Sunday, February 20, 2011

Kenapa kita susah nak puji orang ?

Elvy Nellysha | 4:47:00 AM | 31Comments |
السلام عليكم


Tiba-tiba saja Nelly nak tulis tentang ini lepas baca satu buku . .
Nampak tajuk ? Baca :

1. Sebab kita tak biasa puji orang lain . Kata pujian kan belum jadi BUDAYA . .
Tapi , kalau kata makian , melambak-lambak dengar . .

2. Kita tak tahu nak puji apa . Korang tahu kenapa ? Sebab korang selalu banyak menilai kekurangan daripada kelebihan orang yang ada .

Kalau berada dalam keadaan macam itu , bukankah pujian itu seperti satu paksaan ?
Sebenarnya , tak payahlah korang nak puji kalau korang tak tahu nak puji apa . Tapi , kalau korang puji juga walau hati korang tak rela , kan tak ikhlas itu .
Mungkin ada satu sudut yang korang suka . . Tapi , ada satu sudut lagi korang tak suka mungkin berbeza pula . .

Apa yang nak dilakukan ?
Sentiasa bersikap positif tetapi ingat positif itu pasti akan berkait dengan negatif . Contoh korang berhati-hati melakukan sesuatu perkara , tapi orang lain mahu merosakkannya . .

31 comments:

Nadia Mashuri said...

marilah kita memupuk pemikiran yang positif serta hati yg ikhlas..
=)

nur aisya humaira said...

Assalam nely..:)
saya payah nak puji org, tak thu sbb ape..tpi ade certain time, saya puji org betl2...bkn utk mengampu ke ape, tpi tgk cara die buat keje ke...
Kata-kata pujian ni boleh meriakkan org jugak...so, better kte pendam je..:)
sekadar pendapat dipinggiran>..:)

Mohd. Hafiz bin Abdul Aziz said...

susah ke? kang kalo puji tibe2 kata bodek? (ni lah die kaitan dengan negative side)

XP

takpun org ckp gile lak puji lebey2...XD haha

nelly said...

Nadia : yup .
jom2 . .

nelly said...

Nur Aisya : hehe .
yup .
puji biarlah ikhlas ..

nelly said...

Mohd. Hafiz : sebab itu positif berkaitan dengan negtiif ..:D

y-A-n-A said...

kita mudah nampak kekurangan dan kesalahn org lain tp selalu terlepas pandang kebaikan.. sebab tu susah nk memuji tp selalu memaki..

nelly said...

Yup . . Jadi , tengoklah kebaikan . .

kau kesah ke?? said...

kadang-kadang diam pun okeh dah. tapi puji tu boleh makan diri tau.

nelly said...

Yup . . betul2 . .
hati2 lah ..:)

Nur Fannun said...

mengeji lagi mudh dr memuji.. kbykn klu memuji pun msti de tujuan nak mengampu atau utk sesuatu kpntingn. silap besar le klu puji org yg hidung tinggi..

Puanbee said...

puji pun biarlah bertempat kang tersalah puji menimbulkan riak pulak...

kalau di zaman nabi muhammad s.a.w sesiapa yang puji lebih2 nih kena rejam dgn batu jer :)

zaty luvlianncezzz said...

senang puji gadesss cantekkk

susah puji boy ncemmm]

datz me :)

Mohd. Hafiz bin Abdul Aziz said...

ehhh..blog ni chantek r.....nmapk lagi style dari semalam r.....

*puji2* XD

mykhalis said...

puanbee.. kisah yang mana yg kalau puji lebeh2 kene rejam batu..cerita la skit..

nelly said...

Nur Fannun : haha .
yup .
memang silap ..

nelly said...

Puan Bee : wah . . . baru Nelly tau .thanks .

nelly said...

Zaty : pulak dah . .
:D

nelly said...

Mohd. Hafiz : ikhlas ni ? Haha . . .

nelly said...

Mykhalis : aah ye .
mana ye ?

sab said...

yup. betul2. sab sokong entri nelly :D

nelly said...

Terima kasih sab !
=)

Wuucin Kimora said...

Puji-pujian : Raihan (^_^)

nelly said...

Mahu nyanyi ke ? hehe

NuSaNa NoSa 91 said...

slh satu sbb lg..
sbb kita jeles ngan org tu.. sbb tu xterpuji dia.. hiks~ ^_^

nelly said...

Haha . . . Nasib Nelly tak cepat jeles .:)

Cik TeN10 said...

betul2..kl puji x ikhlas bek xpayah kn..

tp org kata pujian yg melampau pn xbgus jgak.. takut nt lupa diri pulak..

ape2 pn ambil yg jernih buang yg keruh.. :)

RaraTan said...

ya! tapi kan kadang2 orang puji sebab nak bodek. kekewh3~

nelly said...

Cik ten10 : semestinya .
=)

nelly said...

Raratan : pulak da ~
tak ikhlas tu

RaraTan said...

hehehehe. stengah orang kot. setengah lagi iklas lah tu. ho3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...