Friday, April 22, 2011

Blog korang , korang kata . . .

Elvy Nellysha | 11:20:00 PM | 115Comments |
 السلام عليكم

Kongsi lagi dari buku Rahsia Blogger kepada semua ! Hehehe . .
Apa yang korang nak kata ni ? Kita mulakan .

Kesilapan yang blogger selalu lakukan ialah :
Menyalin artikel daripada blog lain atau dengan kata lain copy paste ! !
Tak patut kan ?

Ini ditambah dengan blogger yang tak beri penghargaan kepada penulis asal . .
Ini bukan saja tidak beretika , tapi ! ! ! !
Jatuhkan kebolehan korang sebagai blogger . .


Biar Nelly bagitau , semua orang yang datang ke blog kita hanya mahu 1 saja !
Apa dia ?
Mahukan penulisan asli korang .

Bila asli , ramai orang akan pergi ke blog kita . .
Seperti ada nafas baru dalam setiap entri yang diberi . .

So ? Hasilkan entri yang berkualiti untuk pembaca dan yang paling penting itu artikel sendiri . .
Adalah dibenarkan untuk menyalin andai entri itu seperti doa , dalil dan yang seumpamanya . .

Faham kan maksud Nelly ? Jangan terlalu buat cetak rompak , ya . .
Kesian penulis asal . .

115 comments:

Fyqa said...

thanks for sharing :)

nelly said...

welcome !

aiman rashidd said...

betul betul tulis lah apa , ada yang akn baca :) happy weekend nelly !

nelly said...

yup .semestinya .tq !

♥ norlida ♥ said...

yup..betul2...setuju 200%..hehe

nelly said...

wah , lebih tu !

Ainnur Afiffah :) said...

betul tu nelly betul..hehe :)

nelly said...

tq !

noraliza said...

faham cik nelly..hehe

aliarosli said...

weeeeeeeeee, tol uh
hepi weekend

nelly said...

noraliza : good

nelly said...

aliarosli : ^^ . tengs !

NisaAdnan said...

WHOAAA TNKERYU NELLY :)

GADAFINY said...

cool post

ツ mIsS NaDEa ツ said...

btoi2 ..
walaupon entri saia asli ..
ia tetp xbest ..hikhik

cik mieza said...

betul 2 ... law asyk copy org pnye je ; bile nk tnjuk bakat mnulis sndry

IJAT360 said...

zaman dulu pernah buat skill ni..sebab tak tahu..bila dah tahu x buat la..^^

nurul asha said...

setuju sgt2...winkwink sama nelly ~.<

yayahidayah said...

a'a... betul2...
menyampah betul bila ada typo or copy paste...
nak denda ape ae kat dorang yang suka kopi-mengopi ney...
ish... ish... <3

Anis anak wong said...

ish2...
anak sape yg suke copy2 tu ye..
babab jeh tgn dye

aisya said...

setuju.. :)

~akoo~ said...

btul tu nelly..
bukn stakat C&P kt blog..ade sstgh tuh C&P dr newspaper on9..wikipidea..apekes..adoyai..tuls la brdasrkn akal n hati..kn2..

eyjalukman said...

btol tu nelly , stuju .
happy weekend ;)

Shaherah said...

ha ah.. Shera pun suka entry yang asli.. Shera tak suka yang copy paste.. Kawan shera baynak yg buat copy paste.. Nak tegur, takut kecik ati pulak,, >.<"

nelly said...

nisa : welcome !

nelly said...

gadafiny : tq !

nik farina aishah.... :) said...

saya faham cikgu nelly !! heheh :P

nelly said...

miss nadea : setuju !!

nelly said...

CIK MIEZA : masa nilah nak tunjuk ~

cik azeya said...

erk. mcm tak best je nak copy paste. tade feel. taip entri gune hatilah baru cool. nmpk ikhlas je. kan. hee

nelly said...

ijat : bagus2

ishiko said...

sayang!!! meh amek award ye..

nelly said...

asha : ^_^

nelly said...

yaya : yup ..sangt bosan ~

nelly said...

anis : ank orang .hahaha

nelly said...

aisha : yup2 .

nelly said...

akoo : bru syok !

nelly said...

eyjalukman : yup2 .u too ~

nelly said...

shaherah : kena tegur .^^

puteri rimba said...

nelly...lagu apa ni ye?...sedappp...sapa nyanyi?

♥ norlida ♥ said...

nelly...awak sumber inspirasi saya!

♥ norlida ♥ said...

nelly...awak sumber inspirasi saya!

nelly said...

puteri rimba : bunga2 cinta ^^

nelly said...

norlida : T_T

terharu ni !

nelly said...

Nik : bagus !

nelly said...

azeya : yup .baru best dbaca !

kim heeruul said...

taw xpe..
nnti cerita ulang2 xbest..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kalau kita copy dari pamplet ke macam mana? bkn x nk tukar tp takut tersalah fakta..

Kod E471

nelly said...

Kim : yup ..jadi tak best ~

nelly said...

rina : boleh kot ~

zacky ~786~ said...

sokong3~ !!

misSbLurRy said...

klo nak copy paste pun letak lah link...

tp better wat sendiri je la

nelly said...

zacky : ^^

Anis anak wong said...

hahahaha
bdwy nelly , I SUKE LAGU BLOG U..
da cari kat rata2 nk ltak kat blog , xleyhh..huhu..nnt ble nk copy paste , xbes pulak kann...


- u fofular laa..hehe-

nelly said...

missblury : yup ..syok !!

nelly said...

anis : mana der ...

HAJAR hasan said...

Alhamdulillah. semua entry hajar adalah dari idea hajar sendiri. mcm dekat header. "coret-coret ikut idea saya". ngee~

pssstt: join GA jom! ;)

nelly said...

that good !

CintaZulaikha said...

nak copy tu boley..tapi minta izin na~~jgn wat cam anda takda sivik..

nelly said...

yup2 .kena ada sivik ^_^

f4dLy :) said...

Sangat setuju...kita tidak boleh copy paste kecuali kalau harus mengutup perkataan orang lain...

nelly said...

yup ..harus ya ..^^

Freaky said...

freaky x pernah copy artikel orang lain n taruk kat blog...

nelly said...

bagus !

sabenazakey said...

sokong sokong,. kalau nk copy pon mnx kebenaran,.adoi!

Amoi said...

hehe.
kadang kadang bangga gak sampai orang copy paste entri kita. maknanya entri kita mendapat mata dari dia.

tapi marah gak sebab copy paste lepas tu tak ada credit. memang ai serang habis habisan orang tu

XD

Firdaus Mohd said...

for my opinion, boleh je nak copy paste,tapi pastikan letak link/kredit kat penulis nya.
lagi bagus,article yg kita ambil dri blog itu pstu kita tolong promotekan blog dia pula. win-win situation. :D

D i n said...

setuju 200% :D

zippo miller said...

Sye Zippo dengan ini menyokong Nelly..

asfira aminuddin said...

agree babe dgn entry u kali ni :)

misluvcoklat said...

betul3!
setujuuu..
hee XD

cik ayin said...

ramai sangat yang jenis copy cat ni

NOOR FATIN said...

bleh kalau tajuk yg sama. isi yg sama. cuma kena la pandai olah sendiri. kalau copy sebijik2, mmg kena dush2! heheh

atiey azha said...

hehe ! atiey kasi sumber punya ...

Henry Zackery said...

dengan kata lain, perlu ada identiti tersendiri di blog kite 2 betol x ?? hehe :)

Wanita Oh Wanita

sweet stalker said...

atien terfikir, agak2 ada tak org copy paste atien punya entry? huhu. tapi rase takde..sbb atien buat pasal diri je..

nelly said...

sabenazakey : mesti !

nelly said...

amoi : bagus2 ..dihargai ..

nelly said...

firdaus : baru betul !

nelly said...

din : lebih tu .hahaha

nelly said...

zippo : hahaha ..tq !

nelly said...

asfira : tq !

nelly said...

misluvcoklat : ^^

nelly said...

cik ayin : tu yang tak best !

nelly said...

noor fatin : memang patut ~

nelly said...

atiey : bagus2 ..

nelly said...

HZ : betul2 .

nelly said...

sweet stalker : tak mustahil ~

diana said...

akak tak suka copy paste entry orang tapi akak suka orang copy entry akak,
cuma entry akak mungkin tak best jadi tak de sape teringin nak copy2..
hehehe

nelly said...

yup2 ...tak seronok jadinya !

mie said...

gue suka curi gambar..
tapi mesti kreditkan gambar tu..
ehehehee

nelly said...

ha , bagus2 ..jangan lupa .

farah wahedda said...

ENTRY YANG BGUSS..FARAH SUKE HEHE

nelly said...

tq farah .

aku said...

nelly share ilmu lagi la..thankz nelly=)

nelly said...

sama2 ..^^

puteri ain said...

faham cikgu :P

Insan Marhaen said...

macam puji IM je..he..he..

tq follow IM!

nelly said...

puteri ain : haha ..bagus2

nelly said...

IM : sama2 .

akid said...

hahah tu semua la tu akak nelly. Nak copy boleh je tapi bagi backlink sekali..

nelly said...

sabor je laa an ~

kau kesah ke?? said...

temkiu nelly bagi peringatan.

nelly said...

sama2 ..

Cheritera Chenta said...

setuju sgt!!

kalu xde idea xyah update entry.mcm chenta.ngeh2..

nelly said...

wah ! senangnya !!

Woofer Storm said...

okey janji,lepas ni tak copy paste entry dari nelly ye..hahaaaaa

Woofer Storm said...

lupa nak ckp sayam,best lagu bunga2 cinta ni..heeheee layan^^

Miss Tira said...

Cuba belajar mengolah entri itu menjadi sesuatu yang berlainan dan tambahkan idea kedalamnya. Walla, ia sudah menjadi entri anda :)

nelly said...

haha .perli habis ~

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

oh... setakat nie OE tak buatlah perkara seperti itu...
kalau ada pun insyaAllah OE bagi link orang yang dah berjasa tu...
hehe...
(n_n)

nelly said...

hehe .bagus OE !

... said...

as salam..hehe. entri baru saya yang

menyembah angan-angan dalam ibadah

ni pun dah ada yang copy paste. saya tak kisah. mereka nak kreditkan ke tak. tu terpulang.tapi memang sorang pun tak kreditkan. haha XD

yang penting, mereka menyampaikan apa yang isi bermAnfaat tu kepada yang lain. moga ia menjadi pahala yang nilainya, hanya DIA Maha Mengetahui.

etika berblogging, blogging juga. jangan sampai etika memberi dan menerima dalam hidup, kantoi. hehe. nak jawab apa nanti bila Allah tanya?huhu..

cuma mahu orang yang copy paste, ucap alhamdulillah. dan berdoa moga2 ilmu saya dan mereka, bertambah luas.

tu je =)

kay_are said...

x pernah terpikir nak copy paste.. taip snediri lagi baik =)

nelly said...

baru syok !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...