Saturday, February 4, 2012

Blogger tidak akan berjaya jadi penulis sekiranya tidak menjadi pembaca terlebih dahulu !

Elvy Nellysha | 4:20:00 AM | 62Comments |
Assalamualaikum semua ! Nelly nak update ni ! Boleh kan ? kan ? kan ? hehe

Tajuk Nelly : Blogger tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya tidak menjadi pembaca terlebih dahulu . .
Ia diadaptasi oleh Nelly pada kata-kata hikmah yang Nelly terjumpa :

"Anda tidak akan berjaya jadi penulis sekiranya tidak menjadi pembaca terlebih dahulu ."

Kenapa Nelly menukarkan perkataan "ANDA" itu kepada "BLOGGER"?
Sebab blogger banyak memainkan peranan sebagai penulis blog . Blogger juga mampu menjadi penulis terkenal melalui penulisan blog . .

Sebagai blogger juga , tak semua yang kita tulis akan diterima oleh orang lain yang menjadi pembaca blog kita . Ada masa mereka membantah , ada masa mereka menerima . Begitu juga dengan penulis buku , cerpen dan novel .

Tapi , sebagai blogger yang ingin memberi ilmu pengetahuan secara tak langsung , melalui pembacaan itu sangat PENTING ! Nelly ulang lagi sekali "PENTING !"



Kenapa penting ?
Semua yang kita nak buat memerlukan ilmu pengetahuan . Andai kata pembaca bertanyakan soalan yang agak sukar dijawab oleh orang lain , semestinya blogger yang menulis entri itu perlu MENJAWAB persoalan yang ditimbulkan oleh pembaca .

Orang yang membaca itu BUKAN kategori NERD !
Orang akan kata orang yang membaca buku itu kategori Nerd atau secara ringkasnya SKEMA !
Dorang bukan nerd macam korang fikir . 

Apa itu SKEMA ?

Skema itu bukan orang macam BETTY yang pakai cermin mata besar ,dan pendakap gigi , pakaian yang agak kemas sangat-sangat , gelabah apabila bercakap dan memegang buku sepanjang hari !


Kalau korang rasa mereka yang membaca itu  Nerd , korang SILAP !
So blogger , tak payah nak malu sangatlah bila baca buku tu ~

P/s : Nelly pun pernah dikategorikan SKEMA ! Chill beb !

62 comments:

ila said...

stuju n3 nie.

kdg2 kite yg suke mmbca nie dkatogerikan ne la ape la..

abis yg malas mmbace tu nk ktogorikan ape ea??

yg pnting kena paham la konsep membaca dan menambahkan ilmu pengetahuan

Nelly The Strange said...

betul .. membaca ..
:)

Cik Nurul said...

Yup.. Setuju sangat..kalau tak membaca, nanti info salah yang diberi.. habis la camtu.. Hehe :DD

Nelly The Strange said...

kalau tersalah jawab , malu oo ! hahaha

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

skema is cool...

..cik gugu.. said...

sy suka bc apa sahaja bntuk tulisan yg ade d depan sy ;)

Nelly The Strange said...

night : sweet ayat tuh ! ^^

Nelly The Strange said...

cik gugu : bagus . amalkan selalu . nelly puns ^^

myra abdullah said...

setuju sesgt laaa nelly ooi..
hehehe

kusyi said...

ya!! haha.. membaca itu penting.. wee~~

Dayana AZ said...

Oh yeahh :D setuju dengan Nelly! Penulisan Nelly best sbb mesti Nelly rajin membaca, hewhew.

Nelly The Strange said...

kusyi : betul !

Nelly The Strange said...

dayana : sikit-II jek ! hahaha

Nelly The Strange said...

myra : maceh ! ^^

diana said...

tak rugi banyak membaca ni..macam2 kita boleh dapat dari membaca...

Nelly The Strange said...

betul tu kak !
:)

so , kenalah banyak membaca ~

Aesya Zealous said...

setuju. kita semua jd pembaca bru la jd blogger..hehe

Aesya Zealous said...

setuju. kita semua jd pembaca bru la jd blogger..hehe

Nelly The Strange said...

baru betul prosedurnya !

:)

aisya said...

sama2.. hehe.. sampai skrg la jugak kot skema tu..

syahirooAhmad said...

halamak. terkone.... ceq paling lemah nak baca buku... tapi kalau paper, or buku2 ringkas.. leh gak.. kalau novel.. mintak mangap~

Muttallif said...

Setuju...sebab itulah saya menulis dengan pengalaman :) senang sikit nak jawab.

Tatang Tajudin Ibnu Supyan said...

Sangat setuju. sama dengan pepatah berikut: "Jika Ucapanmu ingin di dengarkan orang lain, maka jadilah pendengar bagi ucapan orang lain.

Setujuuuuuu... Mari budayakan membaca..

kim heeruul said...

gua sokong entry lu..=)

nida husna said...

punya la cari kat mana nak komen rupanya ada kat atas sekali.hehe. dah lama tak datang sini since cuti sem hari tu. btw setuju sgt dgn nelly !

EZAD AMIR said...

btol tu...baca buku bkn nerd..
tu bijak nme nya..hek3..

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip,tuto n cerita blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow..lg 1 pakjoe nk bg tau dekat tuan blog mai terjah sini http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2012/01/orang-kata-janganjangan-le-x-dengar-ke.html

~SaL IjOu~ said...

kagum dgn sesetengah blogger yg sgt tahu byk mende..pembacaan itu sgt penting..tp apa yg dilalui juga sgt penting..ada sesetengah blogger yg byk travel mampu berkongsi sesuatu yg org lain x berpeluang nak lalui..jadi kalau digabungkan pembacaan & pengalaman..itu yg terbaek~ =)

MiSz fiFiEyQa said...

betul3...kalau kita nak tulis sesuatu yg berbentuk fakta,mesti la kena ade ilmu..so, kena la research dulu..kang x pasal2 kasi ajaran sesat pulak..hehe

.........cP~ said...

Kalau kurang membaca kuranglah ilmu. Nak tulis pun nampak sangat takde ilmunya. Bangga kalau rajin membaca. Tapi, malas sikit.

mysara said...

klu kita xda ilmu, mcm ne nk kongsi ilmu ngn or..btul x..;)

sama gk, klu mmbc, baru la pemikiran kta luas n mmbntu dlm penulisan...:)

O CIKTEDDY said...

yeah! i agree!huhu
skema ke kalo mmbaca?piirah sape yg kate cmtu..haha

umie naziera said...

tmbah2 bila kita suka baca novel,org slalu judge org yang melayan novel ni kesunyian..apakah??biarlaa,xsemestinya semua baca novel tu alone atau xder kawan..dah tu mmg minat kita..huishhh..

miss Fyqa said...

setuju!

membaca ni menambah ilmu & utk dptkan info2 yg baru kan.. :)

adan said...

menulis mmbabi buta.. tak pasal2 orang kutuk.. sbb tu ptngnya ilmu.. ilmu itu boleh didapati melalui pembacaan dan pengalaman..

sea_lavender said...

sye suke org skema~
sye juga skema hehe =D
ermm btul2 blogger kena byk membaca dlu bru boleh kongsi2kan pd orang lain~~agr lebih bermanfaat

msredcheesecake said...

Bila banyak membaca banyaklah benda yg boleh dikongsi...

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag tak minat baca buku. Baca belog jela. Itu pun kadang2 je haa. Cari info berguna :P

MERAH said...

Salam cik Nelly :)
betul sgt ni, kalau xmembaca mcm mna nk reti style penulisan.kalau rajin mmbaca mst ada je idea nk update blog kann.cume perlu kekuatan utk mnuliss.kekeke.

ps: lama xsinggah sini :)

chemay said...

betul2.
kalau setakat menulis ikut suka.
tak ada siapa yang nak singgah kann.
:)

AMMAR YASIR said...

Setuju sangat2. Jangan mengharapkan orang baca blog kita kalau kita tak baca blog orang

Nelly The Strange said...

aesya : itu yang palinggg utama !

Nelly The Strange said...

syahiroo : haha . samalah . kalau buku menarik , nelly baca juga ^^

Nelly The Strange said...

mutallif : itu juga menjadi pengajaran ^^

Nelly The Strange said...

tatang : wah , kata-kata mendalam ^^

Nelly The Strange said...

kim : maceh !

Nelly The Strange said...

ezad : ezad baca juga kan ? haha

Nelly The Strange said...

cerita best : akan kunjung !
:)

Nelly The Strange said...

saljou : betul . baru boleh jawab kan ?
:)

Nelly The Strange said...

misz fifieyqa : haha . tu pun utama . fakta penting . lagi-II bab Islam ~

Nelly The Strange said...

cp : tak boleh malas oo ~

Nelly The Strange said...

mysara : jadi , membacalah ya !! ^^

Nelly The Strange said...

cikteddy : haha . ramai cakap cm tuh !

Nelly The Strange said...

umie : haha . betul ! baru best ^^

Nelly The Strange said...

fyqa : betul2 !

Nelly The Strange said...

adan : betul . baru best kalau baca !

Nelly The Strange said...

sea : betul .. banyak manfaatnya ^^

Nelly The Strange said...

msrd : betul ! :)

Nelly The Strange said...

shag : janji baca ! hahaha

Nelly The Strange said...

chemay : tu la pasal . better buat peribadi je ..
:p

Nelly The Strange said...

ammar : tu yang penting . ^^

Asma Ahmad said...

membaca itu amalan mulia. heee..
lama x singgah cni, da bertukar wajah. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...