Saturday, December 3, 2011

Bila cinta tak memilih : Mencintai kerana agamanya !

Elvy Nellysha | 5:02:00 AM | 32Comments |
Salam semua ! Update sekejap ! Tajuk HOT Nelly di Facebook dan Blog !

Bila cinta tak memilih : 
Mencintai kerana agamanya !

Korang memilih bab bercinta ? Sebab ?


  • Malu kalau bf/gf tak handsome .
  • Nanti tak dapat hadiah mewah-mewah . .
  • Kalau handsome/cantik , boleh bangga . . Kalau tak , sorok je lah ~
Itu bukan CINTA , tapi NAFSU !

Actually , sebab itu ke korang bercinta ? Duduk diam-diam dan fikirkan ~
Ya , bercinta sebab rupa itu sangatlah mudah nak dapat ! Memang senang nak dapat yang ada rupa .
 Tapi , takkan pernah puas sebab korang mesti jumpa yang lebih ada rupa dari sebelumnya . . .

  • Pernah suka seseorang kerana agamanya ? 
  • Pernah berkawan dengan seseorang kerana agamanya ? ?
  • Pernah korang buat ? Apa kata cuba cari seseorang kerana AGAMANYA !

Percayalah , korang takkan menyesal . . Sebab ? Itulah yang paling sempurna dalam Islam . .
Islam dah tetapkan 4 perkara penting bila mahu berkahwin :
  • Agama
  • Keturunan
  • Harta 
  • Rupa 
Pilihlah kerana agamanya . . Di situ korang akan nampak betapa sempurnanya dia di mata korang . .
Even orang tak nampak , tapi korang nampak apa yang ada pada dirinya . . 
Korang akan rasa "PERFECT !"  Jadi , jangan buta dalam menilai sesuatu perkara . .


Sebab korang akan selamat di dunia dan di akhirat . InsyaAllah . Peringatan buat semua dan diri sendiri .
Tanpa agama , dia tiada NILAI pada kita . . Korang nilailah sendiri ~

32 comments:

cik nAdyYa ツ said...

selalu berharap dpt insan cmnie .
hnye kerana agama .

umie naziera said...

kehandsoman tak menjamin kebahagiaan,kan kan??!?

cikumi_violet said...

bercinta tengok rupa paras mmg dh jd trend la ni...haihh..

MiSz fiFiEyQa said...

kalau sekadar nak cari yg ade rupa je belum tentu boleh bahagia dunia akhirat...at least kalau si dia punye pegangan agama yg kuat dia boleh bimbing kita menjadi lebih baik kan??
;)

cik najihah said...

rupe paras x menjamin kebahagiaan

nik farina aishah.... :) said...

kalau bercinta tengok paras rupa pon dah tua nanti kerepot jugak kan , kalau tengok dari segi harta , belom tentu dia kaya selama lamanya so kita pilih agama yg terbaik. hee yg mendidik kita.

*fulamak nik. heheh :P

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

^^ alhamdulillah, my sweetheart always ingatkan saya pada Allah

kim heeruul said...

wah,suka entry ini.
bercinta krn agama bkn kerana nafsu..=)

cik ika said...

entri nelly semakin matang..i like it..
ta brani nk komen lebih2 tp yg ika tahu ika ikhlas syg dia seadanya..

Norlida Ramli said...

betul tu nelly..
kalo suka seseorg sebab rupapastti akan jumpa org lain yg lebih ada rupa...

arap dpt yg soleh & solehah :)

sea_lavender said...

pernah terimanya krn Allah dn agama~~ hanya Dia Maha Mengetahui luahan ku saat itu..

CintaZulaikha said...

kadang2 kita sendiri kita tak tau, cinta pasa Allah lebih dalam atau cinta pada manusia lebih dalam..sedangkan cinta pada manusia bukan kekal abadi pon, hanya cinta pada Allah yg boleh menyelamatkan kita di dunia dan akhirat..

SUE said...

nelly , sue suka entry yg nehh ..
btw , lama dah takk jenguk singgah blog2 .. rendu pulak nakk baca entry nelly .. :D

l0llip0pz gurls st0riee said...

akq nelly mcm cikgu kat sekolah tirah lah ~ dia ckp mcm akq nelly ckp --'ade 4 perkara yg perlu kita pilih , :)

Cik tikah said...

tu la. pelik kalau org bercinta semata-mata utk rupa n harta.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

sungguh sukar untuk tafsir maksud cinta ni kn :)

k e y r i said...

aku suka entry ni, nice job nelly :)

ishiko said...

nice


cinta kerana agamanya, tapi susah utk memiliknya..

nabByla said...

betul tue.. rupa pntg tak penting. jnji hati ikhlas. :)

nazirah said...

ye.. saya nak jatuh cinta kerana Allah .. dan kerana Nya juga kitorang bertemu.. rupa tak penting sebab rupa tu tak kekal..

iz said...

tula...nak cari setazah, kenala usaha diri utk jadi ostad..hehe

Intan Wandalaara said...

Hi.. Jom Join Giveaway sulung kak lily..hadiah menarik ;)
http://intanwandalaara.blogspot.com/2011/12/1st-giveaway-lily-butterfly-by-miss.html

deeya said...

mencintai aku dengan seadanya
mencintai aku bukan kerna rupa
dalam waktu sendu
dalam waktu hiba
kuharapkan dia rela ....

hakhakz ! oh yer saye . aku mencintai dia kerana agamanya , keturunannya , hartanya , dan rupanya .. dia mungkin tak perfect di mata org laen tp dia perfect di mataku . ada yang ada pada dia tak ada pada orang laen .. keh3 !!

adwafarahin said...

4 perkara tu yg wajib di dahulukan bila nk kawin ^^

say to easy=) said...

yeah tepat sekali..sokong cik nelly :)

Novelgurl said...

eh slh komen..sllunya komen kt bwh..hahaaa..

nywy salam nelly ^^ lme x singgh sini dh.hows life?

iLa suHaiLa said...

saya nak carik putera agama..hik3

CintaZulaikha said...

wahhhhhhh belog nih da nampak femenin abes...ilang ghoticnya...hehe..cantekk

~SaL IjOu~ said...

Impian setiap gadis/wanita inginkan lelaki yg boleh memimpin pasangannya dunia akhirat,kan..=)
kite blom jumpa mr right..tp kita da jumpa sorang kwn baik lelaki yg boleh dirujuk tentang agama..xde unsur cinta..kwn kerana Allah..dah lama cari kwn lelaki mcm ni akhirnya jumpa..syukur~ =)

iyka said...

ceita nie mcm pernah dengar la..dari komik kan...saye pun suke.hehehe...

D'ya Marshmello said...

mencintai seseorang dgn seadanya dan bukan kerna paras rupa..cinta pada Allah adlh cinta yg kekal abadi ;)

jom singgah!
LATEST ENTRY : Meet Lisa Surihani (Ombak Rindu) at TGV Wangsa Walk

Awan Biru said...

Bukan mudah nak cari pada zaman konkrit ini tetapi kalau dapat usah biarkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...