Sunday, April 24, 2011

Cinta saya bukan yang terbaik ke ? ?

Elvy Nellysha | 9:29:00 PM | 109Comments |
 السلام عليكم

Seorang insan pernah cerita dekat Nelly dulu dia teramat suka dengan seorang perempuan ni .
Dia mula suka bila dia tengok gambar perempuan tu dekat Facebook . .
Nelly dah minta kebenaran dia untuk salin ya . .
Tapi , ke mana dia menghilang sekarang Nelly dah tak dapat kesan . . Kalau baca , contact Nelly . .

Nelly pun tengok gambar dia . . Sangat lawa + sopan ~
Tak hairan kalau dia suka . Perempuan itu pula masih sambung belajar . .
Lelaki itu ? Sambung belajar juga . .


Jadi , dia fikir mahu perempuan itu menjadi temannya .
Bermulalah strategi dia . . Nelly cuma mampu tengok saja . .
Bab jodohkan orang ni memang tak reti . .
Tapi , tak lama itu lelaki itu kata :

"Nelly , saya masih berasa gembira walaupun dia tak terima saya . . "

Nelly dah pelik . Aik ? Tak diterima pun masih gembira ke ? ?
Jadi , dia hantar mesej dia dengan perempuan itu dekat private message . .

L : Assalamualaikum awak , sejujurnya saya mula suka awak . . Awak tak kenal saya , saya juga begitu . Tapi , adakah saya boleh mendapat tempat dalam hati awak ? Bukan kerana rupa saya lihat , tapi cara awak , peribadi awak mula menarik hati saya untuk dekat dengan awak . Saya tau awak mampu jadikan saya yang terbaik , mendorong saya . . Apakah saya mampu untuk menjadi sebahagian dalam hidup awak ?

P : Waalaikummussalam awak . Sejujurnya saya katakan , buat masa ini saya tak mahu menerima sesiapa pun dalam hidup saya . Bukan kerana saya pernah kecewa 1 masa dulu . Awak jangan salah anggap dengan kata-kata saya . Cuma , saya takut saya jauh dengan Allah S.W.T . Saya takut mencintai awak lebih dari mencintai Allah S.W.T . . Saya takut menyayangi awak lebih dari menyayangi Rasulullah S.A.W . . Terima kasih kerana sedar akan diri saya , tetapi saya masih belum cukup untuk mencintai awak seperti dalam landasan agama . . Cinta yang benar adalah selepas kahwin . . Halal disisi agama . . Saya juga bebas dari zina hati . Kalau awak mahu yang membimbing , bukanlah saya yang terbaik . Saya takut saya merosakkan awak . Kalau mahu saling membimbing , kawan-kawan awak sama sejenis juga mampu untuk membimbing awak . Dengan syarat dia juga berada di landasan yang betul . .

L : Baiklah awak . Saya terima . InsyaAllah . . Terima kasih mengingatkan saya mengenai ini .

P : Andai ada jodoh , bertemu juga . . Maaf .

L : Tak apa . Saya masih boleh tersenyum dengan kata-kata awak . .

See ? Korang mampu buat macam ni ? ? Terus terang , Nelly masih mencuba . Hehe . .
Tapi , kita hanya merancang , Allah yang tentukan . .

Terharu Nelly dengan jawapan perempuan tu . .

109 comments:

kira kekuri said...

wahhh bestnya~ jom jadi mcm girl tuh!? :DD jum try~

nelly said...

Bergantung pada niat .

~~Ticer Wann~~ said...

hmm... bagusnya pompuan tu... :)

nelly said...

yup ..
^_^

Faezah Hannah Al Baj said...

nelly.. sob sob.. sebak dgn ayat pompuan tu.. bersihnya hati..

nyata kita selalu tetipu dgn mainan cinta yg bersulamkan noda dan maksiat..sunguh syitan selalu memporak perandakan.kalau hati tidak kuat, manakan mampu menghalang

nelly said...

masa mula2 baca , nangis oo !

♥ Encik Mashem Only =') said...

tya terlalu cintakan si dye sampai tya lupakan cinta tya pada Allah . =,= . tapi , thatz girl mengajar tya untuk cintakan Allah semula . =) like entry nelly kali ni .

nelly said...

Thanks ,,.sekadar berkongsi .

Aerol Hafiezi said...

hurmm :/ ... . gentle tol ayat dia,mcm mna lr perasaan laki tuh, :)hehehehe

♥NuR SyAFiQah♥ said...

mmg susah nk dpt pompuan mcm tu la ni..

nway mcm penah baca je msg yg pompuan tu tulis..hehe

nelly said...

aerol : puas weyh ..^_^

nelly said...

syafiqah : hehe ..
=)
yang penting dia tunaikan semua tu .

nelly said...

syafiqah : hehe ..
=)
yang penting dia tunaikan semua tu .

paihujey said...

iman tebal dua2 ni..redha dengan ketentuan Ilahi..

nelly said...

harap macam tu lah >.~

sabenazakey said...

bagusnya dia,.
sbg pompuan tertarik dgn peribadi dia,.

nelly said...

nelly sangat tertarik ~

n.asha said...

sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah...;)

nelly said...

setuju ^^

mykhalis said...

sungguh ada wanita blh bagi jawapan camtue?mmg first class nie,, ni baby sayf blh dapat mak tiri nie..hehehe

MiSzy DiaN said...

kalau ada jodoh~ :(

SHM said...

SHM konfius kat situ.."Bukan kerana rupa saya lihat , tapi cara awak , peribadi awak mula menarik hati saya untuk dekat dengan awak" kalau tgk gambr je, x kn boleh tau peribadi orang an? tp mungkin llki tu mmg knal peribadi si perempuan..

arora said...

Wahai lelaki, Ketika seorang wanita "TAKUT JATUH CINTA" bukan krn dia tak perlukan CINTA atau menolak di anugerahkan cinta, akan tetapi krn dia blm sedia mengHALALkannya, dia takut rasa yg Fitrah itu menjadi FITNAH kelak disebabkan CINTA yg tak terkawal akan menggoyahkan 'prinsip'nya dalam memegang teguh Syariat ISLAM & membuatnya MENGABAIKAN larangan2Nya.

diana said...

terharunye baca..
kalau akak jadi lelaki pun akak boleh terima jawapan pompuan tu dengan hati yang terbuka..

tapi pompuan sekarang semakin ramai yang bila menolak siap dengan hina dan carut mmarut..
cemana tak kena simbah cuka getah....
ekekekke

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

bagusnye... ciri wanita yang dicari... cewwwahhhhh

Nur Syera Ismail said...

ish ! best tol . nice story :)

nelly said...

khalis : sudah gatal ya .hahaha

nelly said...

miszy dian : T_T

nelly said...

shm : yup.. dy sudah kenal awal tapi mahu mula strategi .

nelly said...

arora : hehe .yup2 ..
tq ya ..komen sweet !

nelly said...

diana : yup .dia tolak secara baik ^_^

nelly said...

top : cewahh top !

nelly said...

syera : tq !

farah wahedda said...

fuuuhhh bgos sngguh gadis tu..tapi farah tak mampu jadi macm gadis tu T_T

fyna said...

sedapnye ayat girl tue...
;)

ieza.mazlan said...

terharu laa baca story tu . menolak cinta tanpa mengguris hati sesiapa .

kim heeruul said...

girl tu mesti kuat iman..^^

✿❤Cik Izan❤✿ said...

menolak dgn cara terbaik...mampukah kita...^__^

Noraien said...

bagusnyer pempuan tue..suci hati nyer :)

masih mencuba untuk menjadi seperti perempuan tue ! XD

Syuxer said...

Inila perempuan idaman lelaki..bertegas dalam berlembut..saya pun sendiri akan tertarik..:)

COTTON LADY said...

kuat prinsip girl tue~tabik lar kat dye~

syairahmohdanuar said...

terharunya dgn cerita nie.teringin tau nak kuat mcm perempuan tu jugak *means, tolak org dgn ayat mcm tu*, tp slalu x berjaya.

NOOR FATIN said...

sweetnya kata2 dia!

Cik TeN10 said...

wahh.. terpegun seketika.. dgn penuh hikmah dia menolak..

zippo miller said...

Pandai PPn tu...kene ingat...

kay_are said...

wah... ni r dikatekan cantik luar, cantik dalam, cantik sana sini.. hee.. kagum ngan pompuan tu..

Ibrahim Ismail said...

ALHAMDULILLAH, Lelaki dan wanita tersebut sememangnya mithali.

Quran 24:26, "(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya)..."

Cuba bayangkan jika ayat-ayat tersebut hanyalah kiasan untuk menolak permintaan mereka berdua. Ataupun jika lelaki tersebut berkeras mahu mendapatkan wanita tersebut.

kau kesah ke?? said...

sweet~ tak mampu lagi.

sweet stalker said...

sedih nyee.. tapi apa pun perempuan tu mmg perempuan solehah.

lalink7 said...

belum mampu lagi nak jadi macam nie..alahai..ade lagi perempuan seperti itu yee..mesti hidup dia sangat lapangg dengan hati yg tenang..

EB said...

Jawapan dia mmg best.. Serupa mcm jwpn kekasih dlm cerita Imam Muda Asyraf.. Alhamdulillah..

puteri ain said...

ramai cakap ,cinta lepas kahwin baru betul2 cinta .ngee

nelly said...

farah : nelly pun T_T

nelly said...

fyna : sweet kan ? ^^

nelly said...

ieza : yup .sweet !

nelly said...

kim : amin ~

nelly said...

cik izan : tanya pada hati ~

nelly said...

noraien : amin2 ..

nelly said...

syuxer : yup ..suka2

nelly said...

cootonlady : me too !

nelly said...

syairah : sebab masih tak mmpu ~

nelly said...

noor fatin : yup2 ..
T__T

nelly said...

cik ten10 : tu yang rasa sweet !

nelly said...

zippo : yup ^_^

nelly said...

kay_are : haha .setuju !

nelly said...

ibrahim : sangat setuju !! tq !

nelly said...

kau kesah ke ? : sama T_T

nelly said...

sweet stalker : amin2 .

nelly said...

lalink : amin2

nelly said...

EB : sangat sweet ayat dia ..

nelly said...

sangat sweet !

Fyqa said...

indahnya hdup mcm tu kan ^^


KAKAK YANG BAIK

nelly said...

yup ..terharu !
T_T

nabilah_2908 said...

bagusnya perempuan tu... ;)

mampu kah sy jadi macam tu...hrummm...

jom ke APA KATA HATI pulak ;
JAJAN

nelly said...

insyaAllah

athirahzaki said...

bagusnya perempuan tu,
hurm,
kalaulah boleh jd macam die....

adan said...

salam.. salute dengan dua insan dalam dialog tu..

nelly said...

athirahzaki " insyaAllah ..
=)

nelly said...

adan : nelly pun ~

Miss Tira said...

Hebat. Kedua-duanya mengerti dan memahami. Dapat menerima ketentuan ilahi.

P/s: Maaf lama tak menyinggah. Bercuti sementara dari blog. Hehe ^^

dean said...

tg tacing nih I_I

EchA rAiEsYaH said...

wah. .mahu cinta yg mcm ini juga!hehehe~

aNiss :):) said...

suka dengan jawapan perempuan itu.. seandainya saya mampu jadi seperti perempuan itu... hurmmm....

Hidaya Sarbini said...

alhamdulilah, sy still single.. wlaupun kadang2 teringin nk ada psangan tp bila smlm ttengok ada kaple islam yg 'kiss' dlm bas, erm xpe la better single, sbb takut terpesong gak..

~$AKURA M!AKA~ said...

suci betui ati pompuan tu..untung suami die nnti..peroleh isteri yg berhati suci..

akid said...

bercinta lepas kahwin.. rasanya ramai takkan buat. Itulah realiti skang ni :)

Kawaii fiza said...

wah best nye ,,,huhu...semoga kedua mereka berjodohan...amin..

♣dya aien♣ said...

nelly..
kisah ni betul2 terjadi ke??
wahhhh..
hebat nye gurl tu..
respect nya kt dia..

nelly said...

Miss Tira : yup ..hehe .tak pe

nelly said...

dean : nelly lagi tacing ~

nelly said...

echa : me too !

nelly said...

aniss : insyaAllah .

nelly said...

hidaya : sabar2

nelly said...

sakura : amin .

nelly said...

akid : yup2 ..

nelly said...

kawaii : yup ..betul ..nelly juga ^_^

airaniez wirdani said...

Huhu..berat tu..zina hati..aduhai...

nelly said...

sangat berat !

ツ mIsS NaDEa ツ said...

trharunyee..
bole ker saia jd cm gurl uh >_<

nelly said...

insyaAllah

ツ mIsS NaDEa ツ said...

aminnn~~

Bella Bell said...

wahhh..nk cakap cm ne ea..emmm..alhamdulillah..msh ada yang macam ni..

sweet kot! hehee~

nelly said...

nadea : ^^

nelly said...

bella bell : ^_^

Fatma Diyana MB. said...

wahh. bagusnya :))

nelly said...

yup2

OreO HitaM said...

nak berchinta hanya selepas kawen..noktah

nelly said...

=)

Nur said...

woah..sentap baca..kalo saya memang takleh nak jawab camtuh..even memang taknak jugak kapel2 nih buat masa sekarang..but untuk bagi jawapan macam tuh..mmemang takla kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...