Thursday, May 5, 2011

Wa tabik entri bahasa Inggeris : Itu bukan Nelly !

Elvy Nellysha | 6:30:00 AM | 142Comments |
 السلام عليكم

Actually , benda paling Nelly suka baca ialah entri yang ada Bahasa Inggeris . .
Sebab ?
Tak semua orang berani tulis dalam Bahasa Inggeris melainkan kalau dah yakin dan memang mahir . .
Macam Nelly . Tak segan silu bagitau . Haha . .

Nelly faham entri yang orang tulis dalam Bahasa Inggeris . Tapi , lemah bab komunikasi . Haha . .
Adik Nelly pula bab mengeja tak reti , kalau bab bercakap dia hentam saja tapi fahamlah juga . .

Nelly bukan tak nak tulis entri dalam Bahasa Inggeris , tetapi ! ! !
Takut salah spelling + past tense + present tense + comprehension = Weak !

Sikit-sikit boleh , tapi kalau semua entri dalam Bahasa Inggeris , surrender awal-awal . .
Dah yakin nanti , baru buat entri dalam Bahasa Inggeris . Hehehe . .

Trial SPM dapat B selalu dapat A .
SPM dapat C . . Sabar sajalah Nelly ~

Korang berani tak buat entri sendiri dalam Bahasa Inggeris ? Nak baca !
Jangan kopi + pasta boleh kan ? Tak syok bebeh ! Hehe . .

142 comments:

aku said...

tu la nak jugak try buat entry bahasa inggeris..tapi tak layak la..haha

nelly said...

nelly tak layak lagi ..
=p

Memo_Hazel said...

memo lagi la. lemah ehh. tapi nk jugak try speaking. bior tunggang langgang, jnji paham. haahha.

eqhaZIN said...

smela.xder confident nk buat entry in eng.
lg2 kalo entry tu kita je yg phm. kui3.
hampa..

KAMIHIDUP said...

english KAMI memang superb hancur, haaaaa.

nelly said...

memo : haha .betul2 ..

nelly said...

eqhazin : haha ...kita je faham , susah ~

nelly said...

kami : sama ler ~
=)

zie said...

sama la kita..bila org wat entry dlm versi english suka baca. faham je..tp bila kita nak wat sendiri entry versi english. habis sumer grammar lari lintang pukang..

nelly said...

tu yang den tak berani ..
=p

Cik Ezy said...

xyakin la nak taep bhse omputeh..
xreti pon sbnrnye..
huhukk..

nelly said...

kita sama !
=p

epy (jerr..) said...

hehe saya jiwang je kot lbih selesa tulis dlm BI. xde lah geli sgt! hahahaa

~$AKURA M!AKA~ said...

jeles tgok org tulis entry english full tpi x brni la nk tulis entry english full tpi kdg2 tu main entam tulis je yg pnting phm..hehe =DD

nelly said...

epy : haha .good2 ~

nelly said...

sakura : hahaha ..
kita je laa faham ~

~~Ticer Wann~~ said...

penah wat entri dalam BI.. ada dalam 2 3 entri jugak tapi di delete.. tak tau la kenapa delete.. haha

nelly said...

lain kali jangan delete ~

MiSz fiFiEyQa said...

Saye pun teringin jugak nk buat en3 dlm BI ni...hehe..but still d0nt have da c0urage la..ahaha..

Ami said...

I like posting in english, but recently my english is degrading..
so, now, most of my entries are rojak..
most of the time, while I'm typing my post, I don't give a care about tenses and grammars since it's too bothersome..
truthfully, there are times when the real english people didn't speak in english perfectly in terms of grammar and tenses.
need to re-polish my english before furthering my studies since english is essence, especially for MUET..

(please read this comment with open-hearted, I don't mean to boast about my english, but this is my way, thank you)

nelly said...

fifieyqa ; hehe ..sama jerk ..

Solihin Zubir said...

mak sy teacher..
meh la blaja ngan mak sy.. haha.. ;-p

nelly said...

ami : Muet ? Omg !
tq ^^

nelly said...

solihin : haha ..nanti mahu belajar ..
=p

diana said...

tak boleh!!!
jujur kan akak ni??
hahhaha

nelly said...

akk betul2 jujur ..hehehe

Red said...

amboih! gatai, naa.. haha XD buku cinta pulak dibaca :P

Red said...

amboih! gatai, naa.. haha XD buku cinta pulak dibaca :P

Red said...

amboih! gatai, naa.. haha XD buku cinta pulak dibaca :P

nelly said...

cari buku rujukan , terjumpa .
=p

cik ayin said...

tak pandai..hahahah


tapi faham..heee

nelly said...

kita sama ..
=='

...:i'm ezza haniza:.... said...

ah,budak yang amek kos english cm akak ni pon jrg nak berentry dlm english...

memartabatkan bahase melayu...heee

http://takkeciksgtpown.blogspot.com

nelly said...

hehe .good2 ..martabatkan !
:)

Mafahss said...

saya punya campur2 la nelly..ad post bm,ad post bi..n ad post bi yg copy.. ^__^

nelly said...

nelly rojak ~

IzREen :') said...

nelly,, post je dlam BI.. makin lama kitaa practice makin akan better languange kita.. rojak un x kisa la.. janji kita try.. sapa yg x pernah salah kan.. betul x.. nak sahut cabaran nelly la.. esok Izreen wat entry dalam BI ye :)

nelly said...

wah , nak baca !!

Cik RoSs said...

hehhehe..bila Nelly cakap pasal Bahasa Inggeris,akak teringat tentang zaman sekolah akak dulu..

Akak sekolah agama,so..bila exam Bahasa Arab,akan ingat perkataan Bahasa Inggeris.Begitu la sebaliknya.!!hahhahahaa

Tapi,apa pun...sedikit sebanyak kita kena faham dan boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris..

Perbanyakkan bahasa..!

nelly said...

uik ? boleh ke ?
haha ..kena banyakkan bahasa !
=)

javanese DOVE ! said...

NAK KOPI + PASTA JE LAHH...

teeheee :)

nGiau said...

kalau saya nelly..ikut mood~hehe

nelly said...

javanese : janagn ! hehe

nelly said...

ngiau : ikut mood ? ??

ieyla said...

nelly tggu thun 2012,entry blog ila akan sepenuhnya in english sebab sem 4 wajib ad blog..
ila amek cos english communication,hehehe

nelly said...

really ??
wow !!! jeles ni ! hehehe

misSbLurRy said...

grammar xkira bm or bi...
mmg aku failed...
hohohooh

nelly said...

aku lagi fail ~

syazwani said...

belajar.. blog ni lah medium dia.. huhu...

kdg2, wani punya entri ada je broken english + grammatical errors.. hihii

fyrafauzi said...

hihi samalah kita. Impress gilaa tengok orang buat entry in english. :-D


Jom baca: Senyum dulu sebelum baca

nelly said...

haha .takut salah je ~

Freaky said...

kadang2 freaky pon tulis entri dalam bahasa inggeris. tapi sangat jarang la

storyfromme said...

tak berani la buat entry english.grammar terok.

nelly said...

fyra : jeles kan ? hehe

nelly said...

freaky : buat lah ..
=)

nelly said...

storyfromme : sama la kita ..
=='

~~Ticer Wann~~ said...

nelly: rasa cam tak kompiden lak tu pasal delete... insyaAllah one day i'll try to post my blog in English... :)

nelly said...

nelly tunggu ni !
=)

Nurul Hidayah said...

haiya, bm bi same jeh.asalkan boleh difahami..=)

nelly said...

sesuai untuk dak baru belajar cm nelly ^^

~~Ticer Wann~~ said...

aiyakk nelly tunggu ke? habislah ticer.. haha insyaAllah....

nelly said...

cuba ..^__^

noraim said...

haha. betul². nelly umur berapa eh?
sy smpi skng tak berani tulis dlm bi. takut org kata menunuk jek lebh padahal grammar ke laut. haha.

nelly said...

18 tahun ^_^
ha , tau tak pe ..

Fatma Diyana MB. said...

hee. tak berani. surrender awal-awal juga laa :DD

nelly said...

hoho , sama !

Shaqirah said...

sy kalau marah,speaking la.sebab rs BI ni lebih tersembunyi bahasa kemarahan dia.malay direct sangat.haha

nelly said...

berkias gitu ~
haha

GamUHU said...

Betapa tekunnya buku CINTA daripada buku lain. keh3x.

nelly said...

haha ...
diam2 suda ..
=p

hawasumiri said...

bukan x mau wat bi punya takut kuar bahasa jawa.. Almaklumla.. awe nie org jawa, pekat lg.. haha

nelly said...

eh2 ? sama la ~

Farahanis Waheda said...

ahaa jom kita try !

nelly said...

tak berani .hehehe

Salmiza S. said...

keinginan tu ada... tpi konfiden plak xde... hahaha =)

NadiaFaz said...

Masa awal awal blogging dulu ada jugak entry in english . tapi sekarang in bm je pasal takut takde org baca atau surrender time baca . panjang sangat kot . heheh .

heheh . cuba baca ni .
http://nadiafaz.blogspot.com/2011/03/what-language-do-you-use.html

yang ni rojak sikit . tak pun yang ni .

http://nadiafaz.blogspot.com/2011/03/imisseverysingleofthem.html

Ohh nelly , just love this song <3<3

nelly said...

salmiza : haha .sama ! kecut perut !

nelly said...

nadiafaz : hehe .good la ..ada juga buat ..tq ^^

nano said...

nano punye bi,,hamperez

nelly said...

nelly lagi la ~~

puteri ain said...

tekun baca buku nmpk :P hehe..
pasta sedappp.. :P

C I K . F Y Z A said...

kat blog fyza ada la dua tiga entri bahasa inggeris. Nelly tulis ja.. Yg penting Nelly yakin dgn diri.. Kalau org lain tegur tak perlu malu sbb teguran tu boleh dijadikan ingatan untuk perbaiki bahasa kita.

antara speaking dgn writing, writing lebih susah sbb kesalahan tu mmg nampak sah2.. tp tak perlu takut untuk belajar..

nelly said...

puteri ain : cover je tu ~
=p

nelly said...

cik fyza : tq ya ..
insyaAllah ..
^^

HAJAR hasan said...

err.. pernah juga buat entry english. tu pun kalau rajin and ikut mood. sebabnya. ini salah satu cara utk improve english. either dr segi writing ataupun orally. tak salah mencuba. insyaALLAH. boleh punya! ;)

nelly said...

hehe ..insyaAllah ~

afiqazizan said...

fiq penah wat entri bahasa inggeris..penah copy paste sikit seblum ni..tapi lama2 dah takde copy paste..fiq tulis ape yang fiq rasa dan nak luahkan guna bahasa inggeris.

k e y r i said...

tak salah pe mencube... aku time awal2 dulu pernah gak la buat entry BI, tp lame2 dah malas, cer try usha ni;

meet my new gf

pasal lady gaga

skang biler bace balek cam lawak pon ade gak! harhar :P

nelly said...

afiqazizan : da bakat ~

nelly said...

keyri : at least , cuba
=)

kim heeruul said...

kalo translate kan kim boleh la wat ..hehehe

Farah Shamsudin said...

nelly, akak dah lama tinggalkan zaman blaja.. keja ni pun komunikasi dlm bahasa ibunda.. kalaulah nak buat entri dlm bahasa omputih ni, ishh.. kena stadi dulu lar.. hehehe..

nelly said...

kim : nelly pun bole sikit ~
=p

nelly said...

farah : hehe ..study jom sesama .hehe

Izzuddin Fauzi said...

Nell... Kamu nie... Igt nak wat entery bahasa Inggeris... :D

nelly said...

nelly ?
aiseh ~ jangan !

Meya Lolipop said...

speaking terabur gila huhu . camne nak buat entri English . nanti ternganga orang yg baca . hurm MUET nanti pon taktahu lah camne . (:

nelly said...

bole punya ^^

NisaAdnan said...

tau takpe org pon tak berani dan TAK MAHIRRRR. suke giler tgk diorg yg speaking laju je, no sekat2. heee

Siti Nurhayati Dollah said...

Suka baca jugak dalam bahasa Inggeris, tapi belum ada keyakinan nak tulis :)

*Suka baca novel tulisan Cecelia Ahern

Siti Nurhayati Dollah said...

Suka baca jugak dalam bahasa Inggeris, tapi belum ada keyakinan nak tulis :)

*Suka baca novel tulisan Cecelia Ahern

Bella Bell said...

blog jiran sepagar saya..hajar hasan selalu buat entry in english..siyes terbaik! hehehe..

itulah pentingnya english education..heheheh~~

saya sndiri pon segan nak buat entry in english ^__^v

~ariFFin~ said...

waaaaa....rajinnye study...hehehhe

Ini Kisah Tia said...

tak berani jugak . hehe . kang takde yang faham . hisk3x ..

blog-tips-kurus said...

salam. 1st time landing sini, berjuta-juta komen ni. fuuuuhhhh!!

*suka menyumpah in English. sound stupid when speak in English. teeettttt!!!!

Kuchiki EnnaMoon said...

blaja merangkak rangkak :)

♥e'in♥ said...

e'in mmg xberani nk tulis entry dlm bahasa inggeris.. mmg tunggang langgang laa jadiknye.. tp lau copy n paste, mmg laju je laa.. hehehe..

cik heroin said...

nnti kita buat ea. ahahhaha

Henry Zackery said...

bace buku cinta pulak ye.. tajuk ape buku tu ?? Mass Love ?? hehe :)

AMARAN 18 SX : 1 ONLINE USER & 2 OFFLINE USER

nelly said...

nisa : jeles kan ? hehe

nelly said...

siti norhayati : sama la ~

nelly said...

bella bell : cuba ^^

nelly said...

aariffin : bajet je tu ^^

nelly said...

ini kisah Tia : betul2

nelly said...

blog tips kurus : hehe ..
cmner lah rupanya ~

nelly said...

ein : haha .setuju ...laju giloo~

nelly said...

cik heroin : okess ^^

nelly said...

hz : amboih perli ~

Adi Suda said...

mcm mna erk nk wat dlm bi..tak yah la..dah ad google trnslate..pndai2 la trnslate lau nak baca..lalalala

nelly said...

mencuba je ^^

tehr said...

kalau hanya 2 baris 10 perkataan
boleh kot
hahaha

nelly said...

haha ...nelly pun boleh
=p

Cik Mira said...

Nelly! same la kte! huhuuh. kadang wat entry BI pon pendek2 jek kekeke

nelly said...

sebab tak yakin !
hahaha

dyana nana said...

wuhuu, nelly, mmg kene tabik ar bg sesape yg buat entry mcm tu, kalau dyana laa, hampeh jerk, huhu
ape pun taboleyh la nelly, ade ke bce buku ttg CINTA haha :D

nelly said...

knon tu nak study ~ hahaha ..
terjumpa buku cinta , apa lagi , baca dulu .
=p

Nabila Huda said...

nanak jugak try tulis dalam bi.. tp nanti2 la kalau dh yakin dengan diri sebab sebelum ni ada orang cakap 'bajer jerr dak tu'.. sebab tu malas lg...

buku tentang cinta?? cer cter ckit..hehe

nelly said...

oppss ! hehe

Miss Tira said...

Tak berkeyakinan nak tulis. Lebih selesa tulis dalam bahasa melayu. Tapi kalau assignment selalu memang dalam bahasa Inggeris.

zakiah said...

ehm.. yupe. memang kena berani :)

nelly said...

Miss Tira : huhu ..boleh ke buat assignment ? hehehe

nelly said...

zakiah : ^_^

lalink7 said...

nnt sis nak try buat jugak lah nelly..hehehe..jgn nelly gelak pulak ye? hehehe

Miss Anis said...

nk jgak buat tp xyakin....

ain rahman said...

klu nk try..nk ckp ttg ape ea??hehe:D

ain rahman said...

teringin nk join tp xtaw nk tulis ape...hehehehe..nt2 lah ;D

Shafiq said...

Cuba jela Nelly. :-) Takpe kalau English tunggang langgang pun. :-) Practice make perfect.

nelly said...

lalink : buat la ^^

nelly said...

miss anis : cuba ^^

nelly said...

ain : hehehe

nelly said...

shafiq : hehe ...insyaAllah~

Nabilah Nasir said...

Hehe~x per nelly bley try. Nikky pown tak der la pandai sgt. tapi, cube ape yg reti :) Nelly boleh!!! Haha~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...