Wednesday, June 8, 2011

Cikgu suruh Improve English masa sekolah rendah : Memang hancoss !

Elvy Nellysha | 6:01:00 AM | 90Comments |
السلام عليكم

What ? Murid sekolah rendah dah disuruh speaking English dengan kawan-kawan ?
Korang boleh bayangkan tak ? Macam English Day . .
Macam mana nak susun perkataan kan ? Ish2 . . .
Masa Nelly sekolah rendah dulu , hari Rabu adalah diwajibkan untuk berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris dengan kawan-kawan . . .
Kalau berbahasa Melayu , nanti kawan-kawan tak nak layan . Mana tak terkesima derr !


Jadi , Nelly pun speaking bagai dengan kawan Nelly . . Bajet hebat kan . . . Haha . .
Salah ke , betul ke dah tak kira !
Siap bawa kertas , pensil dekat poket . . 
Hanya untuk susun perkataan Inggeris nak berborak dengan kawan . .
Ha , ambik ko ! Kalau lupa bawa kamus , lagilah . . Nelly hanya pemerhati sajalah . .

Nelly memang lambat sikit pick up . Jadi , Nelly tulis , susun ayat depan dia tak kiralah lama mana pun dia kena tunggu apa Nelly nak bagitahu dekat dia . Haha . .
Kalaudia tak tunggu , Nelly tahan dia sampai dia tunggu . . Kesian !

Kalau gaduh dengan kawan-kawan , tulis surat dalam bahasa Inggeris tau !
Dia faham ke , tak faham ke , itu dia punya pasal . . Janji berbaik . Haha . .

Mula-mula memang susah . Tapi , lama-lama Nelly tahu juga perkataan baru . .
Jadi , secara tak langsung memudahkan Nelly sendiri . . 

 
Korang ada tak kena buat macam nelly ni ?

90 comments:

Gayahspears said...

Gayah tereingat zaman sekolah dulu mase amek MUET... hahaha

nelly said...

MUET ? bi nelly dah tunggang langgang ~

ehda said...

sme la..msa sek pn da english day. bla ari 2 je kureng la bckp haha. time MUET hancos jgk la haha jnji ckp an huU

farah wahedda said...

farah dulu pon ade gak kna cmni msa skolah rndah...farah sendri pon tak paham apa yang farah ckpkn dlm bahasa bi hahaha

nelly said...

ehda : haha ...
nelly bakal hadapi ..
hahaha

nelly said...

farah : haha ..betul2 ..nelly selalu cakap laju2 sampai org tak faham ~
=='

.fariza. said...

waktu kem bi dulu sape ckp bm kena potong markah.
da gak pernah waktu klas bi kot sapa ckp bm kena bayar 20 sen. :D

nelly said...

amboi , siap kena bayar lagi tu !

Freaky said...

Nelly, u also a very hardworking blogger.. thanx for visiting my blog.. cewah speaking :D

nelly said...

cewah ..speaking london !
:)

Nur said...

pergh siap kertas bagai. Dulu kalau kat skolah ada bukan berkuatkuasa pon..hahah..

nelly said...

haha ..
best tau kalau kita betul2 buat ..

Rozuan Ismail said...

wan belajar english ni dari sek ren,sek men,matrix,ngan u,tp still teruk lor

Miss Xyz =) said...

speak english or die! hahaha

nelly said...

rozuan : haha ..kita sama !
nelly pun teruksss !

nelly said...

miss xyz : haha ...mesti speak !!!!

schaze zainn said...

english quit important juga :D

nelly said...

sangat-sangat penting oo ~

chemay said...

chemay dulu just ada assembly pada hari isnin ngan rabu yang wajib cakap english.
tp chemay tak payah pon sebab chemay just jadi penonton kat bawah.
tak payah duduk atas astaka untuk bagi ucapan.
hehe

nelly said...

jadi tukng tengok je er ?
hehe .untung2 ~

diana said...

ada jugak masa sekolah dulu..
tapi akak orang yang jenis tak suka ikut undang2..
wakakakaka...

SHAHIRAH ADIZAN said...

wahh . naseb baik dulu time sekola eyra tak kene macamgtu . hihi

nelly said...

diana : sempoi gila akak ..hehe

nelly said...

shahirah adizan : haha .kalau kena , meroyan kot .. hehehe

ツ mIsS NaDEa ツ said...

haha !
jadix rndu tyme skola dulu,,
enta papew kua ..
xpaam,,buad2 paam jew ;p

Shafiq said...

Jangan takut untuk melakukan kesilapan dalam belajar bahasa,apa-apa bahasalah. :-)

syErAh said...

klu menulis english laju je..
tapi time speaking...
agi2 presentation...
penah skali tkluar loghat terganu...
silap sebut one jadi wang
so kene gelak la...adess...

ezzaty said...

hee..dulu pon kne gak..

selasa hari english
khamis hari arab

pape pon skola gak besh!! :)

izz zara said...

kena dulu... hri rabu jugak english day. siapa ckp melayu kena dnda byr duit. haha

Deck95 said...

sabo jew la......... ada baiknya gak.......... skrang kn dh pandai ckp BI........ hahahaha..... BI can sucees... if we study smart........

Deck95 said...

sabo jew la......... ada baiknya gak.......... skrang kn dh pandai ckp BI........ hahahaha..... BI can sucees... if we study smart........

AliaJustea said...

ada..tapi kitorang tak nak buat pun sebab kawan2 tak nak buat..

sbb kawan2 lah alia susah nak improve english..
*aceyhhh..padahal diri sendiri yang malas ni.. HAHA

cik ayin said...

alamak..!hahahaa

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku xtau la nape aku lagi dulu lembab giler dalam english ni :(

kim heeruul said...

lidah gua kelu speaking B.i

.m y z. said...

haha time ziema dulu, tak kira lah dia buat english day ke hape ke, mmg haram lah nak ikut. bantai je cakap melayu. hikhik.

M Fizan said...

hehe..bagus sebenarnya idea tu..kalau tak, nelly mesti tak nak speaking kan..hehehe

Siti Nurazlinda said...

english is fun, so you better learn it before i throw you from my class. <--- ayat madam BI linda ni. :p

bunga said...

bunga lau ari bahasa english bunga xcakap hari tu..ahhaa..xreti dong..

afiqazizan said...

penah juga masa sekolah rendah kena speaking english pada hari yang telah ditetapkan..tapi nasib baik ade orang ajar kat rumah..jadi takde masalah nak speaking..hihi.

iszieylyanziy said...

uwaaa,,teringat kat zaman sekolah dulu,,rindu2x,,,

Cik Mimie said...

hahaha..cik mimie pun ade hari yg kte kna ckp bahasa inggeris..pling mls bila g koperasi adess, trbantut niat nk beli brg kkdg..hahaha

nawal addina said...

hehe , minat english but kiot jugak . hahaha -.-

NOOR FATIN said...

ada2, masa sekolah menengah kot. baik senyap je la dari bercakap. ekekek

awanis said...

wanis tak penah pulak kene macam ni..
hehehe

Puan Kutu said...

bab speaking mmg hancus.lg2 time nk presentation.balon jer la grammer tunggang langgang.jnji org faham.haha..

puteri ain said...

english...the best solution is dare to speak.. haha.. taram je ni ..hehe

Nadia Mashuri said...

hehee..
ada juga lah nadia pernah kena juga..
hentam jer lah..
yang penting dapat cakap..

Arpiiz said...

kita masa sekolah rendah and sekolah menengah ada english day masa hari khamis.. tapi still juga cakap melayu..hehe

k e y r i said...

UNTUNGLA BUDAK PANDAI ENGLISH LA KATA KANNNNN.. aku dulu x pernah pon segigih itu :P

MiSz fiFiEyQa said...

Alaa dulu kat skolah pun ade english zone..tapi sume wat x tau je..haha..kalau nampak cikgu baru buat2 speaking..isk3

deeya said...

miahahaha ! dulu memang ade ari wajib berkomunikasi dlam bhase inggris kat skolah .. sape kantoi cakap BM nanti kena denda .

tapi pakat dngan kawan ramai2 ckap bhse melayu snyap2 .. hahahaha !

amna said...

sampai hari ni pun kbnykan sekolah rendh buat rabu sbg hari bhsa inggeris..

sampai terkesima dbuatnya ye kwn xmo layan. tehee.. bagus la. effort tu ade ^^

cpahniza said...

masa blaja mmg terkial2...dh keja ok ja dh bgaul ngn org2 ovsea lma2 k lah..

nadzirah sofia said...

haha...aku pn kena speaking gak stp ari rabu mse skola rndah dulu...

ABU said...

hahaha tringat zaman sekolah dulu dulu

nelly said...

miss nadea : haha ...

nelly said...

shafiq : haha ..setuju ....berbahsa !

nelly said...

syerah : haha .mesti kelakar gila lau keluar loghat tu ~

nelly said...

ezzaty : memang best giloo !

nelly said...

izz : duit ? pokai laa cm tu ~

nelly said...

deck95 : hehe ..betul2 ...tengah mncuba ~
:)

nelly said...

alia : hahaha ...
jangan malas2 tau !!!
ingat tu ~
:)

nelly said...

cik ayin : ^^

nelly said...

top : nelly pun lembap giloo !

nelly said...

kim : nely tak reti sangat bab speaking2 ni ~

nelly said...

myz : haha ..
untung laaa ~
:)

nelly said...

fizan : eh , mana tau ni ?
=.=

nelly said...

azlinda : fuyoo ! dahsyat tu !

nelly said...

bunga : nelly pun , but ...terpaksa !!

nelly said...

afiqazizan : jeles ni !
hahahaha

nelly said...

isziey : haha . me too !

nelly said...

mimie : nasib nelly tak pergi kantin ..tangkap belalang ~~

nelly said...

nawal : haha ..nelly punsss ..
=)

nelly said...

fatin : sneyap je ?
ish2 ..
sama la kita ...

nelly said...

awanis : kalau kena ..
=='

nelly said...

puan kutu : kalau tak faham , nasib lah kan .hehehe

nelly said...

p.ain : p.ain dah power !

nelly said...

nadia : yup ...tu yang penting ..mencuba ..hahaha

nelly said...

arpiiz : wah , hebatt !

kay_are said...

rase macam pernah kne gak camni.. tapi kitoran.. =P my way nak improve english.. wat karangan dalam bi.. pastu awal2 dulu pun bloging gune bahase inggeris gak.. ^_^

nelly said...

keyri : perli ka ?

nelly said...

fifieyqa : cover ya ? hehehe

nelly said...

deeya : tak aci2 !

nelly said...

amna : yup ..baru mncabar !

nelly said...

cpah : orang oversea ? fuyo !

nelly said...

nadzirah : best !!

nelly said...

abu : terkenang kembali la tu ~ hahaha

siti kektus said...

tak pernah pulak kena buat macam tu,

mungkin tu kot kite masih tak reti english, sobs~

nelly said...

hehe ..
jangan sedih ..all the best !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...