Thursday, April 28, 2011

Dari pelajar tak matang + pemalas jadi gadis matang ! : Tolong ambil pengajaran

Elvy Nellysha | 5:29:00 AM | 131Comments |
 السلام عليكم

Kenapa pelajar ? ?
Nelly buat blog mula dari form 4 , tapi jadi perhiasan dan aktif lepas SPM . .
Benda yang menjadi kesalahan Nelly buat :

Selalu buat short form
Contohnya : Ak hri ni bz gle smpai x trurus . .

Ada blogger yang menegur supaya jangan buat short form . .
Nelly marah juga mula-mula .
Tapi , dia cakap blog satu medium di mana semua peringkat akan baca .
Nak marah lagi ke masa tu ? No !

Selalu buat copy paste sampai nampak etika seorang blogger . .
Lama juga Nelly nak fahamkan etika ini . .
Banyak sangat kan ~
Mulalah naik blur ! Otak lambat pick up ~

Selalu tulis entri merepek + tak padat dan pendek ! !
Why ? ? Sebab ini luahan hati Nelly . .
Nelly pernah kata pada diri sendiri : Apa aku kisah dengan orang ?
Now , kisah gila ! ! !

Gadis matang ?
Taklah matang sangat ~
Tapi , Nelly masih mampu beri entri yang berguna ~
Sebab ?

Pemalas yang memiliki blog ----> Cari buku untuk dapat idea ----> Rajin baca buku ----> Pengalaman orang lain mematangkan Nelly ----> Fikir secara rasional ----> Entri mula berperingkat-peringkat ~

Dari entri yang penuh kebudak-budakan menjadikan Nelly jadi diri yang baru . .
Entri Nelly masih memerlukan tahap dan pendapat dari korang ~
Untungnya ada blog !

Andai 1-10 , mana tahap korang nak bagi ? ? ?

131 comments:

Miss Dill said...

saye kenal belog nelly taun ni. banyak info yang saye dapat. thanks :)

Miss Dill^^

Mas Ahmad Safwan said...

.mas bagi nelly 11

BLOG Mas Ahmad Safwan

nelly said...

Terima kasih !
=)

♥ Encik Mashem Only =') said...

taknak bagi 1-10 . nak bagi 15 ! =)

nelly said...

mas : lebih tu .tq ^^

nelly said...

E.Mashem : haha ..tq ^^

sweet stalker said...

kalau sekarang sepuluh lah! heee :)

btw, comel lah nelly dlm gmbr tu..

nelly said...

tq ya ^^

Freaky said...

sekarang nelly dah matang dan ramai pengikut.. tahniah

nelly said...

InsyaAllah .. harap begitu ..
^^

HAJAR hasan said...

err.. teehee~ benar kata orang. pengalaman mematangkan usia. semakin kita dewasa, semakin kita sedar. macam tu juga dengan pemikiran. penulisan terhasil dari pemikiran. kalau kita berfikir, kita takkan menulis. betul tak?

weee~ blog nelly dah okey. tapi, teruskan usaha untuk belajar. sama mcm hajar. ;) err.. hajar bg 9.9 boleh?

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

akak salute dgn kesungguhan nelly dlm berblog...nelly rajin jenguk blog akak...rasanya blog org lain juga...xsombong walaupun dh byk followers...selalu buat entry yg bagus2...

akak bg 9.9/10 sbb akak ada masalah dgn background kaler gelap...mata xleh nak tenung lama2...kalau entry nelly tak bagus...xmgkin akak sanggup singgah lama2 kat blog nelly...^__^

nelly said...

hehe ..tq hajar .. InsyaALLAH ...
^^

nelly said...

Cik Izan : Terima kasih ..tak perlu sombong ^^
Wah , Terharu ! T_T

KHRLHSYM said...

nelly ada cara sendiri, jalan penceritaan orang lain-lain bukan? hihi

~$AKURA M!AKA~ said...

kite bagi duepuloh..hehe =DD

entry nelly banyak bagi kite tips..kite masih baru dalam dunie belog n entry nelly banyak membantu kite..^__^

thankz ye nelly..<3<3

nelly said...

KHR : yup2 ..semestinya ^^

nelly said...

sakura : sama 2..manfaatkan !
=)

farah wahedda said...

bgos2..farah bagi 18 ^^

~~Ticer Wann~~ said...

baru je kenal blog Nelly.. so far dari segi penulisan Nelly nampak jelas kematangannya... santai dan penuh informasi.. :)

nelly said...

Farah : banyaknya ~

nelly said...

Ticer : tq ..Terharu ..^^

zippo miller said...

Tak nak bg leh? nelly suruh pilih 1-10 Zippo nak bg 110...hermmm so camne?

cik ayin said...

comel la kamu :)


takde tahap ayin nak bagi
tapi nak bagi.........


terbaekk :)

saya YANA said...

hehe.. biasa la tu kot kan.. permualaan pada diri kita tu hanya untuk suka2.. bila da lama2 baru ada kesedaran.. Yana pon masih dalam percubaan kot untuk matang.. wahaha..

nelly said...

zippo : aiseyman!! banyak tu ..hahaha

nelly said...

cik ayin : tq ^^

=)

nelly said...

yana : u can do it !!

kue ziya said...

nelly memang gadis yang rajin giler berblog...chaiyok2..
tapikan nelly...warne hitam pada blog tak sweet la dik ..
ap ape pun akak bg 11/10

athirahzaki said...

belog nelly best!
huhu jarang komen sebab tak sempat,
baca laju2 je,
sy bagi 100% ^^

nelly said...

hehe .tq !
just suka hitam , merah , putih .hehehe
=)

nelly said...

athirahzaki : hehe .lebih2 tu ~
tq !

mr.syazwan said...

ok la tuh

janji tak tiru gaya penulisan org lain

baru

F
U
U
U
Y
O
O
O
O

nelly said...

hope dijauhkan dri meniru ~

IzREen :') said...

nelly same cam Izreen.. cara penulisan akan berubah mengikut kematangan kite :)

nelly said...

baru syok !

diana said...

akak kurang gemar entry copy paste..
kalau pun kita nak meniru cukup
sekadar merujuk..
bukan meniru..!
nelly punye entry banyak yang bagus..
ada info untuk remaja2..
tu yang akak suka..

sekarang ni ramai remaja2 ada blog.tapi lebih suka bercerita hal sendiri je.tak ramai yang nak berkongsi tip dan cerita2 teladan..

harap2 nelly kekalkan identiti blog nelly ni.jangan nanti dah glemer mula la nak cerita pasal diri sendiri je..

hehehehhe

nelly said...

hahaha .tak glemer pun kak ~~
InsyaAllah akan kekalkan ~
=)

Hazieq Sanat said...

makin improve... hahaha..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

kirenye nelly ni baru akil baligh la yerk... tahniah2.... hehe

nelly said...

hazieq : tq !

nelly said...

Top : haha .betul2 .
=p

Aerol Hafiezi said...

nelly,best nyeeee rumah kau. ..aku suka rumah mcm tu :D. ..sejukkkkkk

Aerol Hafiezi said...

nelly,best nyeeee rumah kau. ..aku suka rumah mcm tu :D. ..sejukkkkkk

nelly said...

ui , kampung aku ler ~

NisaAdnan said...

ORG TAK SUKE BELOGGER YG
SUKE TULIS SHORT FORM PASTU
PELAT2. HEEE TAK SUKE LAH !

nelly said...

yup ..sebab tu dh tak buat ^^

Cik Ezy said...

mule2 dulu pon cik ezy gune bhse sms..
huhuu..

nk bg 8/10 boleh?
=)

nelly said...

boleh2 ..

MiSz fiFiEyQa said...

wah..kirenye nelly ni senior la ek..hehe..saye pun baru kenal blog nelly bile nelly terjah blog saye hari tu...dulu mase 1st time tulis pun saye gune short form yg cume saye je yg paham..haha..tp lepas byk bw..bw..baru paham cara yg betul utk menulis..hehe..

Izzuddin Fauzi said...

hahaha... kali nie x de komen panjang... apa nak dikato...

myetech9[dot]com @ Enchik Nine

nelly said...

masih baru la ~
=)
all the best !

nelly said...

izudin : terima je la ~
=)

miss.Addin said...

you are such matured girl :) no worries . keep it up

nelly said...

tngss ya ^^

Nadia Mashuri said...

bagus lah ada perubahan..
=)
keep it up..
nak bagi 8/10..

nelly said...

tengss ! =)

NOOR FATIN said...

saya pn mcm tu gak dlu. haha biasalah lama2, kita blaja kan sambil2 tgk blog org lain, kita bleh berubah :)

nelly said...

yup .pengalaman ~

Hazieq Sanat said...

welcome... huk2..

nelly said...

^^

Fatma Diyana MB. said...

yea, blog nelly memang superb ! nak kasi full, 10 :D

nelly said...

tq ^^

Ini Kisah Tia said...

ahaaa . dulu Tia pernah guna prinsip , blog aku suka aku . hehe . tapi sekarang tak dah . pentingkan juga teguran orang ..

~Nabilah~ said...

nk bg 10/10 la...hehehe

najihatussolehah said...

nelly kat ne skrg nh...

nelly said...

Tia : yup ..memang kena pentingkan ~

nelly said...

nabilah : tq !

nelly said...

najiha : uik ? mana ~

uMi_atiQaH said...

sy jer yg maseh mncari kualiti blog sya..kdg2 sy pun blurr apa yg ditulis oleh sy..hehee..

nelly said...

mesti boleh ~

MiSzy DiaN said...

nice shot~
kakak nmpak suda perubahan blog nelly dari mula kakak kenal nelly.. hehe..
ingt lg masa tu kakak tegur nelly sal templates blog nelly kan, then nelly ubah~ huwaaaaaa... teringt ni kisah dlu2, pdahal brapa bulan jak daa berlalu.. hehehe..

officially19 said...

nk bg nelly 20 bleh?ina suka sgt bce blog nelly...=)

nelly said...

miszy dia : yup ..ingat sangat kak ..memang tak lupa ..
sebab kak yang tegur .hahaha .memang tak kena dgn jiwa pun ~
=p

nelly said...

officially : banyak2 ..tq ya !! T_T

putryteya said...

bgus la nelly. kdg2 blog mmtangkan kita dlm penulisan. sye pom cm tu. rase tak suke tulis short form.. anyway, comella nelly dlm pic tuh ! :)

nelly said...

betul2 ..uik ? tq ya !! ^^

puteri ain said...

alalaaaa comel nya diaaaa .. hehehe..
saya bagi 10 markah :)

nelly said...

tq ^^

hehehe

=)

kim heeruul said...

dulu kim pon suke buat short form..^^
tapi lepas kim wat entry " kritik la blog aku" bnyk bende kim dh belajar..^^

dean said...

nelly comel

♕ qeen ♛ said...

yeah. ekin pun mase mula mula blogging cuba paham etika jadi seorang blogger. uyoooh. haha
nice pic! :)

HonEyBuNNy said...

bagusnya Nelly...

form 4 dah buat blog..ila baru setahun jagung tahun tau dalam dunia blog...hehe...

nelly comeiii..;-)

ila kasi 11/10 leh?hehhe

Organik Aceh said...

Nice blog, salam kenal.

Cik Bidadari said...

semoga bisa membuat entry yang makin matang... amin....

Woofer Storm said...

nelly tak nak bgi apa,nak bagi kwin..nak jom kwin,kan dah matang..heheeee

Miss Tira said...

Tira bagi 10 laa. Apapun, lakukan yang terbaik ye. Syabas :)

♥e'in♥ said...

wah.. dh lame upenye nelly ade blog.. e'in bg nelly 100 leh? hehe.. btw, e'in mmg gune short form kt blog.. huhu..

mie said...

gue kadang2, malu nak baca entry lama..
eheheheee

SHAHIRAH ADIZAN said...

eyra nak bagi sembilan setengah . nelly terbaik :)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

cumilsss nelly dalam pic tuuu...

nelly said...

kim : bagus2 ..teruskan ~

nelly said...

dean : tq ~

nelly said...

qeen : betul2 ..hahaha .. tq !

nelly said...

honeybunny : hahaha ..tq ^^

nelly said...

organik : tq ya ^^

nelly said...

cik bidadari : amin ~

nelly said...

woofer : hahaha ..suka dia ya ~

nelly said...

Miss Tira : tq ^^

nelly said...

ein : jangan guna ya ~

nelly said...

mie : haha .sama ler ~

nelly said...

shahirah : tq !

nelly said...

MYA : tq !

ika said...

setuju dgn nely..cukupla da ade yg tgur sal blog ika..huhu..da 20 thun tp gaye cm budak2..aish..saya tak matang lag..

nelly said...

ika matang ^^

zaty luvlianncezzz said...

11/10..ok? hhe

anda di tag!

KAMIHIDUP said...

KAMI bagi 8. :)

Ainnur Afiffah :) said...

10++ hihi..

lalink7 said...

nelly sangat shumell orangnyee..kecik molekk jer..hehehe..sis bagi 91/2 ok x? hehe

Asma Ahmad said...

wuiii... ad pninktan?? bgos2... :)
8/10 ok?? heee...

RaraTan said...

10!! sronok bace blog nelly. agagaga :D

RaraTan said...

ish. dunia zaman skarang... humm humm humm

ouh iena said...

blog nelly terbaek :)

ツ mIsS NaDEa ツ said...

saye bg 100 mata ,,hoho
terbekk laa
=)

storyfromme said...

10 markah untuk nelly.terbaik!!

mykhalis said...

dari tingkatan 4? hari tue khalis baca nelly baru 4 bulan?ke khalis salah baca.. tapi serius khalis ingat nelly akak dalam dunia blog nie..tq 4 support blog khalis masa mula2 khalis berblog..

nelly said...

zaty : tq ^^

nelly said...

kamihidup : tq ya ^^

nelly said...

ainnur : tq ^^

nelly said...

lalink : haha .tengss .. u too ~

nelly said...

asma : T_T
terharu .tq ^^

nelly said...

raratan : wah .tq ^^

nelly said...

iena : tq ^^

nelly said...

miss nadea : haha .lebih oo ~

nelly said...

storyfromme : tq ^^

nelly said...

khlis : haha ..nti nelly terangkan ~

Tatang Tajudin Ibnu Supyan said...

Segala kebaikan yang kita usahakan akan mendapatkan berkah. Semoga Hidup kita menjadi lebih barokah..

nelly said...

yup ..amin ~

... said...

as salam..
haha. saya pun tak berapa pasti dah berapa lama follow sini via RT. tapi antara blog yang saya foloow via RT ni, nelly antara yang terbaik. tapi input masih stabil.belum sampai kategori yang boleh buat saya "wow!" pada setiap entri. mana2 entri yang ada wow!, itu yang saya suka~

=)

rasanya nelly ada baca tips kat blog wordpress saya. tapi seingat saya la,nelly just drop komen,. iakan je.tapi ada input.bagus2 =)

memang kuat blogwalking betul. ekeke~

markah?
saya bagi 5/5.
ada banyak input dalam blog, baru saya bagi 10/10.

lebih jelas, kalau nak tau angka yang lebih dari 5 tu, boleh rujuk macam blog dr. maza dengan harunyahya.com

hoho~
membaca, mendekatkan hati kepada-Nya~

sungguh indah ilmu-ilmu-Nya~
kalau boleh la.setip entri hatta kosong sekalipun, ada

kay_are said...

memang makin matang r entri nelly sekarang ni.. tapi x kesah pun.. janji ade isi, mesti ade yang akan bace betul tak? =)

nelly said...

yup2 ..isi tu penting ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...