Wednesday, April 13, 2011

Kena kritik , apa nak buat ? Kena sindir , apa nak buat ?

Elvy Nellysha | 7:40:00 AM | 52Comments |
 السلام عليكم


Now , Nelly terjumpa dekat 1 buku yang bertajuk Nota Jutawan , Nota motivasi ! !
So , Nelly kongsi bersama ya ?

Kalau kena kritik ? Kena sindir ?
Rilexlah beb kalau orang kritik korang dan korang tak puas hati !
Eh ? Mana boleh ? Takkan nak diam ? Takkan nak marah ?

Nelly pun kalau orang sindir , of course mengamuk juga !
Yup ! Ramai akan mengambil keputusan mengamuk kalau kena sindir .
Especially , kena hina ! ! Melampau bunyinya kan ?

Benda pertama kena buat ialah cuba berfikiran secara positif . Nelly tahu dan pernah tulis dekat blog :

Negatif itu berkait rapat dengan positif , dan sebaliknya . . 


Then , korang maafkan saja . Especially , dekat dunia blog ni kan ? Anon memang bersepah ! !
Kalau korang maafkan . korang akan rasa satu bebanan atau dendam hilang dalam diri . Tak percaya ?
Anda pun cubalah juga ! (Suara Yuna . Hahaha . .)

Lepas tu ?

Maafkan dorang sebab tak nampak usaha korang untuk memperbaiki diri anda sendiri pada masa akan datang .
Adakalanya , yang menyindir tu lagi teruk sikap atau sifatnya daripada kita yang kalau teruk pun masih mencuba untuk buat lebih baik . .

Percayalah , selepas memaafkan teruskan usaha untuk mencapai kejayaan yang korang mahu ! !

Siap ! ! Ada banyak motivasi untuk dikongsikan bersama ! ! Ada kesimpulan korang nak kongsi ?

52 comments:

Syukri Hasshan said...

betuii..sokong..maafkan saja..terus rasa bebanan yang duk tanggung hilang..setell...

nelly said...

yup ^^ pandai !

nur hafiza rahsid said...

yep. kena banyak sabarkan. kadang-kadang kita kena anggap yang kritikan tu kritikan membina. agar kita lebih baik. tapi jaja selalunya kalau kena kritik mesti emo dulu. ngee

cik mieza said...

Kemaafan itu dendam terindah ... ^_^

deDetz said...

hellu nelly =)

" sesiapa pun yang tak puas hati dengan orang, sama ada mempunyai alasan kukuh atau tak, adalah orang yang tak puas hati dengan kesenangan orang lain "

amcm, ok tak ?
saya selalu fikir camni hehe

nelly said...

Nurhafiza : setuju !

nelly said...

cik mieza : indah beb !

nelly said...

dedetz : wow ..
nice words !

Puan Besar Shag Yahaya said...

Yes, memaafkan lebih baik. Tapi, kalau kerap kali di kutuk di hina, kena lah setel face-to-face.

:anys: said...

ha setuju , anys pn naik berang gak at first , lastly , pikir alek , ta guna pn , anon di merata :P

cik ayin said...

naseb baek da disable anon..ahakss..

nelly said...

Puan Sha : sekali sekala ^^

nelly said...

anys : haha ..setuju !

nelly said...

cik ayin : amboi .suka .
haha

nik farina aishah.... :) said...

betol !! kemaafan kunci segalanye.. :D

nelly said...

setuju !!

EchA rAiEsYaH said...

YEAH :)
lets 4give n 4get. . huhu ^^

nelly said...

itu yang terbaik !

Solihin Zubir said...

sy kalis provokasi... heheh..

nelly said...

eceh ..boleh ke ?
=p

afqhzwwi said...

tak boleh main terjah je. mungkin kita boleh pk balik apa yang disindir tu dan cbe betulkan mana yang salah. ^^

nelly said...

u're right !

tricksrex said...

mula2 kena ofkos la berapi je
pastu kalo amek masa sekejap pikir,mesti ok

berdasarkan pengalaman lah kan heeee ;p

zakiah said...

senang cakap.. nak buat??? papepun.. at least cuba dulu menpositifkan situasi :)

nelly said...

tricksrex : haha .sama je .

nelly said...

zakiah : pandai ! ^^

puteri ain said...

maaf nampak senang..but its hard..
but we must try :)

diana said...

bila orang mengkritik maknanye ada sesuatu dalam diri kita yang kita perlu ubah..
jangan anggap kritikan itu bagai angin lalu.sesekali fikir..
"kenapa ujudnye kritikan begitu pada aku.."
pandai2 lah bezakan kritikan atau hinaan..

Amalina E Azmi said...

ya setuju 100%

cuba baca yg ini, kurang lebih ada kaitannya :

http://cloudtwentyeight.blogspot.com/2010/02/suddenly-i-rs-sgt-worst.html

nelly said...

Puteri ain : ^^

nelly said...

diana : Nelly setuju . . . Banyak info ni . Hehehe . .

nelly said...

amalina : tengs !

aiman rashidd said...

tenangkan diri , dan cool :) HUHU

NOOR FATIN said...

kalau saya, ignore je. xamik tau lgsg dah. hehe kalau fikir2 byk, buat sakit hati je :)

asfira aminuddin said...

yep babe. kritik bole tapi jgn malukan org tu dpan org ramai kan. anon2 tu bukan suka kritik, tapi mmg sengaja tak puas hati. i benci anon babe.

nelly said...

aiman : setuju !

nelly said...

noor fatin : cepat tua nati .hehe

nelly said...

asfira : haha ..me to0 ! ! !

Tun Aqilah said...

yup mmg btol..lagi marah lagi skit hati..so just maafkan je..hati pn tenang :D

nelly said...

setuju !

Fatma Diyana MB. said...

setuju ! dendam akan cuma burukkan lagi keadaan :)

ieda CUMA said...

kalo bising pon lg kite yg dpt dosa.. bek diam2 n maafkn je...=)

nelly said...

Fatma : yup !

nelly said...

ida : setuju !

nadira shahid said...

dulu, cekgu bi sye ajar, kalau orang kritik dan sindir kite jwb dua patah perkataan je 'so what' ;p kadang2 NS tergelak je, pas tu mfkan orang tu.. myb orang tu kurang kasih syg, sebab tu kite kne layan die elok2 even die kritik kite mcm die sorang je betul ;)

... said...

as salam..
hoho~ bagus entri ni ;)
saya? bila kena je..
redha je laa...ujian-Nya kan..
huhu..

=)

Miss Tira said...

Biarkan sindiran itu dan kita lakukan yang terbaik. Ambil sindiran dan pandangan negatif sebagai pembakar semangat agar menjadikan diri lebih baik dari sebelumnya.

nelly said...

nadira : setuju ^^
so , maafkan je ..

nelly said...

... : yup !

nelly said...

Miss Tira : itulah yang sebaiknya kan ? ^^

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

betul tu...
buat apa kita nak melenting kan...
fikirkan dulu... kalau betul apa yang dicakapkan tu, kita perbaikilah...
kalau kita pakai melenting je, bila masa nak datangnya sabar,kan...
(n_n)

nelly said...

pandai OE ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...