Sunday, January 8, 2012

Review entri menarik perhatian Nelly : Mulianya doktor ini !

Elvy Nellysha | 4:45:00 AM | 33Comments |
Salam semua . Sila baca . Lama dah Nelly tak review entri . Entri ni buat Nelly nangis ooooo ~

Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital. dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan. dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya. apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak.


bapa pesakit : kenapa kamu ambil masa yang lama untuk datang? kamu tahu tak anak saya dalam bahaya sekarang nie? kamu tak ada rasa bertanggungjawab ke?


doktor : saya minta maaf, saya berada di luar hospital dan saya datang sepantas yang mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tue dan sekarang, saya harap anda bertenang. jadi, saya dapat buat kerja saya.


bapa pesakit : bertenang kamu kata? kalau anak kamu berada dalam bilik tue sekarang nie, bolehkah kamu bertenang? kalau anak kamu mati sekarang nie apa yang kamu buat? kata si ayah dgn marah.

doktor : saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dalam kitab-Nya yg suci "daripada Allah kita datang dan kepada-Nya kita kembali" doktor tak mampu untuk memanjangkan hayat seseorang. Insya-Allah kami akan cuba yang terbaik untuk anak kamu.



bapa pesakit : memberi nasihat bila kita tak mengalaminya memang senang.


pembedahan tue mengambil masa beberapa jam. tak lama kemudian, si doktor keluar dgn gembira.

doktor : alhamdulillah. anak anda selamat! dia terus berjalan tanpa menghiraukan si bapa. 
kalau kamu ada sebarang soalan kamu boleh tanya jururawat!

bapa pesakit : kenapa doktor tue sombong sangat? tak boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dapat tanya beberapa soalan tentang anak saya? komen si ayah selepas melihat jururawat.

jururawat berkata sambil air mata mengalir di pipinya : anaknya meninggal dunia semalam dalam kemalangan jalan raya. dia berada dalam upacara pengebumian anaknya ketika kami menghubunginya untuk pembedahan anak encik dan sekarang dia telah pun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa untuk menghabiskan upacara pengebumian anaknya.




 

p/s : never judge anyone cause we never know how their life is and what


they're going through :')



Kredit : Budak comel

33 comments:

CikAnyss' :O said...

terharu gila kot :(

Awan Biru said...

Masih adakah manusia setabah itu? Sekarang ini semua main ikut hati saja.

umie naziera said...

terharunyaa..kita suka tuduh org tanpa usul periksa,tak baiklaaa.

mohdhazlan Dreadlock said...

bila Allah mnjadi sandaran ..siapa pun akn mnjd mulia :)

Norlida Ramli said...

huhu..sedihnya :(

dia sggup berkorban utk kebahagiaan org lain ..huhu

akuamir said...

sucinye hati dokter tu..
kenapelah si bape nie.. T.T
suke entry nie,,

starzieti said...

baiknye doc tuh. terharu. :')

*kadang2 klo kite snyum pun, tak semestinye hati kite happy kan. :)

Shafiq said...

Baiknya doktor tu.....

syahirooAhmad said...

halamak.. sekali tak terjangkau dek pikiran.. :( hmm sedih.. ape pun dia menjalan kan tugasnya dgn penuh ikhlas dan amanah..

Juliet_iRa~" said...

dah bc juga..

sedih kan..huu

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

sangat tacink..

tu sebab fa nak jadi doc..
hope fa dapt jadi doc yg macam nih...

Puan Besar Shag Yahaya said...

Kerana tanggungjawab untuk menyelamatkan nyawa, dia sanggup tinggal kan kejap majlis tu ;'(

Woofer Storm said...

sedih pula baca entry ni...

#susah nak jumpa doktor mcm ni..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

si bapa tu anknya kritikal smpt pula nk membebel..

noor said...

masa kecik2 dulu tringin nak jd doktor....apakn daya xdapek

Asrul "iLham" Sany said...

sedih T_T

diana said...

manusia mcm tu la nelly..
kita nk org je yg menangis untuk kita..

diana said...

manusia mcm tu la nelly..
kita nk org je yg menangis untuk kita..

ila said...

tugas doktor mmg berat..

sedih bce n3 nie

Nalisa Syahira said...

tu la kan , kita tahu nak memarah je .

Lady Emilya said...

huu, hati doktor tuu mulia sgt...wuuu sedihnya susah nk cari org mcm ni skrg :'(

Noraim said...

tabahnya hati seorg doktor tuh.

✿Dear Yayah✿ said...

hati org tadak sapa boleh nilai sesuke hati..jgn judge someone tu unless kite pena berada di tempat dia..n rasa apa yg die rasa

kim heeruul said...

kesian doktor tu..

CekbOlat-bOlat said...

kesiannye.. kejam betul mnusia cm ni T___T

محمد رازيق said...

menarik entry ini. tggjawab dr berat. huhu.. free2, jmput singgah blgo, jmput bc entri HUKUM MANDATORI??

CintaZulaikha said...

mmg pakcik tu suka cakap lepas..ntahlah, kalau kita nih dlm kekacauan, mmg mulut takleh nak lepas dari nak menuduh melulu..sedangkan org lain pon ada hati..

bukan photographer said...

kita akan kebih bersyukur kalau kita meletakkan tempat kita di tempat orang yang lagi susah dari kita...

MiSz fiFiEyQa said...

mulianye hati doktor tu..tabah betul..sanggup dahulukan tanggungjawab dpd pengebumian anak dia sendiri...huhu..

cik ika said...

sedihnye rase..

Papa Mifz said...

bagus doktor tuh...

ahsfantasy24 said...

setuju,
jangan judge orang sesuka hati :)

cik nAdyYa ツ said...

mulia nye ..
sangat myedihkann T__T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...