Thursday, March 31, 2011

Sebab orang follow korang !

Elvy Nellysha | 8:25:00 PM | 81Comments |
السلام عليكم

Korang pernah terfikir kenapa orang follow korang ? Baca ni !

1. Sebab korang FOLLOW dorang !
Actually kan, Nelly nak bagitau. Biasanya keadaan cm ni, agak susah orang tu nak tegur kita balik. Lagi-lagi pada blogger yang pentingkan followers ! Maaf kalau terasa. Just cakap melalui pengalaman ..

2. Banyak guna I follow u , u follow me back please !
Kalau gaya macam ni , mula-mula merayu lepas korang dah follow , tak pernah lagi muncul dia dalam blog korang . Kejam sangat ke gaya ni ? Pada newbies , jangan buat macam ni ok . Selalulah jenguk-jenguk blog orang lain . Jangan hanya tunggu followers bertambah saja ~

3. Penulisan blog korang yang amat baik .
Bila kita menulis dengan baik , orang akan faham . Mungkin ada sedikit sebanyak kesilapan yang boleh ditegur untuk diperbetulkan . Orang yang memfollow kerana penulisan akan cuba mencari dimana menariknya penulisan seseorang itu. Tapi , menulis biarlah dengan kreatif . Gunakan segala kebolehan korang yang ada .

4. Korang tak ada kerja nak buat .
Bila keadaan macam ni , korang akan follow orang . Sambil-sambil follow boleh juga mengeratkan silaturrahim dan menjadi rapat . Pastinya keadaan macam ni tak semua akan rapat dengan korang ~
Tapi , mencuba itu lagi bagus dari tak mencuba langsung . Ya tak ? Kalau bukan semua rapat dengan korang , pasti akan ada segelintir yang korang tak tau akan jadi kawan baik .. Ya tak ?

5. Penulis yang comel dan hensem
Ini bukan kategori Nelly . Hahaha . . Siapa2 yang comel dan hensem membuatkan orang terpegun dan akan follow korang hanya kerana paras rupa . Itu daya penarik bagi seseorang . Tapi , kita follow orang supaya tau info dari seseorang kan ?

6. Blog yang tidak berat
Blog korang yang tak berat dan cepat sangat loadingnya membantu blogger lain untuk meringankan tangan tekan butang follow . Tak percaya ? Cuba !

7. Korang blogger peramah
Tak semua blogger akan peramah . Ada blogger yang hanya mahu mengejar followers semata-mata . Tak berbaloi kalau macam ni sebenarnya . . .

8. Entri yang ringkas dan padat !
Walau seringkas mana entri korang , ada isi utama yang korang nak sampaikan membuatkan blogger lain tertarik untuk pembaca . Korang bukan main hentam untuk menulis sesuatu entri .

9. Korang ada prestasi untuk jadi yang terbaik .
Adakah terbaik melalui komen yang melambak-lambak ? Bukan ? Melalui followers yang banyak ? Bukan ?
Tapi , melalui cara korang yang boleh berdiri sendiri dalam dunia blogging sehingga orang sedar wujudnya blog korang . . .

10. Memberi sokongan untuk korang 
Tak semua blogger cuba untuk memberi sokongan . Banyak juga caci maki . Tapi , bila ada yang follow dan memberi sokongan ia secara tak langsung buat korang rasa ada yang menghargai ! Teruskan menulis ! !


Idea : Nelly . . entah mana dapat pun tak pasti ~

81 comments:

Memo_Hazel said...

memo sokong. betol tuh cik nelly. :)

trimas.

najwa's said...

hehe setuju! :) juz be nice to others..

nama saya shah said...

hai nelly....entry nih sangat2 menarik...sgt baik untuk panduan newbies macam saya.. =)

i follow....=)

IJAT360 said...

kebanyakan apa yg diberitahu nelly ada betulnya..^_^..aha dan aku tak pernah guna ayat i polo u..seperti desperate sangat.kalau orang tu suka dia follow la kan

Siti Safiyyah said...

haa..kadang tu newbie ni asyik2 kate jom follow..kenape tak cakap jom bace entri saya?follower jek beriban tapi readers takde pon haru jugak kan nelly? T___T


psstt : 3 Sebab SS Suka Balas Komen

hardy boy said...

.. tips yang berguna....thanks Nelly
Oooo.. sbb tu follower nelly dh lebih 2000 orang..hehehe..(^_^)...

tambah satu lagi, nelly xsombong nak follow org & comment org lain punyer blog..

IFA Athirah said...

saya st suka point yg last tu! http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

1khalifah said...

stuju ngan semua yg di utarakan ;)
nice info

http://1khalifah.wordpress.com

Asma Ahmad said...

hahaha... btoi la 2. klu juz inform follow 2 xkesah. at least kita alert dy follow kita... ni siap remind soh follow blek. :p

..ika itu aku.. said...

ika masuk yg no5 tu x agak2??hahaha
prasan lbh je ni..ngeh2..


blog nelly best!!!!!

Novelgurl said...

Waalaikumussalam..hehe

ok ! greatlah Nelly ^^

Solihin Zubir said...

sy follow blog yg best..
kdg2 follow blog yg follow sy sbb sy rsa terhutang budi dgn org yg sudi sapot blog sy..

tp kalau ada yg tggal komen kt shoutbox, suruh follow dia baru dia follow kita balik, agak janggallah.. knapa mesti mcm tu? kan..

sy pernah dpt kt inbox fb sy, dia suruh sy follow blog dia.. bygkan.. kejar smpai kat facebook.. alahai..

NaNaoSaKi said...

xska btol yg point no 2 tu.. i follow u, u follow me.. mcm memaksa jer kn.. tp hrp2 org follow blog saya sbb yg ke3 tu.. hehehe

♥e'in♥ said...

wah2.. nelly byk tol bnde nk dikongsi.. tp kn, kite xleh paksa owg len tuk follow blog kite.. kn3????

Ain Jia Zainudin said...

mmg pn nelly . cm yg ain kne sblm ni kan .. haih :(

fyna said...

huhuhu...
suke entry nih..
thumbs up..

nabilah_2908 said...

bagus dijadikan panduan tuk blogger2 baru.. :)

ada blogger yg menghentam habis-habisan pada blogger yg gunakan kaedah

follow u follow me back...

kena faham..mereka masih baru...tak salah kan kalau tegur elok2..terangkan betul2..mcm yg Cik Nelly buat ni..

kesian diaorg..baru nk cuba2..dah kena hentam... :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
JOM UJI MINDA

Miss Dill said...

nelly, btol.

saye agak alergik dengan ayat, u follow me, i follow u. vise versa~

Miss Dill^^

YUL said...

wah huraian yang terbaik, setuju sangat2, sy tak gilakan follower, hekhek

Mint said...

Btol kak !
and and some of the followers,
tk ltk link diorg.
smpai susah Mint nk follow diorg :(

Cik Ezy said...

betol3..
saye akn cube perbaiki kelemahan saye..
arap org akn suke bace blog saye.
:)

Syahirah Abu Sufian said...

nice entry la dear ! sya sokong yang nelly cakap :)

EZAN IDMA said...

follow biar ikhlas ken :)

afqhzwwi said...

yeeepppp. sangat betul. and kalau nak follow, biarlah ikhlas kan. btw, blog nelly memang best. (:

Izyan Masri said...

FUYOOH.HEBAKK NI NELLY.BETUL AND SETUJU SANGATLAH DENGAN SEMUA POINT NI.:D

^pasu bunga^ said...

suka..suka..betul..betul..

airaniez wirdani said...

Bagusla apa yg Nelly tulis ni.Ikhlas dan jujur.heh.For me,I tak kejar follower.sbb I suka menulis & berkongsi.jadi siapa yang nak baca,bacalah.Tak follow takpe,asalkan *ilmu* itu sampai dalam hati.^_^
(dan I rasa ada nada *ugutan* kpd statement: I follow u,pliz follow me back.. haha)

Cik Yana said...

Betul ape yang ditaip tu. Bagi cik Yana sendiri, cik Yana tak pentingkan follower pun. Sebab belog cik Yana, cik Yana dah wasiat awal-awal untuk anak-anak cik Yana nanti. Chewah, gatal gile kan. Hahaha~ Belog cik Yana tu sebagai kenangan nanti mana tahu dah tak de kat dunia ni ke, sape-sape yang rindu, ahli keluarga tdekat boleh bukak bace tengok ape yang cik Yana duk mengarut, gelak sorang-sorang sambil taip entry. Terubat kesedihan dorang sikit. Sob3~ Sedih pulak. Heee~

Entry terkini: Happy Birthday Superman!!! :)

nabihancakap said...

hi cik nelly. klu sy folow seseorang.. sy pasti akn view, klu best sy comment.. itulah pnting foloow memolow..

heheh.

Hazrina Erin said...

sokong ngn nelly~ tak kisah pun ade follower ke tak..yg penting ade ke org baca entri yg kite penat2 tulis~^^

sabenazakey said...

good info.,,.

syazee said...

thumps up!!!!suka2..:)

ciknabil-a said...

nabilah tak suke ada stgh follower yg sombung. dan apa plak stgh blog yg nabilah follow tp dia xda respon terhadap komen2 kita sdgkan dia mmg blog femes. smua org knal. huhu..

che-a/atiah said...

suka entry ni..

Sheril (thePrincess) said...

like this..hihih sambil follow ;)

fienaz said...

tips yang sangat bagus...tq nelly..and tq sudi singgah blog sye...sye follow yer...salam perkenalan...(^_^)

GiRlz NAs~ said...

wah !!!
ain sokong !!!
leh la nelly bg tips lg kat ain yg kire baru gak dlm blogging nie..

topimagine said...

top sentiasa sokong jerk.. top suka blog nelly coz nelly ikhlas biler menulis :)

Henry Zackery said...

nasihat yg berguna utk para blogger :) nice

Apabila Kartun Wujud Di Dunia

Dinda Iva said...

kadang-kadang tu kerja banyak..nak lawat blog kengkawan pon xsempat..huhuhu....kalau sempat semua nak terjah..hehehe

shazika said...

nice entry..salam kenalan dr shazika :)

mykhalis said...

khalis menghargai mereka yang datang dan komen.bukan sekali dan berkali.. khalis lebih mengharap mereka follow dengan hati terbuka..bukan harapkan Khalis follow semula

hottest entry di blog khalis :
Bila isteri curang dan kantoi

Makna disebalik kata-kata seorang perempuan

EB said...

Assalamualaikum..
Kalau EB ada buat Nelly kecik ati EB minta maaf ek..
Selamat hari jumaat..

d_LA said...

hrp2 yg follow tu sbb baca entry kite best kan..bkn sbb lain..pepun kene bg peluang kat newbies mcm dla dulu terkapai-kapai gak..so, dla x kisah kalau dorg srh follow..kdg2 bg nasihat dan smgt kat dorang..

niesz said...

betul tu, niesz sokong..heee...kena lah rajin jenguk blog kawan2 kan, tak semestinye nk harapkan org je yg dtg..ape salah nye kalau kite yg buka langkah dulu..

cik ayin said...

bab follow paling la tak suka..nak kumpul follower tapi entri tak baca..singgah follow jela..pape ntah kan

nadira shahid said...

all the points = true! tq! ade sedikit nasihat, sgt berguna utnk new bie mcm NS ;) *majulah industri blog* ;p

wiy said...

numpang baca n lihat lihat blog sobat, sekalian ngundang juga untuk mampir ke blog kami... give me follow.

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

sangat2 betul...
semua OE sokong....
hehe... OE pun masih belajar untuk menulis dengan baik...
(n_n)

Oppa Kudin Nz said...

most of them like that kot..

Miss Tira said...

Tira setuju dengan pandangan Cik Nelly ini. :)

Cik Bidadari said...

tul... blog akak berat takkk? blog akak semak takkk? kekadang terfikir nak tanya camtu... arghhhh

najihah sahami said...

wah!!terbaik ah nelly!!hehehee

kay_are said...

nelly, thanx.. nanti ikut nasihat nelly.. saye baru lagi kat dunia blog ni.. mintak tunjuk aja ye.. sudi2 follow blog saye.. ^^

... said...

as salam..

oo..
saya kalau follow pun, tak cakap. diam je, haha~ sekadar nak tahu apa yang blogger tu bakal update dalam blog.

kalau ada blogger nak minta saya follow, saya tengok blog dia macam mana, kalau berat, takpe. boleh je masuk baca entri~

guna teknik..

http://fadzli-rt.blogspot.com/2011/03/infotutorial-blog-berat-teringin-nak.html

ekeke~ tiada prejudis~

tapi kalau blog dia berunsurkan perkara negatif, bai-bai-bai.
hoho~ perkara yang mendatangkan dosa, tak nak

@_@

nelly said...

memo : sama-sama ..
=)

nelly said...

najwa's : ^^

nelly said...

nama saya syah : hehe ..
=)

nelly said...

ijat : betul2 ..

nelly said...

Siti Safiyyah : betul2 ..setuju !!

nelly said...

hardy boy : akan dikekalkan ~

nelly said...

asma : tak salah tu .
=)

nelly said...

ika : haha ..tq a lot ya ..

nelly said...

solihin : parah tu .

nelly said...

nanosaki : hehe ..nom3 ? ok tu !

nelly said...

ein : betul .tak boleh paksa 2

nelly said...

fyna : tq !!

nelly said...

nabilah : ^^

nelly said...

Miss dill : hahah ..

nelly said...

Mint : tu yang parah ~

nelly said...

cik ezy : mesti ~

nelly said...

syahirag : tq !! ^^

nelly said...

ezan : pandai !!

nelly said...

izyan : tq a lot !

nelly said...

pasu bunga : tq !!

nelly said...

airaniez : yup2 ..

nelly said...

Cik Yana : itu gunanya blog .

nelly said...

hazrina : betul !!
=)

nelly said...

Girlz nas : akan dicuba ..
=)

nelly said...

top : tq a lot top !

KHRLHSYM said...

nelly comel ape, tapi suka baca entri nelly. hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...