Thursday, February 10, 2011

Blogger boleh menjadi BAKAL PENULIS HEBAT

Elvy Nellysha | 6:03:00 PM | 58Comments |
السلام عليكم


Are you serious Nelly ? Yes !
Korang tahu kenapa ? Bila kita menjadi seorang BLOGGER , apa sahaja yang kita buat , mesti tidak lari dari TULISAN !

Korang kena mantap PENGUASAAN BAHASA . Itu yang penting kerana bahasa yang mudah dan senang difahami oleh pembaca yang ditunggu-tunggu . . Bukan ayat CANGGIH MENGGUNUNG tapi pembaca tak faham apa yang korang nak sampaikan .

Korang kena mantap PENGUASAAN SASTERA . Sebab ? Kalau korang banyak kepada PUISI  jangan lupa untuk kaji jenis-jenis sajak , gaya bahasa , teknik , tema dan lain-lain .
Bagi NOVEL dan CERPEN , fahami dulu WATAK , PERWATAKAN dan lain-lain .

Korang kena faham TEORI BAHASA . Setiap entri yang korang tulis , pastikan korang menggunakan bahasa yang tepat !

Korang kena PANDAI MEMANCING PEMBACA . Korang tahu perkataan yang sesuai untuk semua lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak , remaja dan dewasa .

Korang TIDAK PERNAH KERING IDEA ! Ini membantu korang tahu untuk mengUPDATE entri korang .
Bagaimana ? Carilah buku di perpustakaan yang dapat membantu korang dalam penulisan .

TIDAK PERNAH MEMBERI ALASAN ! Yeh ! Penulis yang hebat tidak akan memberi alasan SIBUK !! Kerana dia takkan rasa MENULIS ITU MEMBEBANKAN . .

Ini Nelly kongsi dari buku-buku yang Nelly cari di perpustakaan . .


58 comments:

aiyahassan said...

kerja kat karangkraf pasni :)

~kuyam~ said...

yup,menulis mmg tidak membebankan
sebaliknya sgt menyenangkan
hobi kot :D

Cik Ezy said...

saye kdg2 xde idea..
bile xde idea kuarla entry yg merapu,,
bile merapu xde yg nk bace..
maka nye blog pon terabai..
keh3

Cik Cammy Lia said...

tp sy xreti nak menulis.hehe... ayat2 bercampur jer

sue. said...

thumbs up..

BillyNain said...

boleh jer..tp bergantung pd kesungguhan dan continuity berterusan.menulis di blog sbgai medium latihan dan tak mustahil kalau betul2 minat, boleh jadi penulis hebat satu hari nanti mcm Anuar Kamarudin(en Billy peminat dia)

Encik MamaT said...

nelly... semua ada stail masing2... kalo blog encik mamat suka ayat yang santai.. kalo novel suka yang berbunga2.. puitis sikit... hehe.. banyak info..

fyna said...

huhuhuu....byk lagi yg kene blaja nih....


dear...saya tag anda...
http://inibelogfyna.blogspot.com/2011/02/contest-belog-nad.html

zulaikha rafiiq said...

saya nk memartabatkan bahasa SMS..lalalala

eyqasara said...

betul tu nelly... pluang yg ade utk menulis dlm blog nie gunakan dgn betul.. bukn nak merosakkan bahasa lagi.. btul x??? hihihi...

niesz said...

yg penting kena ade isi2 yg mantap tuk tarik pembca dtg bc entry kite kan..

RaraTan said...

Hua3 ;) betul2 . Fara skarang punn tgh tulis novel ... tp ... hahaha . stuck kat bahagian nak huraian sinopsis balek. kih4 :)

ila said...

smpai kne cari kt library ea utk updates blog?

menarik n3 nie

NOOR FATIN said...

betol tu awk. org yang betol2 suka bab menulis ni xkan penah merungut dan rasa tertekan. heheh!

ainihussin said...

saya xsibok! hehe~

nelly said...

aiyahassan : hehe ..

nelly said...

kuyam : menulis itu sangat best !

nelly said...

cik ezy : hehe .kita sama .
=D

nelly said...

Cik cammy lia : teruskan usaha .
=)

nelly said...

sue : tq

nelly said...

billynain : komen yang membina .
=)

nelly said...

Encik mamat : yup ..bukan mudah menjadi penulis terkenal
=)

nelly said...

Fyna : teruskan menambah ilmu .
=)

nelly said...

ika : cewah2 ..

nelly said...

eyqasara : yup ..u're right !

nelly said...

niesz : yup ..itu pentg !

nelly said...

raratan : teruskan menulis !

nelly said...

ila : yup ..tambah ilmu .
=)

nelly said...

Noor fatin : sudah semestinya !
=)

nelly said...

ainihussin : yes ! bagus2

F.A.R said...

malas bak menulis la. hehe.
kalau menaip oke skit la kan.
nelly kan pandai buat ayat.
keje kt mane2 tempat yg berkaitan dgn penulisan la :D

cik CT said...

boleh jdi penulis yg ebat...

puanbee said...

nelly pandai mengarang entry bentuk nasihat akk tk fandai..hehe akk mengarang sesuka hati je

d_tieah said...

Setuju!
Tapi part yg sibuk tu pernah kot merasainya..
Ditambah plak dgn kekeringan idea bila mana byk benda nak buat..
Hahahaah..

Latest entry : Lagi Sambungan 5 Masalah Cinta Terhangat

ifwat said...

semua ciri2 tu sy ada. tetttt. (padahal, update pun kadang2) hahaha

zaty luvlianncezzz said...

nk jadi penulis tp malas tylis lorh..huhu

nelly said...

F.a.r : menulis itu mudah ..skill kena ada .
=)

lavender harum wangi said...

berblog kerana suka kan penulisan~ >,< btw, folo sini.. :D



Jom baca dan komen post terbaru Doremon…, tolong saya~!!!

nelly said...

Cik ct : tak hebat lagi

nelly said...

Puan bee : hehe ..
just memberi nasihat ikut gaya sendiri je ..
=)

nelly said...

D_TIEAH : YUP ..
TERUSKAN EMNCARI IDEA ..

nelly said...

ifwat : haha ..
selalulah update .
=)

nelly said...

zaty : jangan malas2 ..

nelly said...

lavender harum wangi : hehe ..yup ..menulis itu seronok ..

+akufobia+ said...

mesti best kalau dapat beri kan manfaat+bukan nya sampah.kan?

nelly said...

haha ..yup2 ..
=)

kau kesah ke?? said...

hahaha aku dok vote tadi kat enrty blog ko.

MJ said...

info yg bgus..rajin ler nelly ni membaca..mj nih kdg2 malas nk baca buku..mcm mne nih..hihi..

haa,nk tnye ni mcm mne nelly buat yg kat komen mj tu ea?yg ade link baca entry blog tu...

mj tag nelly..=)

Solihin Zubir said...

sy tetap nk ckp yg sy seorg yg sibuk..
so, sy xlayak jd penulis hebat.. heheh.. :D

afqhzwwi said...

kadang2 bukan takde idea. tapi takde masa. hee.

sTaRLighT said...

menuli salah satu cara berkongsi..
:D

d_LA said...

bagusnye, dla salu bg alasan bz..hehe..tp sdaya upaya akan update gak 1 entry sehari..hehe

nelly said...

Kau kesah apa : haha ..vote2 ..

nelly said...

Mj : thanks ..hehe . . .

nanti nely bgitahu ..

nelly said...

Solihin zubir : pengakuan awal2 ..

nelly said...

afqhzwwi : haha ..luangkan sikit ..

nelly said...

starlight : yup ...info juga ..

nelly said...

dla : teruskan dila ..
=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...