Wednesday, April 27, 2011

Review entri menarik perhatian Nelly : Adakah aku dah cukup cantik sekarang ?

Elvy Nellysha | 8:34:00 PM | 112Comments |
 السلام عليكم


Asyik review blog saja . 
Ini kali pertama review 1 entry yang memerlukan pendapat , emosi dan perasaan korang yang membaca entri ini . . 
Nelly akan cari lagi entri menarik . . Mungkin korang punya entri ada yang bertuah . Hehe

"Adakah aku dah cukup cantik sekarang?"

Ini kisah cinta yang berdarah..

Girl: Hi !
Boy: Umm... hi.. 
Girl: Saya sebenarnya dah lama nak bagi tahu awak sesuatu...
Boy: Umm..apa dia?
Girl: Saya betul-betul suka dekat awak.. dan saya....saya rasa...saya dah jatuh cinta pada awak..!
Boy: err...OK..
Girl : Apa maksud awak dengan "OK"?
Boy : Saya tak sukalah awak macam ni..
Girl : kenapa tidak? 
Boy : nantilah saya bagi tahu awak..


Sejak dari tu, girl asyik tanya pada boy "Kenapa?" bila setiap kali die jumpa boy.. Tetapi boy asyik jawab jawapan yang sama.."nanti lah saya bagi tahu awak.." Sampai akhirnya ,girl tu fedup..

Girl: Saya penatlah dengan semua ni! bagi tahu jela saya kenapa awak tak suka saya?!

Boy: ishh..kau ni betul-betul nak tahu ke??
Girl:  ye!
Boy: Sebabnya...kau tu tak cantik , tau tak?! Apa guna keluar dengan perempuan yang tak cantik macam kau ni?! no point! memalukan aku je tau?!
Girl: Tapi... saya...
Boy: Ishh..dah lah! tinggalkan aku sendirian boleh tak?!

Boy terus beredar dan girl tu terduduk menangis. Dia betul-betul kecewa dengan apa yang boy cakap. Kemudian , telefon dia berbunyi..

Girl: Hello?
Mama: Sweetheart? Mama nak awak balik rumah sekarang. Sekejap lagi mama habis kerja mama terus balik rumah okay.
Girl: Alright Maa.
Mama: I love you.
Girl: I love you too, Maa.

Selepas itu , girl tu terus balik rumah dan sampai je dekat rumah , dia terus ke bilik air dan lihat wajahnya di cermin. 

Girl: Aku tak cukup cantik ke.....

Kemudian , girl tu teruskan kerja dia , dia dah tahu apa yang patut dia buat. 2 jam kemudian , Mama girl sampai rumah dan dengar bunyi air dari bilik mandi. Mama girl terus naik ke tingkat atas dan terkejut tengok sepanjang hall dah basah dengan air yang datang dari bilik girl. 

Mama: Honey? Okay tak ni??

Mama girl rasa tak sedap hati terus buka pintu bilik girl dan.........dia sungguh terkejut. Air mencurah-curah atas lantai dan air tu berwarna MERAH!  Mama girl terus masuk ke dalam dan dia menjerit ketakutan. Disitu...dia terlihat anak gadis kesayangannya sedang terbaring dipenuhi darah akibat torehan pisau di seluruh muka. Mama girl bergerak ke belakang dan ingin bergegas untuk menghubungi polistetapi...dia terpandang sesuatu di cermin...

Ada tulisan yang ditulis dengan darah.. walaupun tulisan tu tak jelas tapi mama girl masih dapat baca...

"Boy....adakah saya dah cukup cantik sekarang?"

___________________________________THE END_____________________________________ 

Bak kata omputeh , "Dont judge a book by it's cover" so , jangan lah nilai seseorang itu berdasarkan kecantikan luaran semata-mata tetapi nilai & ambil kira dahulu hati budi , kecantikan dalaman serta peribadi dia. Lagi-lagi pada akhir zaman ini , pilihan kita seharusnya pilihan yang tepat. Bagaimana contoh pilihan yang tepat? pastinya si dia yang menjanjikan kebahagiaan dunia & akhirat. :) 


And even kita di'reject' oleh seseorang yang kita cinta sekalipun ,janganlah sampai rosakkan diri. berdosa hukumnya kalau kita zalimi diri sendiri. teruskanlah kehidupan. mungkin esok , akan hadir seseorang yang lebih baik untuk kita. ;) 



Apa pengajaran ? ?


Terjah tuan blog : Ainnur Afiffah

112 comments:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

kecantikan seseorang tu x menjamin kebahagian dalam sesuatu hubungan tu.. :)

nelly said...

setuju !

no_answer said...

wahh !
best lah !
tacink arh cm nieh !

nelly said...

nelly lagi tacink ~

ika said...

sedihnye..tak patut la yg boy ckp cm uh..
yg si girl lak sepatutnye pikir la pnjg..
kecantikan tak menjamin kebahagian..if uh yg d cri memang alamt lar ta ke mane hubungan uh..

kite da tue nt adakah kite tetap cntik spt muda?? piki2 kan lar

nelly said...

yup ..memang tak patut mcm tu ~

mykhalis said...

cara merejek yang zalim.. tapi sebagai insan jgn musnahkn dri kerana cinta

nelly said...

setuju !!
pandai2 ..
=)

Red said...

waaaaaaaaaaaaaaa..... seram owh.. takut jadi kat anak....

nelly said...

so , hati2 .

CintaZulaikha said...

cinta itu satu perasaan yg sgt indah. kenapa kita harus mencelakakan diri utk perkara yg bodo. bukn ada satu laki jek kat ats dunia nih..emosi harus dikawal dgn solat dan doa..pasti ada yg lebey baik utk kita..

cinta pada Allah juga yg menjanjikan kebahagian..

nelly said...

Yup .kena fikir rasional ~

sweet stalker said...

ya allah, kenapa girl tu buat tindakan tak rasional sgt?

btw, cantik tu tak terletak kat muka je. cantik tu semua..luar dan dalam..huuu

syufaa said...

perghh..ini kes cinta xberbalas..but knpe nk kne tgk cntik ke takk..huhhu..hati tu penting dr paras rupa.. =.="

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

aduh tragis plak endingnya..tak berbaloi dia rosakkan diri gara² lelaki spt tu..

nukilanaffiza... said...

yap..kecantikan bukan pada paras rupa...

jom berjalan di blog Mr Fen...

fAslizA said...

cinta pada ALLAH adalah yg paling abadi...
peringatan tuk diri sy jgk...hehe
nice entri...

aiman rashidd said...

kalau nak dibanding kan kecantikkan tu susah , terlalu subjektif .

lagi bagus kejar cinta , mesti cantik punya :D HAHAHA

[Zanyy.Bobo] said...

gerun nyee citer ni, nelly >.<

nelly said...

sweet stalker : yup .memng betul ~

nelly said...

syufaa : ^^

nelly said...

Rina : mmg tak berbaloi ~

nelly said...

Nukilan : ^^

nelly said...

fasliza : nelly juga ~

nelly said...

aiman : haha .betul2

nelly said...

zanny : betul2 ..

CWL wanie LovelA said...

cantik tu subjektif..bagi cwl kecantikan luaran xpenting.even kalu my bg mcm muka pecah ke hape org kata.janji dalaman tu suci heheh..<3

~$AKURA M!AKA~ said...

kite setuju gn ika..hehe ^_^

kalau semua laki cari pmpuan cntk alamat nye pmpuan x cntik x de psngan la..

ade ape gan kecntikan??

nelly said...

wah ..
sweet !!

nelly said...

sakura : memang betul ~
tengok hati ~

MiSzy DiaN said...

nelly naik pangkat lagi..
kali ni review entry..
nice:) sbb dgn cara ni blh bantu promote blogger lain :)

nelly syg, tlg like sticky post baru kakak boleh? hehehe, tq :)

nelly said...

pangkat baru ? hahaha
yup .sesama mmbantu ~

boleh2

nanibahaudin said...

kecantikan? tak kan kekal lama.. lambat laun akan pudar jugak..

nelly said...

setuju !

Aerol Hafiezi said...

best3 ...seronok cita ni,,,ermm kesimpulannya,cantik tu hnya lr subjektif pada seseorang :) ..huhuhu right be cool n chill jeww :D

nelly said...

pandai pun !

~~Ticer Wann~~ said...

ada a guy berkawan dengan kawan saya sbb kawan saya tu cute/lawa...

guy tu siap cakap lagi "kalau awak tak cantik, awak ingat saya nak kawan ngan awak?" lepas tau semua tu terus kawan saya tak nak kawan ngan guy tu dah...

apa ada pada cantik lahiriah kalau dalaman buruk.... cantik dalam cantiklah luarnya insyaAllah... :))

nelly said...

ada juga lelaki cakap macam tu ~
=='

~~Ticer Wann~~ said...

ada nelly... terbako je hati kawan saya time tu... sangat meluat dia rasa..haha

nelly said...

sangat tak patut !

@xiM said...

kecantikan dalaman lah yang lagi penting..bila dalam dah cantik luaran akan terpancar nampak cantik juga..kecantian tu subjektif kan.bagi saya biar lah sedap mata memandang pun dah cukup..tak perlu didambakan gadis cantik sangat sangat andai diri ini tak hensem mana..

sekian mekasey!:)

nelly said...

yup2 ..
setuju2 ..
^_^
tq sudi bgi komen ..

Aerol Hafiezi said...

@nelly

hehehe :D ..sengal en laki tu nelly..

nelly said...

sikit .hahahaha

Fatma Diyana MB. said...

biar tak cantik di mata manusia, tapi tetap cantik di mata Yang Esa. err. ada kaitan dengan entry ni tak ? hehe.

nurkaloi said...

ahhh macam haram jer smpai nak toreh muke camtu
memang cam bangang derr
iskk emo betul kaloi bace entry ni
hahahahahah

self confidence tu penting

nelly said...

Fatma : ada kaitan tu ~
=)

nelly said...

Nurkaloi : hehe ..emo betul ~
sabar2

ariff al-baqi said...

cerita ini sungguh menyeramkan.. haha

nelly said...

not bad ~
^^

Cik Ezy said...

bgos entry ni!

boy tu xptot ckp direct camtu..
kot ye pon nk reject girl tu ckp la leklok.. uhuhu..

puteri ain said...

tak semua lelaki pndg pada kecantikan . but the truth is mmg rmi pun yang pandang pada kecantikan. yang pntg doa dari skang smoga kita dapat husband yang terbaek :)

SHAHIRAH ADIZAN said...

jadi perempuan cantik pun susah . tak cantik pun susah . kalau cantik , nanti ramai pulak tergile gile . tak cantik , ramai lahh pulak yang reject . kan nelly ? :)

nelly said...

cik ezy : tak ptut kan ~

nelly said...

puteri ain : betul3

nelly said...

shahirah : setuju ni ..
=='

ツ mIsS NaDEa ツ said...

skg ramai boy cmnie..
hnye nak yg cntekk jew..
mympah toi !!
>_<

Miss Tira said...

Pengajarannya biar tak cantik tapi jangan jadi bodoh. Itu je -.-

Nyze 二ザ Crazee said...

that's rite. nowadays, ramai jugak yang tak dapat terima kenyataan kena reject.
sikit2 nak torture diri sendiri. haish~
kena tanam dalam diri quotes ni,
"you're beautiful just the way you are"

*eh. macam lagu bruno mars plak. =__="

nelly said...

miss nadea : yup2 ..
=)

nadea cntik !

nelly said...

Miss Tira : pndai2

nelly said...

Nyze : ada betulnya kata2 tu ^^

Miss b said...

errr

darah kah?

bulp

NadiaFaz said...

memang la lelaki tu tak patut cakap macam tu . tapi yang perempuan tu tak fikir elok elok buat apa . sampai nak toreh toreh muka . cantik tu subjective , bukan semua orang akan pandang dia sebagai perempuan yang hodoh . ada lelaki akan lihat kecantikan perempaun melalui peribadi dan perilaku perempuan tu . so nak sedih buat apa , lelaki tu cakap mcm tu bermakna dia bukan seorang lelaki yang baik . macam mana kita nak control mulut kan ? so terima sebagai cabaran and buktikan la kat lelaki tu yang lelaki to sebenarnya loser . tak payah samabi nak emo emo toreh muka . ( err , salah ke apa yang aku cakap ni ? hee )

ツ mIsS NaDEa ツ said...

alamakk~~
nadea xcntek laa~~
biase jexx ..

nelly said...

MISS B : HEHE

nelly said...

nadia : sangat setuju !

nelly said...

nadea : cantik !
=)

ツ mIsS NaDEa ツ said...

xctekk,,biase jew lorr
=)

nelly said...

bagi Nelly , cantik ^__^
jangan dinafikan

=)

syErAh said...

ade ape ngan paras rupe ni....
nanti reput gak....=)

ツ mIsS NaDEa ツ said...

suda2 ..
ckopp..
malu larr~
haha..
nelly pon cntek laa~~

sindarella-tyra said...

ye btul2 jgn lihat skadar kcantikan tp nilai budi sseorang ^__^

KAMIHIDUP said...

nice. :)

~Nabilah~ said...

klau luaran cantik tp dalaman x cantik,ape gunanya....

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

kenapa perlu girl tu buat mcm tu...ramai lg boy yg baik dan yg boleh menghargai kecantikan girl itu...apapun fikir dulu sblm bertindak...

Izzuddin Fauzi said...

Ha! Nie se lagi problem yang muncul dengan tiba2... Ok, cantik itu subjektif... (Bukan sy yang cakap tp x tau sape yang cakap)... Cm nie la Nell, munking x cantik dimata boy tu je... Tapi cantik dimata yang lain... Kecantikan luaran bukan itu segala-galanya... Kecantikan dalaman itu yang penting... Nell, terus terang, kalau boy yang cam tu Nell x dapat pn x pe... Takyah rasa kesal atau yang negetif yang lain... Tak rugi pun, sebab boy tu nak kita yang cantik je... Bila dah buruk sanggup ke dia... Ok, fikir dan renung...

Jangan pandang cermin yang pecah... Ok,...

Pandangan ku,
myetech9[dot]com @ Enchik Nine

mOon jOhari said...

seriau betOi ending cite ni...hmm si girl ni pn x pk panjang...dr dia rOsakkan muka dia mcm 2 lbhbaik dia cari laki lain yang bley time dia seadanya...

diana said...

orang lelaki memang suka yang cantik je..
kalau ada yang kata saya tak memilih..
tipu je tu..
tapi setiap dari mereka berbeza2 dalam menilai kecantikan..
ada lelaki yang suka pompuan mata kecik.ada pulak suka yang mata besor..
jadi bila lelaki A tak suka kita masih ada ramai lagi lelaki B C D E F G H ......

hajar abdul jalal said...

kesian budak perempuan tu . tak sepatutnya dia cederakan diri sendiri semata-mata seorang lelaki tak boleh terima dia . secara tak langsung dia dah tunjukkan kelemahan diri dia pada lelaki tu . dia patut lebih kuat bila cinta dia ditolak mentah-mentah hanya disebabkan keadaan fizikal dia yang tak berapa nak sempurna . kecantikan DALAMAN lebih penting berbanding LUARAN .

awanis said...

boy tu kejam sungguh..kalau xsuke pon, ckap la elok2..ni, suke suki dia je..ish!

Solihin Zubir said...

bg sy, perempuan tu mmg patut direject..

dhla buruk.. prangai pun buruk..
kalau dalaman dia ok, xdenye dia nak wat benda bodoh dgn toreh muka mcm tu..
mcm x bersyukur dgn apa yg Allah jadikan..

laki tu pun satu.. sepatutnya tolak dia elok2.. sukahati ja mengutuk keburukan org lain...

kalau ye pun, tolak la elok2.. bg alasan yg x mengecikkan hati pompuan tu..

hhhmmmm..

HajarRasdi [BdkKck] said...

bestnya entri nie!! thnx nelly tolong share.. =)

cik ayin said...

suka entri ni...
cantik tak cukup kalo perangai cam haram jadah

selami hati dulu la.. :)

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

laaa..dia bunuh diri ke?? siannyaaa.... cntik luar dlm e2 yg pnting ;)

nelly!! mf, lama tk jenguk ke sini ^^

MiSz fiFiEyQa said...

kenape msti pntigkn kecantikan rupe saje??pdhl kecantikan hati tu jauh lbh pnting dlm ape2 p'hubungan sekalipun...ikhlaskan hati utk terima org lain seadenye sbb mmg Tuhan dah jadikan kite dgn kecantikan masing2.. =)

KHRLHSYM said...

wow~ sangat cool tahu. hihi

nelly said...

syerah : setuju !

nelly said...

miss nadea : cntik subjektif ~

nelly said...

sindarella : =)

nelly said...

kamihidup : tq !

nelly said...

nabilah : betul2

nelly said...

cik izan : setuju ..boy bukan sorg ~

nelly said...

izzudin : betul2 ..tak nak pndang cermin pecah ~
=p

nelly said...

moon : ^^

nelly said...

diana : nak cari b , c , d . . .

nelly said...

hajar : so , nilaikan ~
=)

nelly said...

awanis : ^^

nelly said...

solihin : reject baik2

nelly said...

hajar : welcome ^^

nelly said...

cik ayin : so , hati2 mmilih ~

nelly said...

aq dan puteraku : hehe ..setuju2

nelly said...

miss : yup2 ..pk baik2

nelly said...

khr : haha .
=)

Nur said...

amboi sebab sorang lelaki sanggup buat macam tuh..adehla..cetek sungguh pemikiran orang sekarang

dean said...

dah cntik la tuh..hehe

semua org cntik..

cuma..terpulang pada sesorang individu tuh nk nilai cmner..

taste masing2

lalink7 said...

revieww yang menarikk...hehehehe...

storyfromme said...

kejam gile lelaki tu.

nelly said...

Nur : inilah sekarang ~

nelly said...

dean : setuju2 ..hati2 ~

nelly said...

lalink : ^^

nelly said...

storyfromme : yup2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...