Friday, February 11, 2011

Kategori apa korang menulis ?

Elvy Nellysha | 6:52:00 AM | 34Comments |
السلام عليكم


Korang baca dan nilai sendiri :



Bakat
-Ada orang tak sedar bakat dorang besar dalam penulisan . Bila didesak oleh kawan-kawan , barulah dia sedar yang dia mempunyai bakat yang besar dalam penulisan sehingga menggunakan BAHASA YANG SANGAT TINGGI . .

Tuntutan naluri
Bila tak menulis , korang boleh demam dan tak senang duduk . Kalau boleh , korang mesti nak menulis . Seolah-olah ada suara batin yang mendesak korang supaya menulis . .(Nelly dikategori ini . Haha . . )

Perjuangkan sesuatu
Penulis itu mesti ada visi dan misi . Ada yang menulis untuk memperjuangkan agama , hak , politik dan lain-lain lagi .

Hobi/suka-suka
Ada yang menulis kerana suka-suka . Hanya untuk mengisi masa lapang katanya . Orang yang macam ini banyak menyimpan apa yang ditulis sebagai KOLEKSI PERIBADI !

Cari ketenangan 
Korang meluahkan rasa tak puas hati hanya untuk mencari ketenangan dalam penulisan . Korang arasa menulis itu dapat menenangkan fikiran korang yang kusut . Jiwa korang akan rasa TENTERAM .

Rancu
Apa itu ? Menulis kerana TERTEKAN . . Makin korang tertekan , makin hebat penulisan korang . Tulisan yang dihasilkan lebih kepada memberontak dan protes .

Populariti
Orang macam ini lebih baik masuk kepada lakonan atau nyanyian . Jika niat untuk popular dalam penulisan , LUPAKAN ! Popular itu datang bila kita ikhlas dalam menulis .

Ibadat
Menulis dengan hati yang suci , luhur dan ikhlas tanpa ada niat yang lain .

KORANG YANG MANA ? JAWAB . . .


Nelly tulis berdasarkan apa yang Nelly baca dalam buku . . 

34 comments:

iwan_dextrous said...

suka-suka..x ad sebab..hahaha

sTaRLighT said...

kalau qila pon dari kategori tuntutan naluri rasenye . . .
seronok menulis
rase satu kepuasan
=)))

F.A.R said...

blogging hanye sekadar suke2 ;)
tulis ape rase nk tulis.
xde specific kan pade 1 bende.
hehehehe.

kira kekuri said...

err aku tuntutan naluri,hobi/suka-suka

Rozuan Ismail said...

wan pon tak tahu..susah la nak kata..biar reader yg baca la judge blog wan ni jenis macam mana

bunga said...

bunga blog sbb bunga suka merapu..hakhakkk...

eja said...

anda di tag oleh eja soalan cepumas http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/02/soalan-cepumas-dari-eja.html

= d = said...

for me, bakat x de la sgt,,
slalu tulis blog coz tuntutan naluri (eceh!! cm nelly gak la).. coz of suka2.. n sometime perjuangkan sesuatu (for share some knowledge yg d tahu)..

liyana shana said...

haha..udah di bace so nak jawab.hik2.bg tuan tanah la..tuan tanah ase juz suka2 kut.saje nak uat ilam borink..ekeke.udah jadi hobi kut.hip2

miss_neeya said...

hobi..yeahh :)

nadiah daud said...

maybe sy jenis menulis sebab nak luahkan perasaan kot :DD

Encik MamaT said...

kadang-kadang boleh jadi itu.. kadang-kadang boleh jadi ini... tetapi bukan untuk menjadi terkenal bukan mengejar populariti... tetapi cuba untuk menjadi diri sendiri... dan cuba ingin menghargai dan dihargai...

ainihussin said...

i vote for mencari ketenangan! peace! =)

zulaikha rafiiq said...

alamak..ika kategori pe ye??
sebab ika menulis ble ad mood..
uh novel ika kunu2 smpai skrg still 4pages je dr ari uh..hahahha

MJ said...

bkn hobi mj kot menulis..tp ble menulis jdk best pulak..mcm mne tu??hehe..

nelly said...

iwan_dextrous : hehe ...jadikan ia lebih menarik ..

nelly said...

starlight : memang puas !
=)

nelly said...

F.a.r : adakan misi dan visi ..
=)

nelly said...

kira kekuri : yeah .sudah pasti tu ..

nelly said...

Rozuan ismail : kita juga boleh nilai ..
=)

nelly said...

eja : thanks

nelly said...

=d= : teruskan ya ..
=)

nelly said...

liyana shana : =) teruskan .

nelly said...

miss neeya : hehe .. hobi pun boleh dijadikan satu motivasi ..
=)

nelly said...

nadiah daud : lebih kepada emosi er .
=)

nelly said...

Encik mamat : asalkan sudah ada yang membaca dan entri encik mamat juga menarik
=)

nelly said...

ainihussin : macam selalu stress je .hehe

nelly said...

ika : bila nak siap tu ? hehe

nelly said...

Mj : hehe ..tuntutan naluri kot .hehe

Mint said...

Cari ketenteraman ! Jiwa kacau. haha

nelly said...

haha ..jangan jiwa kacau ..

IftiMonstaa said...

tuntutan naluri dan suka suka. heheh

Lina Lina said...

tuntutan naluri..,huhu
http://mylifeasgurl.blogspot.com/

nelly said...

wah ..all the best !
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...