

teyn teyn said...

wow sweet bf cmtu ;)

hyz said...

susah nak jumpa bf mcm tu....

kun-izzul said...

Salam..bagus la artikel nie...mmg tu la yg sepatutya dia bagi...hehehe

chemay said...

nak pakwe macam niii.
nakkkkkk

FizaFizz said...

wahhh bestnya cerita ni ! pandai nya dia reka. best2! nak share kat twitter tp takde button twitter plak. hee ><

fakhri khairi said...

:)

HAZIRAH SULAIMAN said...

hai awak, lama tak jln2 kat blog awak. kita da buad blog baru. sudi2 la singgah ye. blog lama kita provate je :)

http://pepsyhzrh.blogspot.com/

~SaL IjOu~ said...

hadiah itu akan cukup bermakna bg yg tau menghargai..& amat bermakna juga utk menyedarkan seseorang yg lalai..sedih bila lihat kebanyakan bf seolahnya bangga dgn kelalaian gf malahan turut sama melalaikan diri..
mohon kita sentiasa dlm linduganNya~ =)

Nelly The Strange said...

miss fyqa : amin~
:)

Nelly The Strange said...

night : tq ya sudi baca .
:)

Nelly The Strange said...

umie : kalau ada .
:)

Nelly The Strange said...

ika : betul .untung tau ^^

Nelly The Strange said...

mohdazlan : sure ..
:)

setuju !

Nelly The Strange said...

nasha : tq .... :)

Nelly The Strange said...

hanafi : ada lagi ke kisah macam ni?
:)

Nelly The Strange said...

syafiqah : memang untung kan ? kan ? :)

Nelly The Strange said...

shag : tu yang jadi pertanyaan tuh !

Nelly The Strange said...

cik nadya : amboi ... hehehe

Nelly The Strange said...

ngiau : sngt perfect !

Nelly The Strange said...

shifa : =')

Nelly The Strange said...

sea : hope nanti dapatlah ya ^^

Nelly The Strange said...

kim : bila kim nak jadi mcm tu ?
:p

Nelly The Strange said...

msred : insyaAllah ada . hehe

Nelly The Strange said...

lady : jangan sedih .
:)

Nelly The Strange said...

adan : yeke ?
ada ke takk ?
:)

Nelly The Strange said...

woofer : betul . nelly pun .
:p

Nelly The Strange said...

baby boo : tacink gak !
:)

Nelly The Strange said...

akuamir : bagus !

Nelly The Strange said...

ash : tq !

Nelly The Strange said...

lyndawawa : haha . betul2 !

Nelly The Strange said...

teenager : amin ~

Nelly The Strange said...

nabbyla : doa je la ya ..mesti ada .
:)

Nelly The Strange said...

papa : sapa punya bf lah kan ~
:)

Nelly The Strange said...

rina : betul ...
:(

Nelly The Strange said...

say to easy : tq a lt !

Nelly The Strange said...

asrul : betul ! ^^

Nelly The Strange said...

miss fifieyqa : amin~

Nelly The Strange said...

shahrzali : tq !

Nelly The Strange said...

cik tika : betul ~
:)

Nelly The Strange said...

nur atikah : tq

;')

Nelly The Strange said...

teyn teyn : sweet sangat2 !

Nelly The Strange said...

hyz : tau ..memang susah
-.-

Nelly The Strange said...

kun : bila kun nak bagi . hahahaha

Nelly The Strange said...

chemay : kena doa bnayk-II !
:)

Nelly The Strange said...

fizafizz : tq ! ^_^

it's ok fiza . hehehehe

Nelly The Strange said...

saljou : barulah sweet kan .
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...