Monday, March 14, 2011

Perkara ke arah blogger yang professional !

Elvy Nellysha | 11:16:00 PM | 71Comments |
 السلام عليكم

Hey , bila kita sebut professional , perlu ke kaitkan dengan famous ! I don't think so . .
Blogger yang mahu jadi lebih kepada professional , tidak semestinya perlu 24 jam hanya untuk digelar professional ! Seorang blogger pastinya mahu tahu kan ?

Perkara korang perlu tahu :

1. Tulis entri yang sesuai dengan jiwa korang . . Ia juga boleh menarik perhatian pembaca untuk datang semula ke blog korang . Entri Nelly hanya ikut sesuai dengan jiwa sendiri saja . Menarik ke pada korang ? Nilaikan . .

2. Entri korang selalu dinantikan ? Ada tak blogger minta korang update entri kalau korang tak sempat atau slow macam Nelly ? Jika ya , itu antara tahap awal untuk ke arah professional . Ia juga kira macam pemangkin semangat korang untuk terus menulis dengan gaya penulisan yang korang selesa dan selesa juga dibaca orang lain . Bermaksud , cerita korang sentiasa menarik perhatian . 

3. Entri selalu dijadikan rujukan . Macam mana ? Hey , tak semestinya tutorial sahaja , ia juga kepada cerita korang secara peribadi juga yang pernah korang cerita di blog . Ia juga mampu menarik perhatian kerana ia mungkin sama dialami pembaca lain dan memerlukan pendapat korang .

4. Jadi diri sendiri . Cerita entri jangan HIPOKRIT ! Yeah , bunyi agak kejam ke ? Taklah . 
Jadikan blog ini diri korang sendiri . .

5. Fikiran sentiasa kreatif ! Kreatif macam mana ? Kreatif untuk tulis sesuatu dalam penulisan yang menarik dan tidak membosankan . . 

6. Suka bergaul . Bukan bermaksud sosial . Ia lebih kurang korang tak sombong untuk menegur blogger lain yang tegur dan tidak salah untuk korang yang memulakan . . 

PROFESSIONAL KE KORANG ? FIKIR ! 

71 comments:

cik najihah said...

sy tag awak nelly :)

cik pulau said...

cik pulau kekadang tu.. men suka hati jek tulis apa yang cik pulau nak tulis..
cik pulau pun masih belajar.. so cuba untuk berubah ke arah yang lebih baik.. mungkin lama lagi baru cik pulau boleh dapat status profesional tu kot.. ^^,

nub said...

macam nak main bola.. ada pro ada amatur,beginner.. selamat xdak looser. harhar

noraim said...

yg no 2 tuh mcm xkena jek dgn sy. hihi. xde sape kot tunggu entry sy. hihi.

♥e'in♥ said...

oho... agak2 nelly e'in nie professional ke? huhu..

D i n said...

wua..nice tips...ingat2~

najwa's said...

wow..ke arah blogger profesional :))

puteri ain said...

nice one nelly :)

Ashikin said...

Shikin tag nelly ye http://namasayaashikin.blogspot.com/2011/03/contest-seunik-namaku.html

chentaNUYU said...

terjah!hahaha

Azroy Bin Kassim said...

entry roy byk pasal persekitaran roy dan di olah.. tapi xde la smpi nk kearah pro..

::masing2 ada style sndri::

Miss Tira said...

Tira belum sampai tahap professional lagi. Kalau Cik Nelly mungkin diakui. Hehe :)

puanbee said...

yah bagus nelly pun dah ke arah itu akk lihat pandai buat post berisi cam ni :)

Solihin Zubir said...

kalau bz, sy suka share entry drp pelbagai sumber..

kalau sy berkesempatan dan ada mood nak mengarang n perah idea, sy akan wat yg terbaek utk tatapan pembaca..

salah silap, harap dimaafi.. =)

misSbLurRy said...

eheheh senang cerita
step by step la...
klo baru terjun bidang ni dan nak terus jd pro..
payah la kan

mr.syazwan said...

kiranya ke enam2 tu mcm da ada je pada wan

F
U
U
U
Y
O
O
O

angkat bakul sendiri meh

haha

apa2 pun teruskan berblog

=_=

KHRLHSYM said...

betul jangan sombong. hihi. nelly orang sombong tak? :P

diyana said...

suka entry nih!! >.<

nelly!! sy tag nm awak join contest..ni link yep...^^

http://diyanadena.blogspot.com/2011/03/contest-triple-shop.html

chuu said...

woah., lioke no 4! bhaha..
tahniah nelly., way to be prfesional :D

♕ Mr.IX ♂ said...

klu ix pakat tulis jer dlm blog...x kisah dh...haha...

Novelgurl said...

Salam..tq utk tips nie Nelly XD

annenyss said...

sungguh anne takde ciri2 ni.haha

MiaDiera said...

thanks nelly:),lepas nie nak try lah:)

Cik Bidadari said...

arghhh terasa diriku nakal... aarghhhh

Nadia Mashuri said...

jangan hipokrit tu betul sangat..

kay_are said...

profesional ke haa.. profesional ke blog ku ini.. em..macam suku2 je baru.. hee

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag tak bersedia nak jadi profesional. Sebab banyak tangungjawab nanti :P

topimagine said...

bile top nk jd profesional ni.... hehehe :)

sissyira said...

salam....

kita menulis sesuka hati..

Woofer Storm said...

@khairul..nelly tak sombong la..hehee
tapi nelly,org hipkrit ni nmpak mcm cool je..heheeee

P0polita said...

saye rase saye blum professional lagi.. banyak yang kena perbaiki ni.. haishh

faiz said...

jauh sama sekali nak sampai tahap ni...sorry ye..cursor yg pusing2 ni memeningkan kepala sikit..

bunga said...

hehehhe..cayok2..tips yang baik..

fyna said...

sayaaaaaa biase2 je...
x hebat lg....

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

salam kenal dari Baby Q!...BAGUS LA ENTRI ADIK2 KITER NIE...TERUSKAN YER...AKAK FOLOWWW AJERRR...LETAK BANYAK2 TOTURIAL OK...SAYANG KAMU!!!

TunAqilah said...

huhuhu
baru sthun jagung so trying to improve
thnx 4 the tips nelly
:)

nelly said...

Cik najihah : tq a lot ..
=)

nelly said...

Cik pulau : amin2 ..

nelly said...

Nub : XP

nelly said...

NORAIM : ADA .TAK TAU JE ..
=)

nelly said...

ein : boleh jadi ..
=)

nelly said...

din : tq ya .

nelly said...

najwa's : haha .

nelly said...

puteri ain : tq a lot ya .

nelly said...

ashikin : tq a lot .

nelly said...

chentanuyu : jom2 ~

nelly said...

azroy : lain dari yang lain !

nelly said...

Miss Tira : belum lagi ~

nelly said...

Puan bee : ada idea ..kongsi ~

nelly said...

solihin : maaf diterima ..
=)

nelly said...

missblury : mula dari awal .
=)

nelly said...

mr.syazwan : tq ya .

nelly said...

KHR : Susah nak nilai .haha

nelly said...

diyana : maceh2

nelly said...

chuu : welcome .manfaatkan !

nelly said...

Mr.ix : bahaya .

nelly said...

novelgurl : sma2 .

nelly said...

anne : mesti ada salah 1 .

nelly said...

miadiera : silakan ~

nelly said...

cik bidadari : =p

nelly said...

nadia mahsuri : tq setuju ~

nelly said...

Kay_are : pro tau .

nelly said...

top : akan sampai ~
=)

nelly said...

sissyira : biar ada isi .
=)

nelly said...

woofer : jangan hipokrit .hahaha

nelly said...

popolita : perbaiki dari sekarang .

nelly said...

faiz : akan dibuang ..
=)

nelly said...

Bunga : tq .

nelly said...

fyna : jadikan luar biasa .
=)

nelly said...

MYA : akan dibuat .
=)

nelly said...

tun aqilah : sama2 ..
=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...