Sunday, October 21, 2012

Apa jadi jika pelajar dibenarkan bawa telefon ke sekolah ?

Elvy Nellysha | 5:07:00 AM | 31Comments |

Semestinya , Nelly sekeras-kerasnya BANTAH sekiranya pelajar dibenarkan bawa telefon ke sekolah ! Sebab ? Eh , mana aci tau ! Nelly dulu nak bawak pergi sekolah , kemain sorok even tak terkantoi ! Tup , tup boleh bawak ! Eh , tak aci , tak aci ~

Even telefon Nelly paling cikai pun , berharga untuk hantar mesej kau tau ! Hahahaha . Actually , bukan tu sebabnya . Banyak kesan yang negatif , bukan positif ok . Lain la kalau tau guna untuk kol mak bapak atas alasan malas pergi public . . *Boleh pakai kan alasan ni ? >.<*

Kesan negatif :

Situasi A : Guru mengajar kat depan . .

A (taip mesej) : Tayunk ngah wat pe tu ? Eish , musann laaa cikgu mengajar kat depan ni . Msej tayunk lg bgus kan ?
Guru : Ok A , sila selesaikan masalah matematik yang saya baru ajar tadi .
A : Huh ? Apa yang dia ajar tadi ?

A bangun dan tak tau apa-apa pasal pembelajaran tadi .

Situasi B : Gaduh

A : Eh , jumpa lu kat luar nanti . Kasi pukul lu . Wa panggil abang besaq wa !
B : Ok , set ! Jaga lu nanti !

A dan B dengan mudahnya tepon abang besaq dan semestinya terjadi pergaduhan besar-besaran selepas waktu sekolah . .

Situasi C : Memandangkan tepon semua canggih-canggih + sekolah ada wirelessssssss !

A : Ah , bosan laa kat dalam kelas yang tah pape ni. . (Online Facebook . .)
Guru : A , apa kamu buat tu ?
A : Online Facebook cikgu ! Maklum laa , wireless sekolah ni tengah laju . .

Cikgu nak marah pun tak boleh kalau pelajar dah dibenarkan bawak tepon . Rampas ? Boleh tak ya ?

Situasi D : Ponteng 

A di belakang bangunan . . Taip mesej kepada B yang berada kat dalam kelas .
A : Nnti tolong ambikkan beg aku . Senyap-senyap tau . Aku kat belakang bangunan ZZZZ ni .
B : Ok , set . Kau tunggu je . Nnti ada budak hntarkan kat kau .

Dan , bermulanya gejala ponteng yang semakin berleluasa . .

Situasi E : Curi

Hp dan barang canggih-canggih A telah hilang . Jadi , A menuduh B mencuri hp dia dan jadi masalah pulak pada cikgu untuk mensetelkan kehilangan hp bebudak-bebudak ni .




See ? Nampak ? Nampak ? Susah sikit nak cari kesan positifnya . .
Ada banyak lagi situasi tapi lu pikirr laa sendiri ! Hahaha . .
Aku dah kata jangan bawak tepon ! Jangan . Faham kan ? Hahaha .


Harap-harap tak dibenarkan ya sampai bila-bila bebudak-bebudak . Ada bantahan ke wey ??

Confirm ada yang tak setuju !

31 comments:

cik nAdyYa ツ said...

bahaya la budak2 sekola bawak hp..
nt hp hilang .. nt ckgu gak yg diperslahkann .. ishh

*kata2 laen , tanpa hp takde gangguan mase pembelajaran kan :D

Nelly Strange said...

naddya sangat pandai ^^

Kumbang Jingga said...

yup sgt tak setuju....cuma kerajaan kena sediakan kemudah telepon public yg bagus dan mudah...

Nelly Strange said...

betul2 . . kena sedikan banyak-II ! hehehe

fiqkbe said...

mmg sgt x setuju.

Nelly Strange said...

fiqkbe : ^_^

Anonymous said...

nelly sombong ~

chemay said...

haaa tau takpe.
macam lagi banyak keburukan sebenarnya.

MissNick said...

yessss tak setuju....banyak keburukannya dr yang baik....kita lagi la masa sekolah dulu mana ada henfon sobs sobs sobs...

Nelly Strange said...

chemay : ^_^

Nelly Strange said...

Miss Nick : hehehe . . oke la tu . tak terlibat macam nelly . sorok-II bawak tepon . :P

cik nAdyYa ツ said...

hahaha takla sgt..
teringat lak zaman sy sekola..
bawak fon men sorok skg bole lak bawak.. pelik . skg mcm2 leh terjadi..

♥ Nana BamBam ♥ said...

kalau guna untuk kecemasan x per lagi...

tp bebudak skg nie da pandai....habis rosak..haha

CintaZulaikha said...

akak bangkang fon leh bawa gi skolah..bukan pasal aci tak aci lah, tapi tak suai...

Cik Nurul Siezuka said...

Hai banyak keburukan dari kebaikan..

D i n said...

mmg x sokong 200% bnyk masalah kalau plajar dibenarkan bwk HP =_=.Kes kecurian lagi la....mcm2

kay_are said...

betul tu.. tak tau r dari mane datang idea nak bagi kebenaran bawak nset ni.. x logik langsung nak diluluskan

QilaDira ^^ said...

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim..

http://lembuituhandsome.blogspot.com/2012/10/segmen-siapa-blogger-bertuah-by-nelly.html

Joined!

Shafiq said...

sangat tak setuju pelajr dibenarkan bawak hp ke sekolah..
Tapi setuju dengan pendapat Nelly... :-)

Bibie Bieha said...

SAYA SETUJU dengan pendapat kak Nelly. Saya membantah sekeras-kerasnye!! >.<

Cik Jannah said...

kite pon tak setuju !!

Nelly Strange said...

chemay : that why laaa bnyk keburukan ^^

Nelly Strange said...

cik naddya : skg lagi expert -.-'

Nelly Strange said...

nana : betul tu . setuju 100%

Nelly Strange said...

CZ : hehehe
:p

Nelly Strange said...

CNS : kan ? kan . :)

Nelly Strange said...

din : tq ^^

Nelly Strange said...

kay_are : cepat mainkan peranan . :P

Nelly Strange said...

shafiq : tq ^^

Nelly Strange said...

Bibie : tq !!

Nelly Strange said...

Cik jannah . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...