Sunday, January 1, 2012

Luahkan saja sebabnya punca kita tak sehala !

Elvy Nellysha | 5:31:00 AM | 72Comments |
Boy : I benci U ! Bila U ada dalam hidup I , semuanya huru-hara . Semua tak kena . . Pembawa malang betul ! U tau tak I naik rimas tengok muka U . .  

Girl : Sebenarnya , apa salah I ? 
 

Boy : Ah , I benci U ! U pergi jauh-jauh dari hidup I . . . Mulai sekarang , kita dah tak ada apa-apa hubungan . Anggap saja U tak pernah kenal I dan sebaliknya !

Setelah setahun berlalu . . .



Boy : Kau tau kenapa aku minta clash dengan makwe aku dulu ?
Kawan Boy : Ha , kenapa ?
Boy : Sebab dia ego , perangai macam budak-budak  . . Bukanlah kategori gedik . Aku jadi rimas . .  
Kawan Boy : Sebenarnya , sepanjang aku kenal dia . Dia tak pernah tunjuk yang dia tu ego . Kau yang rasa macam tu . . Dia berperangai budak-budak pun memang tu sikap dia . Kau tak boleh halau dia macam tu saja . At least , kau kena bagitau apa yang kau tak suka . Mungkin dia boleh ubah semua tu . Masa akan mengatur semuanya . .  Kau sepatutnya kena terima dia seadanya . .
Boy : Sebenarnya , aku dah lama menyesal sejak dia pergi lepas aku halau hari tu . .  Aku nak dia balik dekat aku semula .  
Kawan Boy : Dah terlambat . Dia akan berkahwin tak lama lagi . . Banyak-banyak bersabar ya .  

Picisan kata-kata :
Korang , andai korang pernah buat salah dekat seseorang , minta maaf selagi belum terlambat . .

Korang , andai ada orang yang sentiasa dengan korang saat susah dan senang , hargai sebelum dia melangkah pergi .

Korang , andai korang tak suka dengan sikap seseorang , luahkan saja sebabnya supaya dia boleh 

memperbaiki sikap dia . .

Korang , terimalah seseorang itu samada kawan atau sesiapa pun dengan seadanya dia . . .

Ya , jujur itu PERIT , tapi ia sementara daripada lakonan semata-mata !


Kredit : Pada cerita abang angkat nelly dulu ~


Tekan link bawah ini . Ada kejutan dari Nelly untuk korang ~


Tekan

72 comments:

nur amalina athman said...

good story..:)

EJA said...

wah nice story..klu dah suka jgn dendam lama2..eja link ye..

http://menulisdenganhati.blogspot.com/2012/01/aku-dan-kamu-ibarat-pensil-dan-pemadam.html

umie naziera said...

terharu la baca entry niee..tapi tros happy tngok bunga api..hahahha

Nelly The Strange said...

amalina : tq ^^

Nelly The Strange said...

eja : short story ^^

Nelly The Strange said...

umie : tq ... ^^

happy new year ^^

cik nAdyYa ツ said...

s0o hargai pe yg kite ade . jgn p'sia2 kn die :))

Nelly The Strange said...

betul ^__^

Shafiq said...

Pengajaran yang boleh diambil buat pedoman. Terima kasih Nelly! :-)
Maafkan saya kerana kasar teguran saya.
Nelly, boleh je awak letak gambar awak kat header tu. :-) Cuma angle gambar awak yang tak kena, gambar depan2 mcm gambar pasport tu sesuailah. Jangan bagi gambar tepi mcm yang tudung itam tu.. Bahaya. :-)

Nelly The Strange said...

sama sama .

tq shafiq sebab tegur nelly ^_^

cik ika said...

wah..bestnye cite ni..terasa sgt..even ika ta de dl, situasi seperti itu..

Zaza Fakharuldin said...

saye setuju sgt. tp allah kan sentiasa bersama kite. kan kan?

puteri kasih said...

kejujuran itu penting agar orang yang kita sayang dapat memperbaiki diri dan dalam masa yang sama kita juga pasti mengharapkan kejujuran dari orang lain kan :)

Syafiqah Alkaf said...

kejujuran memang perit.

AL-QASSAM said...

Jom kita ambil cakna pasal mahasiswa pula di sini:
Masa untuk Perubahan

cik najihah said...

even sekarang pon budak tu still kate fara budak2..fine..dy cari fara balik..
itulah lelaki

kim heeruul said...

menyesal pon dah tak berguna..

Noraim said...

yup, hargai seseorg itu sblm terlambat . tp kalau dah bukan utk kita xusah lah mnyesal :)

p/s: comel je wish tuh. hihi.

Nelly The Strange said...

cik ika :^_^

Nelly The Strange said...

zaza : betul2 ^^

Nelly The Strange said...

puteri kasih : nice words ..

Nelly The Strange said...

shafiqah : betul -.-

Nelly The Strange said...

al-qassam : =)

Nelly The Strange said...

cik najihah : da biasa kena ~

Nelly The Strange said...

kim : setuju !!

Nelly The Strange said...

noraim : betul .. tq ^^

ikatankasihku said...

nice n3...happy new year..

Nelly The Strange said...

tq ^^

Gen2Merah said...

huhuhu... saya rasa macam nak nangis baca luahan ini... bila dah termalbat, sesal pun dah takda guna kan.. huhu

Nelly The Strange said...

betul2 !!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betul sgt apa nelly tulis nih :)


jgn menyesal di kemudian hari..belajar untuk menghargai

Nelly The Strange said...

tq .. nelly bagitau apa yang rasa betul ^^

ciK LyndaWawa said...

waa..beznye.. terharu bace ni..hehe

khairul akmal bin azman said...

thumb up!

Teenager Housemaid said...

nice story..and nice moral..huhu..
:)))
sepatutnye sebelum kite meletakkan hukuman, bertanya dan dengarlah dulu penjelasan.
bukan terus bagi hukuman yg tiada jalan uturn...

p/s: follow cni..:)

aReLaN said...

walaupon pahit,kna gak bagitau sbb dia.hehehe...klu tak nnt psni takut berulang.at least,when the other half knows the reason,dia leh gk muhasabah n baiki dri so dat pisang tak berbuah dua kli.

shahrazali said...

emmm....kisah menarik...lelaki tu yg ego sbnrnya...

Alis Misnan said...

ingatkan salah masuk,rupanya blog dah berubah wajah hehe

diana said...

nasihat yang baik untuk anak2 muda yang bercinta..:)

akuamir said...

best! :') nye.. nganlagu gackgroud lagi,, :)

akuamir said...

lagi satu,, klo ta bole gune shoutmix,, gune lah c-box,, kat blog makeYOUthink aku ade.. amek lah,, ~

acheeqa farhana said...

terharu..huhu..

so,hargailah seorang tu selagi die masih bersama kita..jgn mudah membuang,tambah lagi kalau bnd tu melibatkan perasaan :)

Juliet_iRa~" said...

kisah y mmg mbw pgjaran..

y penting luahkan n berkomunikasi dgn baik..:)

budakijaupendek said...

permulaan entry yg baik utk 2012 ni ^^

Woofer Storm said...

mna wanita itu,aku ingin menjadi teman hidupnya..hehee

#cool blog skg nelly,makin matang^^

NiK iMaN :] said...

huu.. mcm sedihh..

CekbOlat-bOlat said...

hargailah mereka smasa ada =)

Anonymous said...

memang kita patut hargai seseorang itu bila susah atau senang dia tetap sentiasa di sisi kita..Tapi adakala orang yang tidak tahu mnenilai seseorang itu hanya bersama bila susah..tapi bila senang lupa pada orang yang selalu bersamanya dikala susah..kejadian ni berlaku pada diri aku sendiri..

Aida Azryn said...

selamat tahun baru jugak! ^^

ZORA said...

susah jugak mcm 2...

Semut Senyum said...

nice entry ...
berterus terang tu lebih baik...
walau pahit, kene terima...
nak berterus teranglah dgn cara paling berhemah..=)

Sharifah Syahirah said...

kita akan rasa kehilangan bila dh tiada depan mata,tapi bila ada tak hargai pun.right

LoVe HunTer.. said...

qul haq walau ka na murron..
berkata benarlah walau ianya pahit :)

Nelly The Strange said...

cik lyndawawa : tq ^^

Nelly The Strange said...

khairul : =)

Nelly The Strange said...

teenager : kan menyesal tak sudah . -.-

Nelly The Strange said...

arelan : tu la bagusnya kalau bagitau .. :)

Nelly The Strange said...

shahrzali : memang ego ... menyesal tak guna . :)

Nelly The Strange said...

alis : saja tukar .. :)

Nelly The Strange said...

diana : yup2

Nelly The Strange said...

aku amir : hehe .. baru sweet !
=)

Nelly The Strange said...

acheeqa : hargai3 ...... :)

Nelly The Strange said...

juliet : tu yang palingggg pentinggg
:)

Nelly The Strange said...

budakijaupendek : tq ^^

Nelly The Strange said...

woofer : ada punya !!

tq ^^

Nelly The Strange said...

nik : =')

Nelly The Strange said...

cekbolat-bolat : betul2 ..

Nelly The Strange said...

anon : nelly juga .,. =(

Nelly The Strange said...

zora : yup-II !

Nelly The Strange said...

semut senyum : kenalah pada cara yang betul .. :)

Nelly The Strange said...

sharifah : :(

Nelly The Strange said...

love hunter : right !!! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...