Saturday, May 7, 2011

Nelly pulihkan hati macam mana ??

Elvy Nellysha | 6:09:00 AM | 74Comments |
 السلام عليكم

Nelly akan berkongsi lagi dalam bab cinta dari buku Teruskan Bercinta by Ahmad Yusof Ibrahim . .
Ada insan yang bertanya , macam mana Nelly pulihkan hati yang tengah terluka !
Melalui buku ini , Nelly kongsi bersama semua !

Bila mengalami perpisahan , hati masih lagi TERLUKA ! ! !
Tapi , kita kena pandai merawat luka perpisahan dengan cara rasional . .
Jangan fikir nak bunuh diri atau buat benda yang bukan-bukan . Buang masa tau . .

"Aku sedang pulih dari luka perpisahan . . "
Ulang banyak kali ! Untuk apa ? ? Supaya kita yakin kita mampu menghadapi perpisahan !

"Aku hendak rawat luka perpisahan . ."
Elakkan perkataan hendak ! Hendak itu tiada tindakan . Hanya melalui perkataan . .
Jadi , katakan :
"Aku sedang pulih . ."
See ? ?

Katakan :
"Aku semakin kuat ."
Yakin pada diri dan biar emosi kita stabil . .
Sebut kuat-kuat :
"Aku boleh , aku boleh ! ! "

Anggap semua ini 1 cabaran !
"Aku berani hadapi cabaran ini ."
Pastinya korang mampu untuk menjalani hidup seperti biasa sama seperti sebelum berpisah . .

See ? ? Korang boleh buat ! Pada yang berpisahlah ~
Same with me and yang sama dengan korang !
Tapi , usaha sikit okay ?


Life must go on ~

74 comments:

IzREen :') said...

mesty boleh.. x de yg mustahil :)

nelly said...

tq ^^

~~Ticer Wann~~ said...

di samping tu dekatkan diri dengan-Nya..banyakkan bangun solat malam dan baca Quran... tapi biarlah benda yang kita wat tu berterusan..

sekadar pendapat 2 sen

Freaky said...

kuatkan semangat dalam menghadapi kedukaan :)

nelly said...

itulah yang dimaksudkan dengan usaha sikit ^^

Shaqirah said...

patah tumbuh hilang berganti:)
insyaALLAH dah disediakan seorang lelaki baik.

nelly said...

freaky : tq ^^

nelly said...

shaqirah : =)

kira kekuri said...

okeehhh,bole guna tips ni..thanks Nelly! :D

nelly said...

yup2 ..welcome ^^

A i n n u r A f i f f a h said...

betul3. kene confident^^

sebab tu kalau nak usaha jgn ckp i'll try my best tapi i'll do my best !

yehhh.. XD

Abu Huzaifah said...

oke.. nice entry cik nelly..succes..

comel plak budak 2... :)..

nelly said...

ainnur : boleh punya ..

nelly said...

abu : tq ...
hehehe

cik pulau said...

life must go on. betul tu..
kadang-kadang kita tak sedar..
semua yg berlaku tu ada hikmahnya...
apa yang penting.. kita kena cari..
apa hikmahnya..
sebaik-baik perancang adalah Allah swt...

memang sukar melupakan.. tapi masa juga penyembuh luka..*berdasarkan pengalaman..*

nelly said...

tq cik pulau ..
dah biasa kena .^^

Dekcik said...

nelly bleh nye..yakin pade dri sendiri..cayok2..moga dpt yg terbaik..

entry baru klu rajin singgah..=)
http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/05/owh-lelaki.html

nelly said...

tq ya ^^

miss.Addin said...

good work nelly ! Insha Allah thanks :)

nelly said...

welcome ^^

:: Nonoy :: said...

erkk. . life must go on~ :)

nelly said...

yup`

... said...

as salam..
haih..cinta.penangan bagi yang tak kuat hatinya..ni tips dari saya.

ada 4 kunci. niat, usahaa, tawakkal, redha.

lengkap kempat2 ni, insya'Allah, semua tips yang nelly bagi tu, boleh tolak tepi dulu.

utamakan apa yang Islam dah beri. tu penting. apa yang kebanyakkan motivasi yang kita ada sekarang ni, dah disogokkan dari motivasi psikologi cara sivil.. kita da solat hajat, ada nazar, ada doa..macam2 lagi..cara sivil, memtenteramkan hati buat seketika.

cam nelly kata kat atas, semua tu benar dan tak melanggar hukum-Nya, dan ia adalah cara sivil.sebaik2nya, kurangkan. sivil ni, asalnya tilikan pemikiran dari yahudi. kena ingat.

ajaran-Nya berkehendakkan kita untuk berusaha dengan pendekatan yang dianjurkan Islam. dan akhirnya barulah seperti apa yang nelly kata.

=)

nak bercinta atau khusyuk berchenta? sila amik kisah pasal..

double personality dalam perhubungan

SHM said...

alhamdulillah SHM tak pernah luka lg dsbbkn perpisahan . dan insya'allah SHM takkan luka dlm perpisahan :D

Miss Anis said...

semOga nelly kuat ye....semngat2....hihi

cik sakdi said...

nelly, kalau terluka ckp je,, "ape ade halll....." heheh

mysara said...

xde yg mustahil...:))

l a l a , S h a h e i l a said...

kenalah confident selalu TT

nelly said...

... : tq tambah lagi ^^

nelly said...

shm : amin ~

nelly said...

miss anis : yup2

nelly said...

cik sakdi : hahaha

nelly said...

mysara : erm .

nelly said...

lala : T__T

Lieyly ︱ Alia said...

yeahhh ! aku b0leh ~
pdahal xsedih p0wn ~
HAHA !

uMi_atiQaH said...

ni utk rawatkn hati yg trluka utk perpisahan jer ke or apa2 jer boleh..?hehe..sori tny soklan x msok akal..(^^).tgh hati trluka jgk ni..

Salmiza S. said...

btul 2... hendak sribu daya, xhendak sribu dalih.... usaha tangga kejayaan, dimana ada kemahuan disitu ada jalan.... hahaha... hbes semua pribahasa... lgi stu!, plus doa byak2... =)

farah wahedda said...

ooo mcm tu ke..huhuhu bru tau ni

cik ija said...

semoga nelly kuat:)

nano said...

yezzzzz,,,nelly boleh,,nano pon boleh,,,,,life must go on



(T.T)

zie said...

nelly mesti boleh punya..chayok nelly. btw suke entry ni. mau suruh kwn zie baca..hehe

RaraTan said...

betul tu... aha,, mind set kne betul ekceli. hee~

Cheritera Chenta said...

setiap y berlaku pasti ada hikmahnya!

yakin pada diri dan usaha lebih tu penting

semuga selamat beramalnya.hikhik

Cheritera Chenta said...

setiap y berlaku pasti ada hikmahnya!

yakin pada diri dan usaha lebih tu penting

semuga selamat beramalnya.hikhik

kim heeruul said...

bagus la tips ni..^^
thankz..^^

Golek-golek Belog said...

btol 2 btol..
knape nk hdop dlm knng lagi..
lebih baik kita ingat Allah.. :)

Si Nuansa Eyqin said...

mesti boleh. dan harus dicuba berulang ulang kali. dan persetankan sikap mengalah. buang jauh2.

Ini Kisah Tia said...

saat paling indah bila dapat lupa rasa sakit tu ;)

misSbLurRy said...

dengar lagu jika kau fikirkan kau boleh and standing in the eyes of the world leh wat kita naik semangat....

hohohohooh

ghost writer said...

yes! macam tuh lar nelly.kalau tak tak stranger lah nanti.

yang terbaik hanya untuk semangat kamu nelly.

nelly said...

alia : ^^

nelly said...

umi : apa2 pun boleh

nelly said...

farah : ^^

nelly said...

ija : tq

nelly said...

nano : tq ....boleh2 !!

nelly said...

zie : baca jgn tak baca ^^

nelly said...

raratan : set ^^

nelly said...

chenta : insyaAllah

nelly said...

kim : welcome

nelly said...

golek=golek : yup2

nelly said...

nuansa : betul2

nelly said...

Tia : betul !

nelly said...

missblury : semangat !!
=)

nelly said...

ghost : tq ^^

putryteya said...

kata2 yg kita ucapkan dapat membakar hangus semangat!!

nelly said...

betul !!
=)

ann dhaniah said...

i like!
comei oo baby tu..
hehe
yes! kitew kene kate boley!
boley3!!

r-5 said...

jangan risau kitorang tak lupa cik nelly. hehe

ツ mIsS NaDEa ツ said...

yupp ,,
kene yakin dri sndriw ^^

nelly said...

ann : =)

nelly said...

r-5 : tq !

nelly said...

NADEA : BETUL2

kay_are said...

dah macam pakar fisiologi lak nelly dalam entri yang ni.. huu

nelly said...

mana der
:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...