Friday, February 17, 2012

Beza BLOGGER sekarang dan BLOGGER dulu ! Aku ambil serius tentang ini !

Elvy Nellysha | 3:56:00 AM | 63Comments |
Salam semua blogger ! Confirm tak baca ayat pertama kan ?

Blogger dulu
  • Mudah mesra . Kalau korang tak percaya , ada banyak blogger yang Nelly terjumpa bila nak mengomen entri kebanyakannya BLOGGER LAMA !
  • Tidak mengejar followers . Bukanlah bermakna tidak follow orang . Tapi , dalam mem-FOLLOW orang itu , masih mengekalkan hubungan kawan sesama blogger . Ini membawa maksud ramai kawan , banyak komen entri !
  • PERSAHABATAN
  • itu PENTING ! Blogger yang masih skema dulu sangat-sangat-sangat-sangat menjaga persahabatan . Nelly masih ada kawan-kawan yang masih bersama Nelly dari awal berblog sampai sekarang . Dari awal layout skema-skema sampailah layout tak nampak skema !
  • Bila tak tau , bertanya ! Bukan MENGHENTAM ! Ya , bila cakap soal hentam-menghentam , tipulah dulu tak ada . Nelly jumpa melambak-lambak juga . At least , masih ramai yang menekankan isu : ETIKA MENJADI SEORANG BLOGGER !
  • "I dah follow U , U follow I balik ok ?"
  • Ayat ini paling TIDAK DISUKAI ! Korang tau kenapa ? Sebab ia hanya FOLLOW dan bukan MEMBINA RELATION yang baik sesama blogger . Ayat ni dulu ramai blogger jadikan ia 1 isu tetapi , ia menjadi TREND balik pada masa kini oleh blogger baru .
  • Berblog yang sangat meriah sebab semuanya sporting sangat !
Blogger sekarang
  • Tak kenal pun blogger lama yang asyik ping entri kat facebook . Yang dia tau . FOLLOW !
  • Cuma kenal blogger FAMOUS je !
  • Membina persahabatan ? Mungkin ada , tapi tidak semeriah dulu !
  • Tak mahu bertanya , tetapi bila salah nak marah-marah kat blog . Siapakah itu ? Tanya diri sendiri .
  • Banyak mengejar followers . Buktinya ? Hanya mem-FOLLOW blog , tapi tidak follow entri blogger !
  • Banyak yang tak pakai layout skema . Setuju tak ? =)
Korang nak jadi blogger lama atau blogger baru ? Nilai sendiri ..

Tak semua macam itu . Ini hanyalah daripada PEMERHATIAN Nelly !
Banyak lagi sebenarnya , tapi kang jadi isu blogger hentam blogger .. Dah biasa dah tu !!!!


63 comments:

..cik gugu.. said...

stuju .. ble memasing da pntingkan dri sdri , sy jd mls nk berblog ;)

cik najihah said...

nelly,siyesly sangat2 betul ape yg nelly kate. fara dulu start blogging 2 taun lepas sangat2 rase perbezaannye. dulu blogging bes sgt skang ni ase x bes. sbb yg ade cume nak pakse2 suruh follow lah apelah..lagi 1 blog terlampau canggeh sgt sampai x tau nak komen kat mane. srongly agree

Nelly The Strange said...

cik gugu : tu yang malas nak update kan ~
-.-

Nelly The Strange said...

cik najihah : betul kan ? tak best nak berblog !!

GoMii said...

Sangat setuju. Blogger sekarang tak sama dah dengan blogger dulu.

Eimah Lolo said...

ya ! setuju sgt2 ngan Nelly >.< !
Memang beza jauh blogger lama & baru..
Memang rmai blogger terkenal dlam Facebook yg xnk beramah mesra dgn blogger biase...
Grrr >.<...rsa xpuas aty pun ada jgak..
Memilih sgt...

Shafiq said...

Kebanyakan pendapat Nelly agak bertepatan dengan keadaan semasa.:-)

Eza Boom Boom said...

Eza masih berusaha nak improve blog Eza hari demi hari. Still nak belajar banyak benda & Eza tak melatah ditegur. Asal untuk kebaikan. InsyaAllah :)

Puan Besar Shag Yahaya said...

Bloggers baru nak kejar followers sebab dorang jeles tengok bloggers lama banyak followers. Ingat senang ke bloggers lama ni nak cari followers yang setia ? Aiyak~ Kena lah usaha cara jujur sikit, baru meriah dunia belog ni ;)

Faqihah Husni said...

AGGRE!

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

fa agree dengan nelly..

agak2 fa ni blogger lama ke baru?? hahaha...

-Incek Fik- said...

ha'ah.. dulu memang ramai yang pakai layout skema.. banyak dari web Pyzam.


sekarang ni design blog semua nak gempak² jer..

pastu, masa 2 tahun lepas (start blogging), mana ada sangat trend doodling ni..

ciksukaberangan said...

HAHA, taktahu~ baru menceburi bidang ni~ harap2 persahabatn terjalin ^^ insyaAllah :) Lawa laaaa gambar muslimah sebelah kanan tu ^^

Nur Atikah said...

setuju :)

umie naziera said...

part ,'i dah follow u,u follow i balik ok',memang terbaik ah,slalu jumpa mcm tuu
LOL XD

Fiqah Yassin said...

tahu tak apa :( rindu masa jadi blogger yg lama2 dulu

★ aIsyaH ★ said...

sy bl0gger baru la jugak k0t..
tp sy try untuk jdik cam bl0gger dulu tu..can i? =)

.........cP~ said...

Entah. Saya nak semua. Tamak kan? Haha.

nur amalina athman said...

setuju dengan nelly, blogger skrg dh tak mcm dulu.kalau ada pun, sikit saja..

aimie said...

kay nice :D agak2 kita ni blogger lama ke baru :p lol hahahaha

http://dalilamimi-mimiepotpet.blogspot.com/2012/02/cinta-remaja-part-4.html

kim heeruul said...

hanya kenal blogger famous tu gua sokong..
gua diantara blogger mane? hihihi

nGiau said...

saya rasa sya masih baru dlm dunia bblog ni..hehe. tapi saya tida la paksa2 mau minta follow..hehe. kalau org suka mesti dorang follow balik kn? anyway, nice post :)

'yAnA' Cute said...

btol 2..dlu besh tp skunk da bosan..xbesh..yg kat grup2 blogger ble kite ping blong duk ltak link dorg suh follow..huhu..
until now yana da x hupdate dah blog uh..lantak la nk jd pe..xnmpk life dgn blog cm dlu an syg..huhu~~

airmien said...

Salam..tidak kejar mana follower nie..sejak dulu sampai sekarang, hanya fokus kepada isi yang berkualiti..hehe

Sarah Mohd Saleh said...

betul...bukan nak bce entry kite.i prefer readers than followers.silent reader pon jd lahhhh.

Rozuan Ismail said...

setujulah nelly.sori dah lama x dtg.sibuk sikit

Elaine Mya said...

nelly, yup setuju dgn pendapat awk.
sampaikan saya lama dah x berblog. check2 blog blogger skrg fushh semua canggih2. laptop pun kdg2 x mampu nk bertahan :p sbb canggih sgt..

.miSz bubbLe. said...

yep . sokong nelly :)
ryndu ngan zaman blog yg lama2 /

Ku_Atie said...

tima kasih sayunk sebab sudi jenguk blog Miss Iqah...Hope selalu komen n jenguk ag k....Nice blog.....

Yana Libra said...

hehe..entahlah..mungkin tgk org jugak kot..saya br join blogging 2,3 bulan ni..sebelum ni silent readers je..

saya tak tau la saya ni bagus ke tak, tp mmg seronok bila dapat kawan bloggers yg ramai~ :)

syafiqakarim said...

nellyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.
amboi panjang kemain :p

nampak juga beza skng dgn dulu.
hmm.dr segi keramahan tu nampak sgt

Fendy said...

blog simple xberat dah mesra pembaca biasanya pilihan blogger...blogger sekrg tgk otai2 da follower beriban..mereka pon terikot2...

iszieylyanziy said...

haha,,setuju,,,rindu sangat zaman blogger dulu,,seriously rindu

Juliet_iRa~" said...

heeee..;)

stuju sgt...lain dh bezanya blogger lama n dlu ni..

ecadwinkyasha said...

kdg2 rajin tgk entry tpi xkomen...hahaha...
budak2 skrg sume blog dah canggih2..sampai kotak komen pun xthu mana dia sembunyi......pastu main paksa2x follow.haish,menyampah.hahaha :)

puteri nasuha said...

I'll try to be the best i can:)

EYFAalias said...

kesimpulannya blogger dulu lg best :D

Cik Chokie said...

Yeap setuju :) blogger skunk ramai tahu pk follower je . Entry xfollow . Ce baca . Pas uh knl yg famous je . Miza paling xsuke lau org ni just comment bedasrkan tajuk ==" isi pe org tls xbce . Org yg karang nih perah otak bagai nak pecah pale xbaca . Hahaha entah pape =="

Azreen Amran said...

99.99% betul ^^. well kadang2 masuk blogger baru layout dorang agak complicated.

cikwahidaidris said...

betul. blogger skrg mengejar follower je.

Alan said...

aku blogger lama tapi memang jarang sgt komen atau singgah blog orang lain..just update blog pastu tutup hehehe..lagipun aku memang x kisah pun pasal follower atau hits..terpulanglah nak dtg atau tak kat blog aku..

matsen said...

jadi silent readers pon ok..

^_^ Zaza Nur Iman said...

hi nelly..zaza pun stju juga mgenai entry ni...

mf baru on9..agak kurang sht..

cik nAdyYa ツ said...

suke blogger lame ...

Aremeera said...

Bagus laa sys .... sy sokong 100%...hehehehe

Bulan Bintang said...

macam x setuju je. sy newbie kot. tapi rajin je komen. tu sume terpulang kat diri sendiri. kdg2 ade blogger lame yg sombong. ade yg x. sumenye terpulang kat diri sendiri. follower sy baru ade 8 ketol.. haaaa.

cik ika said...

wah..seuju sgt2...ika ni kire blogger lme ke?? follower ta bertambah2 pown..hehehe..

and ika prefer reader than follower..peace !!

fyna said...

deng!!
sangat setuju. newbie blogger just nak follower je. pastu lupa yang lama... :)

diana said...

betul tu nelly..sekarang akak tengok blogger baru lepas update entry bukan nak bw..lepas update ping je entry lepas tu melangut hadap facebook.pelik sangt..

Hanif said...

Biaslah orang baru...mula2 berblog semangat lain macam...
Lama-lama dah matang ...dah faham etika blogging

nabByla said...

saya blogger LAMA. hehek!

sorry la lau kite jrg bw sini.

lately bzy ngn mcm2 benda. :(

t free2, sggh la sana. ;)

Lady Emilya said...

betul betul dulu saya ada jgak i follow u ufollow me, tp dah lama tak guna sbb untuk apa follower byk tp takde yang baca. setuju ^^

AsH ShiKaNo said...

stuju.. dn kekadang, bile komen, blogger tersebut akan jejak kmbli org yang glemer je, org x knl x reply pom...sob sob

O CIKTEDDY said...

oh cik sngt stuju kak nelly..spnjang stahun brblogging ni ayt 'aku follow kau,kau follow aku' mmg la plg x syuke..uhuk ^_^

pss::maaf cik lame x singgah sni..busy la katakan..jgn marah aw!hehe

atiff said...

saya msih menggunakan layout skema..hehe

Pupel Liyana said...

setuju! kadang2 terkilan betul dengan blogger2 baru sekarang. pupel banyak kali kene, mereka inbox suurh follow la, suruh like contest la, bila kita tanya untuk apa terus dia maki kita, bila ping pun, bawah ping mereka komen, follow2.. masing2 mengejar follower je. blogger sekarang ni pun buat template blog tah apa2 nak baca entri punye susah.adoihai..

Selendang Merah said...

sm suka blogger dulu2..rapat n cepat mesra..

.cik syana. said...

syaa baru dlm blog =,='
tapi takdela wt cm bebudak skg.mymph gk ayt folow2 balik.wat dek jelaa.
sya biasenye jdi silent readers,kalo rase ade idea komen,bru komen :D

kay_are said...

sy di tengah2 so taktau r lak pasal ni.. =P lame dah tak menaip, blogwalking sume tapi memang nampak beze dulu ngan sekarang.. sangat banyak!

syafeika edora said...

haha,, totally true.. SE pn sme gak,, dr dlu smpi skg dgn blogger lme je..blogger br x knl pn sbb asyik nk kjar pemes..haih.. kte ni blogging sb nk cr kwn n suka2 je.. pemes tu x ke mn pn T3T

Daddy Zuki said...

salam..dulu sy aktif berblog. tp sejak muncul fb jrg plak update entry. cuma skrg terasa fb ni x byk faedah jd i balik kpd blog...sampai beli domain sendiri lagi. niat sy skrg hendak kenal dgn lebih ramai blogger...

NiK iMaN :] said...

yup.btol2! ;D

mirmashi said...

hewhew . harap tergolong lam blogger dulu . bg saya , komentator lagi besh dari follower . ape yg besh about blogging is making friends n baca thoughts blogger laen . bg saya laa . ikhlas nie , bukan bermulut manis semata :)

p/s : sorry bahasa mixed -.-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...