Tuesday, May 17, 2011

Angkat-angkat selalu dipandang serong : Salah siapa ?

Elvy Nellysha | 6:19:00 AM | 116Comments |
السلام عليكم

Ramai yang selalu cakap dekat Nelly :
"Ala , kalau yang namanya ber-angkat-angkat ni , tak lama lagi mesti terangkat . ."

Sejujurnya , Nelly terasa tau . Haha . .
Sebab Nelly pernah ada abang angkat . . Tapi , cair eden . Kategori handsome kan ?
So , memanglah terangkatlah kan . . (Pengakuan beb ~)
Dulu sajalah . Sekarang , cuma kawan baik . . Dahsyat kan ? Hehe . . .

Now , bukan kisah Nelly yang Nelly nak bagitau .
Bagi perempuan , ada abang angkat , adik angkat lelaki dan seumpamanya , orang akan kata macam tu .
Bagi lelaki pun sama juga . .

Why ?
Actually kan , bagi Nelly semua itu bergantung pada niat korang sendiri .
Sebab kalau dia dah ada bf/gf , anggaplah dia sebagai yang sepatutnya . Tak payahlah nak mengada-ngada cari pasal ~

Ada yang kata :
"Untuk apa ada angkat-angkat ni ? Hormat dia kerana dia lebih tua kan bagus ?"
Tak boleh nak salahkan statement ini ~
Semua itu kan terpulang dekat diri masing-masing . .
Lain orang , lain caranya ~

So ? Siapa yang nak disalahkan ni ? Atau memang tak bersalah ?

116 comments:

ツ mIsS NaDEa ツ said...

wahh..
trase gilo nehh~~~
ade abg angkt,,adex angkt,,akq angkt..
perfect gitu ^^

Arif Aiman said...

semuanya niat :)

nelly said...

betul2 !!

nelly said...

arif aiman : niat tau ^^

Freaky said...

hahaha penah ade akak angkat. abg angkat x penah ada.

Pergaduhan Hacker dan Fan Heliza di Fb

nelly said...

nelly cukup semua ..hehehe

puteri ain said...

hujung pangkalnya hati kan nelly kan ? :)

kocix! said...

nak jugak ade 'angkat2' and terangkat! teringiin~ huhuhuh

nelly said...

puteri ain : itu yang utama ~

nelly said...

kocix : wah , cari yang single okes ~
:)

cik ayin said...

zaman sekolah dulu ada la..urmm

nelly said...

nelly always ada ..hehehe

saya YANA said...

Yana takde angkat2 ni.. hahaha

Cik Ezy said...

xprnh ade abg angkat..
adik angkat ade la..
haha

k e y r i said...

erk, pernah ade adik angkat, mmg teros angkat jd makwe la.. (pengakuan ni beb) haha time budak2 zaman jahiliah dulu mmg sengal sikit :P

nelly said...

saya yana : bagusnya ^^

nelly said...

cik ezy : hoho .sama jer ..
=)

nelly said...

keyri : wah ..zaman jahiliah er ?
=p

azim_3110 said...

Yah!!betul..tapi niat saja tak cukup jika caranya salah.. (^^,)
AT pun ade jugak mak angkat, ayah angkat, akak angkat ramai, adik angkat lelaki sorg, adik angkat perempuan ramai...tp bukanlah tujuan AT nk berbangga2 kerana ramai golongan 'angkat' ni..konon untuk jadi femes o so wateva..sebab AT akui AT xhensem..tp ckp dikurniakan Allah deria yg berfungsi sempurna..
AT pun xmcm ramai org lain yg ade angkat2 ni..kekadang dorg wat mcm bini/suami..sanggup habis duit tunaikan permintaan adik2 angkat..tp AT x..jgn harap la nak minx ape2..sebab bg AT 1 je..AT anggap dorg sebagai adik, sebagai kakak, sebagai abg, sebagai mak dan ayah...meaning, KELUARGA... (^^,)

Solihin Zubir said...

err.. sy x suka berangkat2 ni.. siyes rsa mcm geli kalau ada abg angkat.. lebih sng anggap abg2, kakak2, atau adik2 tu sbg kwn.. heheh..

nelly said...

azim : itu yang bagus ..
sebagai keluarga ..
good !
=)

nelly said...

sz : hahaha ..
bagus2 ...tapi , tak semua orang cam sz ..

cik pulau said...

betol.. semuanya kerana niat..
tapi kadang2 diorang ber'angkat-angkat' ni ada niat lain..
sebab tu yg kena betulkan niat..^^,

cik pulau said...

betol.. semuanya kerana niat..
tapi kadang2 diorang ber'angkat-angkat' ni ada niat lain..
sebab tu yg kena betulkan niat..^^,

uMi_atiQaH said...

kdg2,bila dh lma di'angkat' ni, mustahil x jatuh ati punya..hehe

nelly said...

cik niat : so , niat penting tau ^^

nelly said...

umi : itu yang masalah tu ~
hahaha

Puan Besar Shag Yahaya said...

Memang kena ikut niat. Semua benda bergantung pada niat. Cuma, niat tu kena betul jugak. Sebab, niat tak menghalalkan semua nya. Kan? Hiks :D

KHRLHSYM said...

mungkin bunyi angkat itu nampak lebih mesra dulunya daripada kawan baik. =.="

RaraTan said...

akak angkat & adik angkat pernah. tapi kalau abang tu.. ehehehhee. tak kot. takut terangkat. ngahahahhaa

Nur Ayuni said...

orang yang bawa mulut tu bersalah.
buat sesuatu dengan niat yang ikhlas dan niat yang baik. insyaallah semua akan baik :)

nelly said...

shag : betul ! so , kena fikir mana yang boleh mana yang tak boleh ..
=)

nelly said...

khr : haha ..
tau takpe ..
sangat setuju ..angkat tu lebih mesra ,,
=)

nelly said...

RT : itu yang problem .hahaha

nelly said...

Nur Ayuni : tanya diri sendiri dulu kan ?
=)

FaTinFiRDaUs said...

setiap orang lain2.. :)

nelly said...

semua ada cara sendiri ..
=)

ZyzyAfrina (: said...

HIHI, zyzy anggap abang angkat sebagai abang je. tak lebih. :D

NOOR FATIN said...

haha dlu ada abg angkat tapi xsgka dia sgt sukakan saya.wuu sampai saya ada bf pn dia asyik ganggu je =,=

asfira aminuddin said...

babe, i setuju. i pun tak berkenan berangkat angkat sbb lama2 respek tukar jadi benda lain. not fun!

zippo miller said...

Sejujurnye Zippo pon x suke ade angkat2 ni...kalo Gf ade abg or adik angkat lelaki Zippo dengan selambenye Suruh awek zippo putuskan hubungan tu...Lelaki mesti ade pendirian...dan sampai skung Hubungan bahagie

zie said...

betol 2 nelly..setuju sangat!!

nelly said...

zyzy : bagusnya kamu !!

nelly said...

fatin : bahaya tu kan ~

nelly said...

asfira : hahaha ...
bgantung pada niat ~
=)

nelly said...

zippo : wah ..moga kekal !

nelly said...

zie : tq
!=)

'yAnA' Cute said...

hua3....terasa seh..salu org tny kalo ade abg ,adek n kakak agkt ni tak terangkat kew??haha
soln sensitif..ngeh3..tp depends pd dri sndri la an..yana aggp dorg tuh cm adek beradek kndung da..sama saja..hihi

'yAnA' Cute said...

(^_^)

fiezah91 said...

susah kalau nak berangkat-angkat ni.nanti lama2 dah jadi lain.. lepas tu dah tak bertegur sapa..baik anggap je sebagai kawan..senang..

Salmiza S. said...

xpenah ade kaitan ngan title 'angkat' neh... xpenah ade adk @ akak @ abg angkat... huhuhu... semua anggap kawan... =)

ishiko said...

ehemm.. terase la.. kih3..
senanye mende ni x declaire pn kn.. tp just pggilan hormat masa bsembg.. da org pgl angkat2 kan...^^

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

biasanye yang comey2 jerk yang ada abg or kakak angkat kn :)

SHM said...

slalunya klu ad yg angkat - angkat ni mmg 'terangkat' :D

kim heeruul said...

gua pon ada adk / akk angkat..

tapi tak terangkat..itu prinsip gua...kalau sekali dia ckp nk jd adk-bradik angkat,maka adk-bradk angkat je la..^^

diana said...

hahha..
suami akak pernah kata orang malaysia ni je yang sibuk ada abang/adik/kakak angkat..
kat negara islam lain tak dak pun..

kat negara lain kalau abang/kakak/adik angkat tu ialah anak yang diambil untuk dibesarkan dalam satu2 keluarga..

kat sekolah ,tempat kerja,universiti depa memang tak dak angkat2...
hehhe..
jangan marah ye nelly..:)

d_LA said...

masa skolah dulu mmg suka berangkat2 ni..hehe

COTTON LADY said...

time skola duluk prnh gak lyn angkat2 nih.tp skjap jer sbb mls...oopppss~heehehe yuuppp btol tue ckp nelly laen org laen cara yer

CintaZulaikha said...

abg akak da ramai. jadi takde makna nak berangkat2 time skolah dlu. cuma ada sorg akak angkat jek.. dan akak angkat akak tuh skrg da ada anak yg sebaya ngn ikha..hee~~

mana taknya, ikha lahir sehari awal dari anak akak angkat akak tuh...seronok tau...:)

~Nabilah~ said...

x suka la yang angkat2 nie...hahaha...yg kandung la best...

@xiM said...

pernah gak ada adik angkat
rapat dengan family dia..
now dah lost contact

bunga said...

dulu ada la angkat2 ni..tapi xlama..hakahka

deDetz said...

saya tak tahulah nak berangkat-angkat ka tak hihihi

SHAHIRAH ADIZAN said...

betul kate nelly . tapi eyra tak suke ad angkat2 ni . taktau kenape .

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

takda maknanyalah adik angkat abang angkat nih..alasan utk jadik gelfren je tu..tp sbb takut ditolak jadik angkat-angkat jela dulu..

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

betul ckp nelly, semuanya niat



bg saya org yg suka guna istilah 'angkat2' ni yg niat ta elok

saya pun ada adik angkat, tapi saya ta panggil dier adik angkat, saya panggil dier adik saya,

saya ta pernah bezakan adik saya dgn adik angkat saya, dorang semua adik saya


org kata kenapa ta buat adik angkat jadi best friend je, well saya pun ada bestfriend tapi bestfriend boleh ilang one day, but adik gaduh mcm mana bond tu takkan ilang


~jgn main main dgn bond adik beradik ni~

sepatutnya once kita declare kita adik or akak or abg someone, kita takboleh break the bond,


if kita pikir ala tayah serius, gaduh t break je la, dia bukan ur friend, dia ur family,

if kita cannot accept this rule, then maknanya kita niat main2 dgn angkat2 kita


kan kan

Siti Nurhayati Dollah said...

tak pernah ada adik, kakak, abang, atau sebagainya yang angkat. CUma bila dia lebih tua, kita hormati sewajarnya. Bila dia muda, pun kita hormati :)

ika said...

nely..pakwe angkat tak de ke?? promote ckit..hehehe

nukilanaffiza... said...

miss nelly....
kalau nak diikutkan saya masa sblm kawin suka angkat mengangkat nih...even masa masuk ipta pun ada sorang adik angkat and sorang kakak angkat...last2 bila terbaca buku diari memasing semua ada pendam rasa ngn saya...so apa lagi..saya terus dicop sebagai lelaki playboy...huhuhu..padahal niat saya adalah lain iaitu utk kakak angkat senang nak dapat exam paper lama2, yang adik angkat plak senang nak tackle kawan dia...tapi lain yang dipuja lain yang datang...padankan muka aku..hahahah

alis :) said...

kadang2 salah kita jugak :) Kn ?

Miss Tira said...

Mungkin mereka berpendapat "Ada udang disebalik mee" kot. Hehehe.

z a z a said...

teringat dulu2, say epon ade adik angkat. hentah dia menghiland ke mane tau..

nelly said...

yana cute : terbaik !

nelly said...

fiezah91 : lain orang , lain pendapat ~

nelly said...

salmiza s : bagusnya !!
=)

nelly said...

ishiko : tak salah pun bagi nelly ^^

nelly said...

top : yeke ? mana ada ~

nelly said...

shm : tak semestinya ..hehehe

nelly said...

kim : bagus tu .teruskan ~

=)

nelly said...

diana : yup ...berlandaskan Islam ...nelly setuju !
=)

eh2 ...tak marah pun ~
=)

nelly said...

d_la : kita samala ~
hehehe
=p

nelly said...

cotton lady : hehe ..
so , nilailah ~
=)

nelly said...

cintazulaikha : best tu !!
jeles ni !!

nelly said...

nabilah : semua ada cara sendiri kan ~
=)

nelly said...

axim : lost ctc ?
ish2

nelly said...

bunga : sekejap je lah kan ~ hehehe

nelly said...

dedetz : tak susah pun ~ hehehe

nelly said...

shahirah adizan : ada orang boleh ..
=)

nelly said...

rina : alamak ~ kantoi !

nelly said...

+++ : yup ...sama juga cam kita anggap adik beradik kandung ..komen bernas !
=)

nelly said...

ika : eh ? ada ke ? hehehe

nelly said...

nukilanaffiza : hahahaha ...
lagi kesian ...ish2 ...tu lah ..lain kali fokus dekat semua ..hehehe

nelly said...

alis : yup ..diri sendiri juga main peranan !
=)

nelly said...

Miss Tira : haha ..
muslihat2 ~

nelly said...

zaza : nelly dah ramai yang hilang ~~

.m y z. said...

ahha ziema mula2 kenal pasal angkat2 ni pun masa masuk asrama form 1. memula blurrr jugak. kakak angkat? haha tak paham pape. tapi lama2 punyalah banyak kan duk pasang kakak angkat, adik angkat ni. tapi abang angkat takde.

fatien ! said...

betul statement nelly, semua adalah atas niat masing masing. tapi kebiasaanya, selalu yang berangkat memang selalu terangkat. tapi tak kesahla kan, semua tu adalah jodoh. hehe

harap tak panjang ;D

Red said...

red ada gf angkat, nak kata camana.?? o.O haha

Akid azami said...

Tak salah pun angkat berangkat ni :D Cuma mungkin tak kena pada sesetengah orang kan.. Tapi den tak termasuk dalam gulungan tu :D

J.Syazwana said...

ade abang sendiri tak payah abang angkat pon takpe. hehehehe
tapi dulu time sekolah pernah sekali ade abang angkat. best sebab dia selalu bagi coklat. huahuahua

MiSz fiFiEyQa said...

Ala sush2,kalau nak sgt,tunggu je la abg/kakak/adik sndiri kawen..kan same je.haha

farah wahedda said...

HURMM farah pon ada gak abg gan adk angkat tapi alhmdulillah la tak terangkat hehehhe

Farra said...

tak suke berangkt2 nie . takut2 kita yg terangkt nty . kihkihh

Fyqa said...

xpnah b'angkat T_______________T"

shah-kayrul said...

masa zaman sekolah, kalau ada abang dan kakak angkat rasa sangat la bahagia..sebab ada yang caring kat kita...bila dah dewasa nie, macam tak sesuai la plak nak berangkat2 nie..

nelly said...

myz : nelly semua ada ..hahaha

nelly said...

fatien : wah , jdoh ~

nelly said...

red : skndal tu ~

nelly said...

akid : yeke ni tak tergolong ?

nelly said...

j : baiknya abang tu !

nelly said...

fifieyqa : mana sama
:p

nelly said...

farah : wah ..bagus !

nelly said...

fyqa : untung ~

nelly said...

shah-kayrul : dah besar ..
:)

lost kitty said...

bukan salah saya

kay_are said...

ade je adik angkat.. tapi consider as adik je r.. xde nak lebih2.. jumpe pun baru sekali tu pun ramai2.. yang penting niat kat ati r pape pun..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...